Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Väl genomförda brf-stämmor

03 juli 2020 Nu har de flesta bostadsrättsföreningar inom HSB Södra Norrland genomfört sina årsstämmor och överlag visar det sig att det har gått väldigt bra – trots coronatider. Flera föreningar har valt poströstning som alternativ, något som på många håll bidragit till att fler boende/medlemmar deltagit i besluten, vilket i förlängningen medför att demokratin stärks i dessa föreningar.

Enligt Tina Enheim, medlems- och utbildningsansvarig inom HSB Södra Norrland, är det över 80 procent av de HSB-ledamöter som svarat på en enkät, som tycker att stämmorna fungerat bra eller jättebra i år, trots att man behövt anpassa stämmorna efter rådande rekommendationer från myndigheterna.

Poströstning populärt alternativ
Magnus Jonsson, en av HSBs förvaltare, har deltagit i 14 stämmor, varav 12 genomfördes med hjälp av poströstning.

– Det har gått jättebra. Från början fanns det väl en del skeptiska röster, som menade att det kunde vara svårt för vissa målgrupper att förstå och tolka ”all text” i postomröstningsunderlaget.

Magnus fick hjälpa föreningarna att anpassa underlaget för att det skulle stämma så bra som möjligt med föreningens olika val på stämman, som exempelvis arvoden och olika personval. Samlad erfarenhet under resans gång har skapat synergieffekter, vilket möjliggjort att låta föreningar ta del av saker som varit bra från andra föreningar.

– När jag suttit ner med föreningarna och anpassat underlaget utifrån hur det är i respektive förening, så tycker jag man har fått fram ett tydligt underlag för de val som ska göras. På själva stämman har rösträknarna prickat av dem som lämnat in underlag, samt gått igenom underlaget. Där har jag hjälpt till att digitalt föra in respektive röstsedel i en bra sammanställningsmatris.

Det hela har enligt Magnus flutit på snabbt och effektivt, och matrisen ligger sedan som underlag för hur rösterna fallit.

Större deltagande jämfört med tidigare år
– Jag kan verkligen rekommendera poströstning. Det har visat sig att vi har i stort sett samma, eller till och med högre, deltagande än på fysiska stämmor. Det som har varit positivt är att man kan se deltagande från personer som normalt inte går på stämman.

– Att man också har underlaget hemma för påseende i god tid innan det är dags att lämna in, tror jag gör att man har tid att reflektera och bättre förstå vad det är man röstar på under stämman. Valen blir ju mycket tydligare. Man ser tydligt hur arvodesfördelningen ser ut och vilka personer som väljs till vilka poster.