Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Stora brister i systemet med tomträtter – reformer krävs

13 december 2024

Kostnadsökningar på 300-400 procent, återkommande rättstvister och otydliga regler som leder till ineffektiva friköpsprocesser. Det är slutsatsen av en granskning av systemet med tomträtter som Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB och Riksbyggen låtit ta fram. Nu krävs en reformering av tomträttssystemet.

Tomträttssystemet, som infördes för över 100 år sedan för att främja bostadsbyggande, är i dag ett hinder för hållbar stadsutveckling och långsiktiga investeringar. En ny rapport från Evidens, framtagen på uppdrag av Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB och Riksbyggen, konstaterar att det finns stora brister i tomträttssystemet.

Rapporten visar att dagens tomträttslagstiftning präglas av tre stora problem:

  • Kraftiga och oförutsebara kostnadsökningar: Tomträttsavgifterna har i flera fall mångdubblats på kort tid, vilket lett till kostnadsökningar i miljonklassen. Höjningar av tomrättsavgiften har slagit hårt mot bostadsrättshavares plånböcker och försämrat möjligheterna både för bostadsrättsföreningar och bostadsbolag att underhålla hus och investera i nyproduktion.
  • Otydliga regler för hur tomrättsavgiften ska beräknas: Dagens regler för tomträtt saknar transparenta och tydliga regler för hur underlaget för tomrättsavgiften ska beräknas. Det öppnar upp för godtycklig tillämpning och har lett till allt fler tvister avgörs i domstol. På lokalhyressidan har rättstvister mer eller mindre blivit norm.
  • Friköp är endast en möjlighet för få: Det finns ytterst små möjligheter att friköpa mark med flerbostadshus på rimliga villkor. Därmed försvåras möjligheten att få långsiktig kontroll över ekonomin för tomträttshavare.

Slutsatsen av rapporten är att det nuvarande tomträttsystemet inte bara är föråldrat. Systemet hämmar också möjligheten att utveckla våra städer för boende och näringsliv.

Idag den 13 december skriver Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB och Riksbyggen i en debatt i Dagens Industri att en statlig utredning borde tillsättas med uppdrag att ge svar på följande frågor:

  1. Vad är en rimlig avkastning för en tomträtt? Utredningen behöver tydliggöra hur marken ska värderas samt hur den ränta som tomträttsinnehavaren ska betala ska beräknas.
  2. Hur ska markhyran påverkas av intäkterna som genereras av de byggnader som står på marken? I dag saknas en sådan koppling, med risken att markhyran undergräver de ekonomiska förutsättningarna för tomträttshavaren.
  3. Vilka principer ska gälla för friköp av mark? Utredningen bör även analysera möjligheten för tomträttshavaren att successivt köpa loss marken, till exempel genom avbetalning.

För mer information kontakta:
Niklas Stavegård, Kommunikationschef Fastighetsägarna Sverige, 072-738 22 27 niklas.stavegard@fastighetsagarna.se
Maria Lyckesjö, tf Presschef HSB, 070-771 43 00 maria.lyckesjo@hsb.se
Mira Lindahl, Presschef Riksbyggen, 070-258 36 38 mira.lindahl@riksbyggen.se
Kenny Fredman, Presschef Bostadsrätterna, 0765-20 10 04 kenny.fredman@bostadsratterna.se

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 677 000 medlemmar
  • ca 4 100 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.