Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Vad är gott skick?

Många bostadsrättshavare ser fördelen med att kunna renovera och anpassa sitt boende efter eget tycke och smak. Den andra sidan av myntet är att bostadsrättshavaren också, till skillnad från boende i hyresrätt, har ett ansvar för lägenhetens skick. I den här texten förklarar vår föreningsjurist Malin Alm Vagnér vad det innebär.

Underhålls- och reparationsansvaret är delat mellan föreningen och bostadsrättshavaren på det sätt som beskrivs närmre i stadgarna. De byggnadsdelar som bostadsrättshavare ansvarar för ska, enligt bostadsrättslagen, hållas i ”gott skick”. Men vad innebär då ”gott skick”?

Begreppet gott skick finns inte definierat i bostadsrättslagen eller i föreningens stadgar. Det beror på att det inte är möjligt att göra en generell och allmängiltig definition av begreppet. Skicket måste kunna förväntas vara olika beroende på huset och lägenhetens förutsättningar. Det går inte heller att definiera i termer av ålder eller liknande eftersom skicket är beroende av hur ofta och hur varsamt lägenheten brukas.

malin-alm-vagner-hsb-stockholm.png

I förarbetena till bostadsrättslagen anges att ”Frågan torde få bedömas efter en allmän värdering med hänsyn till förhållandena i orten, husets ålder m.m. Bostadsrättshavaren ska vidare bota de skador som uppstår i lägenheten, vare sig skadorna uppkommit genom dennes eget vållande eller på annat sätt, t.ex. genom olyckshändelse eller genom vållande av utomstående”. Sammantaget måste bedömningen av gott skick alltså göras genom ett helhetsgrepp och sättas i ett sammanhang.

I många fall torde det vara lättare att fastslå vad som inte är gott skick, snarare än vad som är gott skick. Skador och slitage i lägenheten, inte minst sådana som riskerar att föranleda följdskador i föreningens hus, är ett sådant exempel. Ett annat exempel är om lägenheten inte städas på ett sätt som är hälsovådligt eller riskerar att medföra ohyra eller brandrisker.

Bra juridik - tänk efter före!

Om ni har frågor eller funderingar är ni alltid välkomna att kontakta oss på juristerna.stockholm@hsb.se så hjälper vi er vidare med rådgivning och biträde inför kommande uppsägningar.


Informationen i den här artikeln var aktuell det datumet som artikeln publicerades. Förändringar inom både praxis och lagstiftning kan ha skett om det har gått ett tag sedan publicering. Som kunder hos HSB Stockholm kan ni alltid kontakta er förvaltare eller våra jurister direkt om ni önskar ett förtydligande eller känner er osäkra.