En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som har till ändamål att upplåta lägenheter med bostadsrätt i föreningens hus. Föreningens medlemmar – de boende – äger och förvaltar tillsammans bostadsrättsföreningens mark och fastigheter. En bostadsrättsförening har inget vinstsyfte utan drivs till självkostnad.
Föreningens utgifter delas av föreningens medlemmar genom en månadsavgift som varierar beroende på lägenhetens storlek. Som ägare till en bostadsrätt äger du rätten att bo i lägenheten, det vill säga nyttjanderätten. Här ingår skyldigheter som ansvar för underhåll av lägenheten inklusive balkong.
Ansvarsfördelningen mellan dig och bostadsrättsföreningen finns reglerad i bostadsrättsföreningens stadgar och i Bostadsrättslagen (1991:614). Bostadsrättslagen reglerar dels frågor som rör nyttjanderätten mellan medlemmarna och bostadsrättsföreningen, dels föreningsrättsliga frågor. Bostadsrättsföreningens stadgar ger ramar i frågor om exempelvis skötsel, medlemmarnas inflytande och styrelsens befogenheter. Att bli medlem i en bostadsrättsförening innebär att du accepterar och åtar dig att följa föreningens stadgar.
Som medlem i föreningen har du också genom årsredovisningen insyn i föreningens ekonomi och förvaltning. Du har även möjlighet att påverka din boendemiljö genom att delta på föreningsstämman en gång om året. Stämman som vanligtvis inträffar i maj är föreningens högsta beslutande organ och alla medlemmar kan lämna motioner till stämman.
Motionerna ska, för att kunna tas upp, vara inlämnade till styrelsen i god tid före stämman.
Stämman väljer styrelse, revisorer samt valberedning.
Är du intresserad av att sitta med i styrelsen? Kontakta i så fall valberedningen!