Överlåtelser

Här har vi samlat information för mäklare vid köp och försäljning.
Se även "Frågor och svar" under fliken "Om brf Bladet".

Att köpa en bostadsrätt och bli medlem i en bostadsrättsförening betyder att man köper rätten att nyttja en bostad. Byte eller gåva av bostadsrätt är också en överlåtelse.

Säljaren har så kallad upplysningsplikt, det vill säga, är skyldig att upplysa köparen om eventuella fel och brister i lägenheten. Köparen har så kallad undersökningsplikt, det vill säga, är skyldig att informera sig om lägenhetens skick.

Bostadsrätten säljs i befintligt skick och priset är en fråga mellan säljare och köpare.

Överlåtelse av bostadsrätten hanteras av säljare och köpare genom upprättande av köpebrev, överlåtelseavtal eller annan övergångshandling. Överlåtelsen är inte giltig förrän köparen/förvärvaren har blivit godkänd som medlem i föreningen.

Mellan säljare och köpare tecknas ett överlåtelseavtal. Avtalet måste uppfylla vissa formkrav. Det måste vara skriftligt och underskrivet av säljare och köpare. Om lägenheten är makars gemensamma bostad krävs att maken/sambon lämnar samtycke till överlåtelsen. Avtalet skall också innehålla uppgift om vilken lägenhet som avses samt priset. Hyresavtal på bilplats upphör i samband med flyttning och kan inte övertas av den nye bostadsrättshavaren direkt.

Innan överlåtelsen godkänns tas en så kallad kreditupplysning på den som ansöker om medlemskap för att ta reda på ifall det finns registrerade betalningsanmärkningar. Bostadsrättsföreningen kan neka medlemskap vid sådan anmärkning.

När köparen blivit beviljad medlemskap är överlåtelsen avslutad och köparen har rättighet att flytta in i lägenheten.

Skulle medlemskap vägras kan köparen ansöka om prövning i hyresnämnden och hyresnämndens beslut kan överklagas.

Enligt stadgarna har bostadsrättsföreningen rätt att ta ut en överlåtelseavgift för administrationen i samband med överlåtelsen. Nivån på avgiften framgår av dokumentet "Avgifter" under fliken "Avgifter, Ekonomi & Juridik".

En bostadsrättslägenhet betraktas som lös egendom och kan tas i pant för skuld. För arbete vid pantsättning av bostadsrätt tas en pantsättningsavgift ut av bostadsrättshavaren..

Låneansökan
När du ansöker om lån, skall din bank/långivare skicka dokument för underskrift till:
       HSB Stockholm
       FE 5409
       838 77 Frösön

Panthandlingar skickas till:
       HSB Stockholm
       FE 5409
       838 77 Frösön

Överlåtelser skickas till:

       HSB Stockholm
       Kund- och Medlemsservice
       112 84 Stockholm

Frågor om överlåtelser och panter
       HSB ServiceCenter har öppet vardagar mellan kl 8.00–16.30, torsdagar ända till 18.00.
       Tel 010-442 11 00
        E-post: service.stockholm@hsb.se