Varför måste balkongerna skottas?
Snö och is som samlats på en balkong och sedan börjar smälta kan läcka in i fastigheten och/eller skada fasaden. Av erfarenhet vet vi att det kan orsaka fuktskador i både din egen, men även i din grannes lägenhet. Skador som orsakas av inträngande vatten utifrån täcks inte av försäkringen, inte heller skador på saker som stått ute på balkongen.
Måste jag verkligen skotta?
Beroende på hur du bor finns det naturligtvis olika behov. Väderstreck och t.ex. inglasning gör att du kanske inte får in så mycket snö. Använd sunt förnuft och tänk på att om du låter snö ligga kvar är det stor risk att det förvandlas till is som är svår att få bort.
Är det inte föreningens ansvar att skotta balkongerna?
Nej, det är de boendes ansvar att skotta sina balkonger enligt stadgarna. Av praktiska skäl är det dessutom svårt att få tillträde till alla balkonger som behöver skottas.
Är det verkligen de boende som står för snöröjningen?
Nej, föreningen har kunnigt folk som röjer snön från våra tak och gångvägar. Däremot är det de boendes ansvar att hålla rent hos sig.
Jag klarar inte av att skotta. Kan jag få hjälp?
Hör av dig till FÄS så kan de ge offert på detta.
Var hittar jag en skyffel?
I vissa portar står det en skyffel som du kan låna. Lämna tillbaka den direkt när du är klar. Om du inte har en skyffel kan du kanske låna en från en granne eller använda något annat (t.ex. sopskyffel).
Hur ska det skottas?
Den som skottar en balkong är skyldig att se till att det inte finns någon under balkongen som kan få snö eller is i huvudet. Låt gärna någon hålla uppsikt under din balkong medan du skottar.
Om inglasning av balkong är bostadsrättshavarens ansvar:
Hur får jag bort snön från min inglasade balkong?
Av säkerhetsskäl ska du inte ens försöka ta dig ut på taket!
Stötta upp taket med så kallade stämpar, så att taket inte riskerar att rasa ihop av tyngden från snön.