Elkostnaden baseras främst på den egna förbrukningen där kostnader för elpris, energiavgift, energiskatt, elcertifikatavgift, avgift till svenska kraftnät och en avgift för ursprungsmärkt (grön) el ingår i kostnaden. Dessa kostnader baseras alltså på den boendes förbrukning och debiteras densamma. Föreningens egen el för tvättstugor, föreningslok, utebelysning osv betalas av föreningen.
Vi har ett rörligt elpris då de offerter vi fått på fast elpris varit höga. Elpriset varierar därför under dygnet och är oftast högre dagtid och lägre nattetid.
Till detta tillkommer en effektavgift där vi debiteras en kostnad baserat på det högsta effektuttaget under en månad. För privatpersoner baseras denna kostnad endast för effektuttag mellan kl.07-19 men för oss som bostadsrättsförening gäller inte detta tidsspann och vi mäts på effekttoppen oavsett när den än inträffar på dygnet.
Effektavgiften beräknas genom att multiplicera högsta effektuttaget med 108 kr/kW på vintern och 54 kr/kW på sommaren. Oftast når vi vår effekttopp mellan kl. 16-20 då de flesta är hemma och lagar mat mm. Det är denna kostnad som utslaget på årsbasis är 100 kr/månad och lägenhet.
I exemplet nedan infaller topplasten 240116 mellan kl 19 och 20. Det betyder att vi får betala en effektavgift på 157,72 kWh * 108 kr/kWh = 17034 kr.
Om vi säljer el från våra solceller, dvs när vi inte själva förbrukar all solel inom föreningen, får vi spotpriset på elbörsen Nordpool och 7 öre/KWh från SEOM för att vi hjälper till att producera el, så kallad nätnytta.
Att tänka på
Den billigaste elen är den vi producerar själva via våra solceller. De producerar mest el dagtid. Nedan ser man ett exempel på hur elproduktionen från solcellerna ser ut en solig dag. Toppen kommer som väntat runt kl 12.
Några korta tips
-