TILLSAMMANS KAN VI SÄNKA VÅR ENERGIFÖRBRUKNING

29 september 2022 Denna bostadsrättsförening har ett Energiavtal med HSB där syftet är att reducera onödig förbrukning, rådgiva kring energieffektivisering och hålla bostadsrättsföreningens kostnader så låga som möjligt. Energi- och vattenkostnaderna står för en stor andel av de gemensamma utgifterna och påverkar utvecklingen av bostadsavgifterna. Nu är sommaren slut och när hösten kommer är det många boende som anmäler att man upplever fel på värmen. Nedan finns info om hur värmestyrningen fungerar i huset samt en lista på några av de vanligaste sakerna som inte är fel utan saker som boende ansvarar för att själv kontrollera. Detta är viktigt att veta så inte ni som brf, eller i vissa fall som privatpersoner, råkar ut för felsökningskostnader som visar sig inte vara något fel

VARFÖR KÄNNS JUST HÖSTEN SÅ KALL? Byggnader ackumulerar fukt under hela sommarperioden. När hösten kommer och temperaturen sjunker både utomhus och inomhus kommer även den ackumulerade fukten i betongstommen ut i lägenheten och det uppfattas som att det är rått och kallt inne. Det märks också att handduken på toaletten har svårt att torka. Flera saker kan påverka hur vi upplever temperaturen inne på hösten: • Den fuktiga luften gör att rumstemperaturen upplevs kallare • Det känns kallt när man känner på elementen • Vi har inte vant oss vid ”kyla” ännu.

HUR STYRS VÄRMEN? Förr styrdes värmen som går ut till elementen av vilken utomhustemperatur det var. Nu, med smarta, moderna styrsystem styrs utgående värme av vilken inomhustemperatur det är. Om tillexempel solen värmt upp alla lägenheter under dagen så ackumuleras denna värme i lägenheterna, det kan alltså trots att utetempen sjunker på natten ändå inte gå ut någon värme på elementen – eftersom det är tillräckligt varmt inomhus ändå. Det är därför alltid viktigt titta på sin inomhustermometer och inte känna på elementen. Elementen kan vara kalla även om det är kallt ute – för att det är tillräckligt varmt inne.

TERMOMETERN – SÅ MÄTER DU Termometern ska inte avläsas om den sitter på eller i närheten av en yttervägg eller fönster. Temperaturen som är relevant är i din vistelsezon som mäts ca 1 meter från yttervägg och golv.Temperaturen bör vara ca 21 grader och som lägst 20 grader.

TERMOSTATER Belysning, hushållsapparater och människor ger ett värmetillskott i lägenheten som man ska ta vara på. Därför finns termostatventiler monterade på värmeelementen. En termostat reglerar temperaturen i lägenheten automatiskt. När värmen stiger över 22 grader minskar termostaten automatiskt värmen till elementet. Är värmetillskottet tillräckligt stort kan elementen till och med kännas kalla. Både termostatventiler och element behöver fri cirkulation. Inred därför inte med möbler eller gardiner framför – de hindrar värmen från att spridas ut i rummet. Undvik också värmealstrande apparater för nära termostaten. Värmen från t.ex. en tv kan göra att en termostat slår av.