Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hyr lägenhet i HSB Stockholm

Här hittar du information om våra hyresrätter. Du kan även läsa om hur du går tillväga för att söka en hyresrätt hos oss.

Har du andra frågor är du självklart välkommen att kontakta vår Kund- och Medlemsservice.

Hur länge måste jag bospara för att få en hyresrätt?

Hur många poäng som behövs beror på hur många bosparare som är intresserade av just det objektet du söker. Under respektive fastighet kan du se vilka bosparpoäng som krävts för de lägenheter som vi fördelat de senaste åren. Här kan du välja område och fastighet.


Vad krävs för att få en hyresrätt?

  • Du ska vara bosparande medlem i HSB Stockholm.
  • Du ska vara 18 år 
  • Du ska ha ett svenskt personnr
  • Du ska ha en inkomst som motsvarar tre gånger hyran. Som inkomst räknas: 
    • inkomst från arbete, pension, ersättning från A-kassa/försäkringskassa (som grundar sig på inkomst av anställning). 
    • Övriga ersättningar: föräldrapenning, graviditetsersättning, aktivitetsersättning, sjukersättning, handikappersättning.
    • Godkända bidrag: Studiemedel från CSN, barnbidrag, underhållsstöd, etableringsersättning

Socialbidrag eller motsvarande försörjningsstöd godkänns inte som inkomst. Om inkomsten inte riktigt står i proportion till hyran kan du bli godkänd med en borgensman. Borgensmannen ska kunna uppvisa en inkomst på minst fem gånger hyran. 

  • Du ska uppfylla HSBs krav gällande skulder och betalningsanmärkningar
  • Den sökande får inte ha någon annan bostad. Om sådan finns ska detta boende avslutas. Detta skall kunna styrkas innan kontraktsskrivning och vara klart innan inflytt.
  • Hyresgästen ska ha skött sin relation till HSB som hyresvärd
  • Hyresgästen ska, på begäran, kunna uppvisa referenser från tidigare hyresvärd

Vid tilldelning av en hyresrätt kontrollerar HSB bland annat personuppgifter, soliditetsförhållande och betalningsanmärkningar via en kreditupplysning. Läs mer om grundkrav för fördelning av hyresrätter.

Så här går det till att söka hyresrätt hos HSB Stockholm

HSB Stockholms lediga hyresrätter hittar du under Sök bostad här på vår webbsida.

Anmälan görs för varje lägenhet som du är intresserad av genom att fylla i en intresseanmälan som finns under objektet. Genom att logga in på Mina sidor kan du sedan följa din intresseanmälan.

Om du tackar nej eller inte svarar på ett erbjudande fem gånger under en sexmånadersperiod blir du automatiskt spärrad från att söka hyresrätter hos oss i sex månader. När spärrtiden har gått ut är du välkommen att söka våra hyresrätter igen.

Hur fördelas hyresrätterna? Vilken köplats har jag?

HSB Stockholm fördelar först de lediga lägenheterna till bosparande HSB-medlemmar. Den medlem som har mest bosparpoäng samt varit medlem längst har störst chans att få en hyresrätt. 

Hur många poäng som behövs beror på hur många bosparare som är intresserade av just det objektet du söker.

Du kan bli aktuell för en lägenhet, även om det är många före dig, då 
• Andra sökanden kan ångra sin intresseanmälan eller tackar nej. 
• Sökanden före dig inte uppfyller uthyrningskraven. 

Vad händer om jag tackar nej?

Om du tackar nej eller inte svarar på ett erbjudande fem gånger under en sexmånadersperiod blir du automatiskt spärrad från att söka hyresrätter hos oss i sex månader. När spärrtiden har gått ut är du välkommen att söka våra hyresrätter igen.

Hur gör jag för att börja bospara?

För att bospara i HSB måste man vara medlem i någon av landets HSB-föreningar. Du väljer själv hur mycket du vill spara i månaden och får 1 poäng per hundralapp, max 60 poäng per år. Läs mer om bosparande och börja bospara här!

Vad händer med mina bosparpoäng om jag får en lägenhet?

Om du använder dina bosparpoäng vid tilldelning av hyresrätt så nollställs bosparpoängen. Men om pengarna står kvar på bosparkontot så finns bosparpoängen kvar att nyttja för förtur till nyproducerad bostad. Om du fortsätter att bospara efter att du nyttjat din förtur till hyresrätt får du ett nytt bosparpoäng för varje 100 kronor du sparar för båda dina förturer. Detta innebär att du kan ha olika många bosparpoäng för turordning till nyproducerad bostad och till hyresrätt.

Särskilda regler gäller för korttidsavtal och ungdomslägenheter.

Kan jag utnyttja en anhörigs bospar?

  • Överlåtelse kan ske till make, maka, sambo, registrerad partner, förälder, syskon, barn eller barnbarn. Det går också att överföra till makes/makas/sambos/registrerad partners barn, samt genom bodelning, arv eller testamente. 
  • Det är inte möjligt att slå ihop poäng från flera bosparare till en och samma person. 
  • Överlåtelsen måste vara helt genomförd innan lägenhet kan sökas, detta gäller samtliga typer av hyresrätter. Observera att handläggningstiden för överlåtelse är upp till 6 veckor.

Vad innebär ett korttidsavtal?

Våra korttidsavtal har garanterat boende i tre månader, därefter löper kontraktet månadsvis och kan gälla för olika lång tid, upp till max fyra år.

Korttidsavtal finns främst i fastigheter som ska renoveras, eller som så småningom ska användas som evakueringslägenheter för att vi bygger om andra fastigheter inom vårt bestånd. Om du får en lägenhet med korttidsavtal behåller du dina bosparpoäng, vilket innebär att du kan fortsätta att söka en vanlig hyresrätt. 

Har du ett gällande korttidsavtal får du inte söka nya korttidsavtal innan HSB Stockholm har sagt upp ditt nuvarande korttidsavtal. Blir du uppsagd från lägenheten kan du söka ett nytt korttidsavtal, säger du själv upp dig från ditt korttidsavtal har du inte rätt att söka ett nytt.

Vad är seniorboende?

Genom att bospara i HSB står du i kö till samtliga av våra hyresrätter, även seniorbostäderna. Du kan tidigast söka en seniorbostad från det år du fyller 55. Våra seniorbostäder är byggda för ett gott liv på äldre dagar genom anpassningar av lägenheten, men också genom aktiviteter och faciliteter i området. 

Vad innebär en ungdomslägenhet?

För att kunna söka en ungdomslägenhet i HSB Stockholm måste du vara mellan 18 och 25 år och bospara i HSB. Du kan söka en ungdomslägenhet till och med det år du fyller 25 år. Du får inte byta din ungdomslägenhet mot en annan bostad, du har däremot rätt att hyra ut i andrahand om beaktansvärda skäl föreligger. Om du får en ungdomslägenhet kan du fortsätta att söka en vanlig hyresrätt med dina bosparpoäng. Man får totalt hyra en ungdomslägenhet per bospar.

HSB Stockholm har under längre tid tillhandahållit ungdomslägenheter som legat i specifika fastigheter avsedda just för unga. Men tack vare en ny strategi kommer ungdomslägenheter framöver att fördelas representativt och alltså finnas i alla områden. Var tionde av HSB Stockholms enrumslägenheter kommer att öronmärkas som ungdomslägenheter. För att skapa en omsättning som gör att fler ungdomar får möjlighet att skaffa sig ett hyreskontrakt får lägenheterna hyras av varje person i maximalt fyra år.