Glad Påsk!

03 april 2021 I Sverige har vi firat påsk sedan 1100-talet. Påsken är en populär högtid då vi äter påskägg, pyntar med påskris och går utklädda till påskkärringar. Men varför firar vi egentligen påsk?

Påskafton.
Lördagen är egentligen ingen viktig kristen dag. Enligt Bibeln väntar Jesus på att återuppstå. Men i Sverige firar vi påskafton, precis som vi firar jul på julafton och inte på juldagen.

Påskdagen
Det här är den största helgdagen inom kristendomen. Nu är allvaret över och många gudstjänster hålls över världen där de kristna firar Jesus uppståndelse.

Annandag påsk
Den här dagen har inom kristen tradition firats för att Jesus visade sig för sina lärljungar. Men det står inget om det i Bibeln.

Farliga äggskal och gott godis
Under påsken äter de med kristen bakgrund miljontals ägg. Från början handlade det om den kristna fastan, som varade i 40 dagar före påsk. Hönorna värper på våren och när fastan var över fanns det massor att glufsa i sig.
Vissa forskare tror att äggen var viktiga även innan folk började fasta. På våren grävdes ett ägg ner i varje hörn av åkern för att ge god skörd. Fast man fick vara försiktig med skalen. Om onda makter fick tag på dem kunde det gå illa. Så skalen krossades ordentligt innan de slängdes.
Efter fastan ville många fira med sötsaker. Den traditionen finns kvar fast nästan ingen fastar längre. Under påskveckan äter varje svensk i genomsnitt nästan 1,5 kilo godis!

Hur mycket godis äter du?

Styrelse önskar er alla en Glad Påsk och en lugn och trevlig helg!