Våffeldagen

25 mars 2021 Våffeldagen kom till av en felsägning – men är ju ett fantastiskt bra tillfälle att få frossa i goda, frasiga våfflor. Men varför firas våffeldagen egentligen?

Förr kallades denna dag, som var en helgdag, för vårfrudagen efter titeln vår fru för jungfru Maria. Vårfrudagen har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag. Våffeldagen är alltså fortfarande den 25 mars, trots att den kyrkliga helgdagen flyttats till en söndag.

Vårfrudagen användes för väderspående och betraktades som en vädermässig vändpunkt. Så mycket snö som det fanns på taken denna dag, skulle det också finnas på marken till Valborg. Något att göra med Jungfru Maria har våfflan alltså inte, däremot finns en annan religiös koppling. De första våffeljärnen var en utveckling av oblatjärnen, som användes för att baka oblater till nattvarden. 

Våfflor har medeltida anor, men den moderna våfflan är (i likhet med semlan) ett arv från sent 1800-tal. Ingredienserna vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt utgjorde ofattbara lyxvaror för de flesta i det svenska bondesamhället.

Vilket är ditt bästa receptet på perfekta våfflor?