Bobotie (vanlig rätt i Sydafrika)
400 g nötfärs
3 dl mjölk
1 skiva vitt bröd
2 msk matolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk curry
1,5 tsk salt
1 tsk chilipulver eller paprika
2 lagerblad
0,5 dl torkade aprikoser, hackade
0,5 citron, rivet skal och saft
1 ägg
0,5 tsk gurkmeja
Lägg brödet i en skål och häll på mjölken. Fräs lök och vitlök i 2-3 minuter, lägg till curry, salt, chilipulver/paprika, smulat lagerblad och fräs ytterligare en stund.
Lägg färsen i en bunke och häll i kryddblandningen, aprikoserna, citronskal och saft.
Ta upp brödet ur mjölken och lägg i färsblandningen. Rör allt till en jämn smet.
Vispa ägg och gurkmeja i mjölken. Häll hälften av äggblandningen i färsen och rör om. Lägg färsen i en smord ugnsform och släta ut ytan. Häll resten av äggblandningen över.
Grädda i 50-60 min i 175 grader. Kolla att det inte står inne för länge.
Servera med ris eller couscous, mango chutney och gräddfil med skivad banan. Räcker till 4-5 personer.
Från receptboken Det goda Afrika via Anne Chaabane