Vanliga frågor och svar om andrahandsupplåtelse

En andrahandsupplåtelse är när någon annan än du som bostadsrättsinnehavare självständigt använder din lägenhet. Detta gäller även om du lånar ut lägenheten till någon i den närmaste familjekretsen. Det krävs inte heller att du tar betalt av den som använder lägenheten för att det ska räknas som andrahandsupplåtelse.

Måste jag ha styrelsens tillstånd?
Om du vill hyra eller låna ut din lägenhet ska du ansöka om styrelsens godkännande. Du ska ange vilken tidsperiod ansökan avser, varför du vill hyra/låna ut samt namn och personnummer på den som ska bo i lägenheten.

Hur vet jag om styrelsen godkänt min ansökan?
Styrelsen bekräftar att ansökan har mottagits och meddelar samtidigt vilket datum ansökan kommer att behandlas. Styrelsen lämnar skriftligt besked om sitt beslut inom 5 dagar efter att ansökan har behandlats.

Kan jag överklaga styrelsens beslut?
Om styrelsen avslår din ansökan kan du överklaga beslutet till Hyresnämnden.

Vad händer om jag hyr ut utan tillstånd?
Om du hyr eller lånar ut lägenheten utan tillstånd riskerar du att förverka din nyttjanderätt. Det innebär att föreningen har rätt att säga upp dig till avflyttning. Du kan således komma att avhysas och få lägenheten tvångsförsåld.

Har jag rätt att byta hyresgäst under den tid som tillståndet gäller?
Tillståndet gäller endast en viss bestämd hyresgäst. Vill du hyra ut till någon annan krävs nytt tillstånd.

Vad är viktigt att tänka på (utöver vad som sägs ovan)
* Läs noga om andrahandsuthyrning på hemsidan inkl. länkar till kompletterande information
* Styrelsen skickar endast ut mailinformation till bostadsrättsinnehavaren. Det är viktigt att bostadsrättsinnehavaren informerar den boende om sådan som styrelsen skickar ut
* Facebookgruppen är inte styrelsens kanal för information. Facebookgruppen är de boendes egna kanal och styrs inte av styrelsen
* Styrelsen/HSB ändrar inga namnskyltar vid andrahandsuthyrning