Relining av avlopp i bottenplatta m.m.

02 maj 2024 Föreningen har valt att anlita PHAB med underentreprenör för att relina avloppsrör i bottenplattan. Arbetet har startats under maj månad. Vidare håller underhåll av avloppsledningar utomhus på att upphandlas.

Arbetet med relining av ledningarna i bottenplattan på fastigheterna innebär att man kommer att behöva komma tillbaka till några lägenheter, främst på plan 2 i portar där man redan är klar med stambytet. Med detta arbete säkerställer vi även underhållet av avloppsrören under huset. Garaget kommer också ingå med denna åtgärd.

Anledningen till att detta kommer i efterhand, för de portar i etapper som redan har stambytts, är för att man i undersökningar som gjorts i början av projektet sett att behovet är större än vad man tidigare trott. Därefter har en separat upphandling gjorts på detta delprojekt.

Detta medför tyvärr en del besvär, främst i form av vattenavstängningar för er boende, men också tömning av förråd. Där arbetar vi tillsammans med PHAB och Frakka för att få ner tiden som respektive port påverkas. Avstängningstiden kommer att variera från trapphus till trapphus i detta delprojekt, då förutsättningarna är olika i fastigheterna.

I undersökningarna har man dessutom kunnat konstatera att relining av just bottenplattan är det rimligaste att utföra i nuläget i stället för ett komplett byte, då rören ändå är i tillräckligt gott skick för det. Dock är de inte i tillräckligt gott skick att lämnas helt därhän.  

De lägenheter, förråd och lokaler som påverkas av arbetet kommer att kontaktas av PHAB i god tid innan arbetet ska starta för att förklara omfattningen av åtgärden.

Störningarna förväntas inte bli i lika stor grad som vid stambytet, men ett visst antal förrådstömningar inför varje etappstart är oundviklig. Antalet varierar i varje port.

Bifogat är det utskick reliningsfirman gått ut med initialt. Arbeten börjar i port 34 och 36.

De portar som ännu inte är stambytta samkör man reliningen av bottenplatta med stambytet.  

I ett nästa skede håller föreningen med hjälp av Frakka på att upphandla underhållsåtgärder beträffande avloppsledningar ut till tomtgräns. Vi vet ännu inte omfattningen kring denna del, mer än att om ett totalt byte sker, kommer även ledningar längs med husen under gatan att bytas ut. De samlingsledningar som går ut från fastigheten till tomtgräns är inriktade att bytas ut i sin helhet oavsett. Det innebär att störningar på gatan och vissa p-platser är oundviklig.

Vi vet ännu inte omfattningen och vilka specifika p-platser som kommer att påverkas, inte heller hur stora avspärrningar som kan komma att bli till, men vill flagga i god tid innan att även detta är på gång.  


Till nyhetslistan