Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Historisk stämma för HSB Södra Norrland

20 april 2015 På fredagen hölls den första gemensamma årsstämman för nybildade HSB Södra Norrland. Omkring 140 förtroendevalda fanns på plats i Peter Stormaresalen i Bollnäs Kulturhus. Ytterligare ett fyrtiotal fanns med via länk ifrån Östersund.
Styrelsen för HSB Södra Norrland

- Vi har ett stort geografiskt område genom fusionen. Från Sandviken till Östersund är det omkring 45 mil, så vi testar om vi kan jobba mer via länk för att slippa åka så långt till aktiviteter av det här slaget, sa vd Christer Berglund.

Genom fusionen har också en hel del IT-byten varit nödvändiga, och han gjorde en liknelse med kroppen för att försöka förklara vidden av vad bytet av alla system innebär:

- Vår utvecklingschef Petter Stenberg brukar säga att vi har bytt hjärta och lungor. Nu ska alla vener i hela kroppen kopplas ihop med det nya systemet. Vi är medvetna om att många av er har upplevt en hel del strul genom detta, men jag uppmanar er att hålla ut! Det gör våra fantastiska medarbetare, även om vissa av dem slitit oerhört hårt!

Förstärkt demokrati i organisationen

För att stärka demokratin i organsationen ytterligare kommer Södra Norrland fortsättningsvis att använda sig både av distriktsråd och ägarträffar. Dessa idéer kommer från HSB Mitt respektive HSB Gävleborg och växlas nu upp i HSB Södra Norrland. Distriktsråden är en länk mellan bostadsrättsföreningarna och styrelsen, som jobbar med aktiviteter av skilda slag såsom temakvällar, deltagande i mässor, kultur- och sportarrangemang och utbildningar. På ägarträffarna deltar ordförande och vd samt styrelserepresentanter från olika bostadsrättsföreningar för att diskutera bland annat tjänster, bemötande, behov och förbättringar.

- Vi förstärker demokratin i de båda före detta föreningarna och gör något riktigt bra!

Representanter till distriktsråden utsågs av en enig stämma med fem personer från sex geografiska områden. Läs vilka de 30 distriktsråden är här.

Verkställande direktör Christer Berglund talar till förtroendevalda vid den unika årsstämman som hölls i Bollnäs med direktsänd länk till Östersund. På scenen även stämmans ordförande Marie Centervall, sekreterare Diana Forsman och HSB Södra Norrlands ordförande Tina Mansson.

 

Enig stämma utsåg nya styrelsen

En enig stämma utsåg också den nya gemensamma styrelsen för HSB Södra Norrland som valberedningen föreslagit. Valberedningens ordförande Ulf Gidlund beskrev det unika arbete som valberedningen gjort med att gå igenom och granska varje ledamot.

Till ordförande valdes Tina Mansson, Bollnäs, och till vice ordförande Bo Nilsson, Östersund. Till styrelseledamöter utsågs: Lars-Gunnar Björk, Östersund, Maritha Jonasson, Sundsvall, Sven-Gunnar Johansson, Söderhamn, Anna-Karin Ragnarsson, Hudiksvall och Erik Fällmer, Kramfors. Styrelsen förstärks av fastighetsrepresentanten Daniel Johansson, Sundsvall, och Unionen-representanten Björn Könberg, Timrå. Läs mer om nya styrelsen här.

Genomgången av årsredovisningen gjordes förutom av vd Christer Berglund, av vice vd Anders Wallner och ekonomi- och finanschef Malin Nordqvist.

Ensam om nyproduktion på mindre orter

Anders Wallner, ansvarig för nyproduktion, beskrev bland annat var nyproduktion av lägenheter pågår och planeras, något som kommenterades av Christer Berglund så här:

- Ingen av de andra stora byggbolagen bygger på relativt små orter så som vi gör nu. Jag ska villigt erkänna att jag inte trodde på nyproduktion här i Bollnäs till exempel, men i dagsläget är alla lägenheter utom tre sålda i Varpen. Så jag hade fel, och jag är så glad för det!

Återbäring till medlemsföreningar

Malin Nordqvist redovisade goda resultat för tidigare HSB Mitt (14 311 000 kronor) och HSB Gävleborg (5 506 000 kronor). Med anledning av tidigare diskussioner kring vinstdelning inom Mitt, kunde Christer Berglund lägga fram ett förslag på vinstdelning som bygger på att föreningar som är medlemmar och som använder alla tre avtalen (administrativ förvaltning, förvaltartjänster och teknisk förvaltning) inom Mitts tidigare område, under kommande period kan använda vinstpotten till tilläggstjänster och utbildning. Förslaget röstades igenom av en enig stämma.