Renovera, Att tänka på

När du ska renovera så är det viktigt att du tänker på dina grannar i föreningen.
Det finns även en del viktiga detaljer med våra fastigheter som man måste ta hänsyn till för att luft och värme ska fungera korrekt.

Väggar och golv:
Att måla om, tapetsera och lägga nya golv är väl en självklarhet. Viktigt att nya golv läggs rätt, med ljuddämning under. Det är väldigt lyhört mellan "golv och tak". Ha gärna "tassar" på köksmöbler etc som används och flyttas fram och tillbaka till vardags, dina grannar kommer uppskatta det!

Lägenhetsinredning:
Garderober, hyllor och liknande får flyttas, tas bort eller monteras in, helt fritt.

Dörrar: 
Innerdörrar och dörrkarmar kan tas bort eller bytas ut, liksom glaspartier och liknande. Ytterdörren får också bytas, men standard och utseendet måste stämmas av med styrelsen samt att du måste ha den så kallade "tuben" i din nya dörr där du kan lägga dina hemnycklar vid behov. Annars kan inte fastighetsskötarna komma in i din lägenhet när de ska göra åtgärder eller kontroller.

Badrum och vattenavstängning: 
Badrummen och stammarna är renoverade med olika metoder, därför måste man kontakta styrelsen om man vill renovera badrum. Generellt så sitter avstängningen till allt vatten inne i väggen, bakom och ovanför toaletten. Dessa ballofixer visade sig vara i en sorts hård plast som aldrig har använts sedan stambytet som vanligtvis spricker eller går sönder helt när man börjar vrida på dem med akut vattenläcka in i lägenheten som resultat! Vid badrumsrenovering kommer du alltså behöva kontakta HSB där fastighetsskötaren oftas kan komma ut och stänga av stammen till dig och grannarna en kort stund medan du gör de viktigaste ingreppen. Är det mer omfattande så måste en rörmockare ansluta. Om du ändå är i farten att renovera så rekommenderas man att byta ut avstängningsventilerna i väggen på en gång till moderna nya.

Kontakta fastighetsservice

Köket: 
Man får byta ut sin köksinredning under vissa förutsättningar och krav:
Ändrade vatten- och avlopps-anslutningar kräver samråd med styrelsen. 

Köksfläkt får inte anslutas till centralventilationen. Undantaget är där fläkten ingår i ventilationssystemet, där får du inte byta den utan föreningens godkännande då det finns lägenheter vars köksfläkt styr frånluften för hela lägenheten. Om man tar bort denna så finns risk för fuktskador och dålig luft i lägenheten. Ska du ändå ha en köksfläkt som är separerad från luftkanalen så är det i princip kolfilterfläkt som gäller. Om det visar sig finnas en fläkt uppe i väggen i anslutning till luftkanalen, en s.k "Alliansfläkt", så måste denna vara kvar eller bytas mot en likvärdig då denna hjälper luftflödet i lägenheten och fastigheten. HSB har koll på vad fastigheten behöver om du behöver hjälp.

Vid reparation hos dig som har en bostadsrätt står föreningen för alliansfläkten och du själv för köksfläkten oavsett om du har köpt din lägenhet vid ombildning, som överlåtelse eller köpt loss den som tidigare hyresrätt. Väljer du att renovera så står du själv för fläktarna och allt arbete runtomkring.

Väggar:
Alla ingrepp som berör innerväggarna måste godkännas av styrelsen.
Bärande väggar får dock aldrig röras!

Balkong: 
Insidan på din balkong ska i första hand inte påverkas annat än med enklare utemöbler och utsmyckning som inte kan bli en fara för omgivningen i form av risk för fallande föremål och liknande. Du får inte borra eller orsaka skador på fasaden, din eller grannens betongplatta, eller göra ingrepp på räckets konstruktion då allt detta har garantier från Tresson som renoverade alla balkongen år 2017-2019. Håll rent och fräscht innanför räcket och var noga med att grannen under dig inte påverkas av exempelvis cigarettfimpar, bevattning av växter mm. Skaka mattor får absolut INTE göras från balkongen, dettta görs på avsedda ställningar vid varje gård.

Fönster:
Fönsterna är föreningens ansvar, dom får inte bytas eller ändras, bara målas om på insidan. Persiennerna är dina och du byter dom på självkostnadspris.

Element / radiatorer:
Om det är vattenburen värme är det föreningens ansvar, radiatorer (element) får alltså inte monteras bort eller flyttas, inte utan styrelsen medgivande. Förutom att man alltid ska ha uppsikt på radiatorerna så de inte läcker så bör du vara extra uppmärksam på höst-och vårsäsong när vårt värmesystem höjer och sänker temperaturerna i alla radiatorer. Värmesystemen är alltid extra känsliga vid dessa två tillfällen, då förändringen skapar större press än vanligt vilket kan leda till mindre dropp eller läckor. Ha därför inte föremål i vägen för dina radiatorer, så att du har bra uppsikt runt dessa ifall olyckan slår till.

 

Elinstallationer:
All el, kontakter och lamparmaturer är ditt ansvar, även elcentralen, och du får dra nytt och lägga till, bara det utförs av behörig elektriker.

Ventilationsanordningar:
Föreningen ansvarar för ventilationskanaler.