Bospararnas styrelse är förtroendevalda bosparare vilka representerar HSB Stockholms alla bosparare.
Vid årsskiftet 2003/2004 var antalet bosparare i HSB Stockholm 60 789 (61 536 vid föregående årsskifte). HSB Stockholms bosparare utgjorde 56% av det totala antalet bosparare i landet.
Antalet medlemmar i HSB Stockholm var vid samma tidpunkt 142 715 (143 598 vid föregående årsskifte).
HSB Stockholms bosparande i HSB Bank uppgick år 2003 till 1 186 262 084 kr
(1 131 574 475 kr under år 2002) vilket motsvarar 62,8 % av det totala bosparandet inom HSB-rörelsen.
Formalia
I enlighet med HSB Stockholms parlamentariska regelverk, inbjöds samtliga HSB Stockholms bosparare, dels via decembernumret av tidningen Hemma och dels via tidningen Metro torsdagen den 15 december, till bospararnas kretsmöte den 13 januari 2003.
Där skedde bl a val av ombud till bospararnas distriktsstämma.
Distriktsstämman ägde rum lördagen 8 februari 2003 i Norra Latin. Där pågick alla HSB Stockholms distriktsstämmor samtidigt. En av punkterna på dagordningen för bospararna, var val av ledamöter till Bospararnas styrelse.
Följande sju ledamöter valdes då och konstituerade sig senare själva enligt följande:
Bengt Persson- ordförande
Charlotte Egman - vice ordförande
Boguslawa Zurek - sekreterare
Jan-Olof Möllers - studieorganisatör
Inge Gustafsson - ledamot
Bo Hallgren - ledamot
Dorota Zurek - ledamot
Stefan Johansson, suppleant i HSB Stockholms styrelse, har deltagit i oktober- och decembermötet som adjungerad.
Styrelsen har hållit nio protokollförda sammanträden under år 2003.
Styrelsen var representerad på HSB Riksförbunds förbundsstämma i Stockholm tisdagen 13 maj och på HSB Stockholms ordinarie föreningsstämma torsdagen 10 april, HSB Stockholms extra föreningsstämma tisdagen 3 juni samt på den extra föreningsstämma som HSB Stockholm höll måndagen 1 december.
Verksamhet under året
• Vi har hela året jobbat med återupprättandet av den hemsida på Internet som bospargruppen en gång hade. Nu är den igång sedan en tid tillbaka, även om den inte är färdig ännu. Arbetet fortsätter under 2004 och ni är mycket välkomna att börja använda den som den ser ut och att komma med allehanda synpunkter på vår verksamhet.
• Vi har deltagit i de tre distriktsstyrelseordförandeträffar som Föreningssektionen anordnade under året för information och erfarenhetsutbyte.
• Vi har genomfört två stycken Köpskolor. Den första gick den 17 februari med 28 deltagare och den andra den 30 september med 30 deltagare. Båda kurserna uppskattades mycket av deltagarna.
• Som ett extraerbjudande bjöd vi in deltagarna i Köpskolan, och även bospararombuden till HSB Stockholms föreningsstämma, till en bussrundtur till HSB Stockholms nyproducerade bostadsområden. Rundturen gjordes den 1 juni men här var intresset svalare och endast åtta deltagare kom. De trivdes emellertid bra med arrangemanget.
• Ambitionen att få igång kontakterna med de geografiska distrikten inom HSB Stockholm har funnits kvar under 2003. Vi har inte riktigt hittat formerna för det arbetet ännu men några kontakter har börjat tas. En av dom resulterade i att ett par ledamöter ur styrelsen för bospargruppen deltog i distrikt Haninges arrangemang under Haningedagen den 23 augusti. Tillsammans med några av Haninge-distriktets representanter, hjälpte vi till att svara på frågor från allmänheten om HSB och presenterade särskilt bosparandet. Några tecknade sig för medlemskap direkt. Ett trevligt, årligen återkommande arrangemang i Haninge, som vi hoppas kan bli en tradition även för bosparstyrelsen att delta i.
• Ett studiebesök på EKBO/Gebers genomförde vi den 22 september. Som vanligt får vi tyvärr säga, var det inte så många som kom. De åtta bosparare som var där, uppskattade emellertid besöket väldigt mycket. EKBO/Gebers är ett ekologiskt boende där de boende själva byggt om ett f d konvalescenthem och därvid tillämpat ekologiska metoder även vid ombyggnationen.
• Under mottot ”Det goda boendet” ordnade vi en chokladprovning den 17 november. Tråkigt nog kom bara 12 st bosparare, varav fem hade koppling till bospararnas styrelse! Vad är det som gör det så svårt att locka er bosparare till våra aktiviteter? Tanken med arrangemanget var att visa på en av alla slags aktiviteter man som boende/styrelse kan ordna i sin bostadsrättsförening för att öka den social gemenskapen.
• Bl a med anledning av en fråga på distriktsstämman den 8 februari 2003, försökte vi under hela året få till stånd en träff med VD för HSB Bank, Irma Tidlund. Banken heter numera FSB Bolån Direkt Bank, där FSB står för Första Sparbanken. På grund av mycket arbete med hopslagningen av bankerna, kunde hon inte komma förrän på Kretsmötet för bospararna den 19 januari 2004. Där informerade hon om hur FSB Bolån Direkt Bank kommer att förändras framöver. Den låga räntan på bosparkontot informerade hon om att det är HSB Riksförbund som bestämmer över.
• Vid bosparstyrelsens möte i oktober, fick vi tillfälle att lämna synpunkter på den enkät som Medlems- och informationsavdelningen (MIA) inom HSB Stockholm skickade ut till bospararna under november. Vi kommer att följa upp resultatet verksamhetsåret 2004.
• I samarbete med Föreningssektionen ordnades en Hemingway-afton för alla medlemmar den 13 november. Där blev det ett stort deltagande, 45 medlemmar kom.
• Via våra representanter i olika arbetsutskott inom HSB Stockholms parlamentariska organisation, har vi som vanligt framfört frågor och synpunkter till respektive utskotts verksamhet.
Utskottsarbete
Bospararna har varit representerade i HSB Stockholms olika parlamentariska organ enligt följande:
HSB Stockholms styrelse: Anita Modin, Bengt Persson
Produktionsutskottet: Bengt Persson, Bo Hallgren, Jan Olof Möllers, Dorota Zurek
Ekonomiutskottet: Boguslawa Zurek
Medlemsutskottet: Charlotte Egman
Utskotten granskar och kommer med egna initiativ på hur verksamheten inom HSB Stockholm skall bedrivas. De behandlar och bereder frågor som kan komma in till utskotten på olika vägar.
Slutord
Vi vill här tacka alla bosparare för det förtroende vi fick vid 2003 års distriktsstämma för bospararna. Vi hoppas att det arbete vi lagt ned, kommer bospararna till godo.
En stor svårighet är dock att vi inte riktigt når ut till alla grupper av bosparare.
Bland förtroendevalda bosparare är fortfarande ungdomar underrepresenterade. Vi behöver alla bosparares stöd och synpunkter. Då får våra intentioner större genomslagskraft, dvs att informera och påverka, genom att låta andra ta del av våra uppfattningar.
Stockholm i februari 2004
Bengt Persson - Charlotte Egman - Boguslawa Zurek - Jan Olof Möllers - Inge Gustafsson - Bo Hallgren - Dorota Zurek