Det är du som förvaltar den egna lägenheten, därför har du rätt att utforma den efter egen smak. Du kan däremot inte förändra bostaden i sådan utsträckning att det kan skada husets stabilitet eller påverka grannarna.
Större förändringar, som exempelvis att ta bort en vägg eller ta upp nya dörrar, ska godkännas av styrelsen innan arbetet påbörjas. Ta kontakt med styrelsen om du känner dig osäker innan du vidtar åtgärder. Om renoveringen omfattar el eller VVS-arbeten skall hantverkaren vara godkänd och auktoriserad inom sitt respektive område. När renoveringen avser våtrum ska hantverkaren ha certifikat från Byggkeramikrådet (s.k. BKR certifikat).
Många renoverar sitt kök. Om du har för avsikt att byta spiskåpa eller annat som kan påverka ventilationen, kontakta styrelsen för att stämma av och säkerställa ventilationens funktion. Vid byte av spiskåpan till fläkt försedd frånlufts ventil får den absolut inte anslutas till husets ventilationskanaler. Den luft som passerar fläkten skall ut i köket och inte in i ventilationssystemet. Luften kan annars gå ut till andra lägenheter eller utrymmen. Ventilationssystemets automatiska tryckreglering störs av inkommande tryck från en köksfläkt. Ett så kallat frånluftsdon måste också installeras som ersätter den gamla spiskåpans funktion som frånluftsventil. Ventilationskanalen som tidigare varit ansluten till den gamla spiskåpan utan fläkt måste stängas igen för att förhindra frisug.
Vanliga problem som uppstår vid renoveringar är att ljud transporteras i våra hus, även mellan lägenheter som ligger långt ifrån varandra. För att minimera problem med buller har vi formulerat några regler som vi måste hjälpas åt att följa:
Viktigt att veta är att rören i badrummen är dragna under badrumsgolvet, och inte i betonggolvet. Se bilderna nedan.
Undantaget är lägenheter i bottenvåningen, som inte har andra lägenheter under, i dessa ligger rören i golvet.