Ombyggnad/renovering

Ombyggnationer/renoveringar kräver i vissa fall tillstånd av styrelsen. Kontakta således alltid styrelsen först, om du planerar ombyggnad i din lägenhet.

Ombyggnad/ändring i lägenhet

Följande regler, utöver vad som sägs i lagar och föreningens stadgar, gäller för ombyggnader/ändringar inomhus i vår bostadsrättsförening. Se även angående underhållsansvar på föreningens hemsida (vid ”Bra att veta”/”Underhållsansvar”)

Allt arbete ska ske på fackmässigt och på ett säkert sätt samt enligt gällande normer.

Väggar
Nedtagning/flytt/åverkan eller annan förändring på bärande väggar/konstruktioner får inte ske.
Förändring av icke bärande väggar får ske under förutsättning att förändringen inte negativt påverkar ventilationen. Observera att ny vägg inte får borras/skruvas fast i golvet, se nedan ”Borrningar i väggar, golv och tak”. Detta p g a mycket ytligt placerade vattenledningar som kan skadas och förorsaka läckage.

Rör/Ledningar
Förändring av rör/ledningar i lägenheten får inte ske om detta medför bilning/ingrepp/åverkan på betonggolv/flytspacklad o/e väggar o/e tak. Detta med anledning av att sådana åtgärder kan komma att påverka fastighetens konstruktion/bärighet på ett sådant sätt som kan vara mycket svåra att förutse.

Avstängning av kall- och varmvatten
Avstängning av vattnet till din lägenhet finns i rum i trapphuset (dörren är märkt Vatten/Värme). Dörren öppnas med din hushållsnyckel, märkt H. Vattenledningarna i rummet är märkta
med lägenhetens nr 1-74.

Tänk på att vrida på kranarna försiktigt om du har haft vattnet avstängt, så att vattentrycket inte blir för hårt när kranarna öppnas igen.

 

Avstängning av vatten till element
Avstängning av vatten till element får aldrig ske utan att kontakt tas med styrelsen alternativt fastighetsskötaren. Om avstängning sker kan det påverka värmen i andra lägenheter också.

OBS Ovan ”förbud” gäller inte vid akut skada/vattenläckage då vattnet omedelbart måste stängas. Om akut avstängning görs måste styrelse eller fastighetsskötare snarast kontaktas.
Avstängning görs på samma ställe som för avstängning av kall- och varmvatten, se ovan


Golv

Det är tillåtet klinkers/stenbeläggning på golv.
Förutsättning är dock att beläggningen görs fackmässigt och med ”stegljudsdämpning”.
Mycket stor försiktighet måste iaktas vid arbetet i golv med anledning av förekomst av ytliga rör och ledningar.

Golvvärme
Golvvärme i lägenhet får inte utföras med vattenburen värme utan endast 
med elvärme

Borrningar i väggar, golv och tak
Normal håltagning för uppsättning av tavlor, möbler, armatur etc. är naturligtvis tillåtet. 

Vid borrning i väggar och tak krävs extra försiktighet då el/vattenledning kan finnas på annat ställe än vad som beskrivs i ritningar.
Även omläggningar av golv eller arbete vid golv kräver stor försiktighet eftersom rör-dragningarna kan ligga 3-10 mm i flytspacklet ovanpå betonggolvet under golvet/parketten.

Förvaring av material
Inget byggmaterial, eller annat, får förvaras i trapphus eller källargångar, detta p.g.a. brand- och utrymnings regler.

Städning
En självklarhet är att du som lägenhetsinnehavare ansvarar för att ditt byggavfall forslas bort och att den som renoverar, direkt efter nedsmutsning, städar efter sig på alla allmänna platser både inomhus och utomhus. 
Vid behov av att ställa en container/Big Bag på mark utomhus, kontakta styrelsen för samråd.

Störningar/Buller
Renovering av lägenhet kan bullra och störa dina grannar. Kortvarigt arbete, sågning och borrning (5-10 minuter, några gånger per dag) måste vi alla stå ut med. Mer ihållande buller får endast ske under dagtid, då det flesta arbetar. Kontakta de du tror kommer att störas och informera. Kanske måste tiden för arbete anpassas till de boende som eventuellt arbetar nattetid. Tänk på att visa ljud, exempelvis borrning, sprids genom betong och kanske hörs i hela huset.

Respektera därför de tider renoveringar och andra byggnationer får förekomma.
Dessa tider är:
Vardagar: 07.00-20.00
Lördagar och söndagar: 11.00-18.00

Även under dessa tider kan det vara bra att ta kontakt med grannarna, så att de vet vad som pågår. Anslå gärna i portuppgången innan du sätter igång.

Avlopp
Uppbilning och/eller ändring av avloppsrör i lägenhet är inte tillåtet

Våtrum
För att undvika framtida vattenskador ska du vid renovering/ombyggnad i våtrum följa branschregler/anvisningar för våtrum etc. Allt arbetet ska utföras på ett fackmannamässigt sätt. Styrelsen rekommenderar att fackman utför allt VVS-arbete vid renovering.

Elsystem
Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig elektriker.

Spiskåpa
Viktigt att ni tänker på att det inte är tillåtet att koppla in något annat än volymkåpa i fastighetens ventilationssystem. En volymkåpa innehåller ingen egen motor/fläkt utan den är kopplad till fastighetens centrala ventilation. När ni vrider på timervredet öppnas ett spjäll som gör att mer luft åker ut i ventilationssystemet.
Vissa boende har bytt till kolfilterfläkt när de renoverat sina kök. Vid byte till kolfilterfläkt så måste sättas in en tallriksventil i ventilationsintaget där volymkåpan sitter idag. Den ska justeras in och föreningen/styrelsen ska ha ett protokoll av fackman som visar att allt är ok.

Bland annat Franke säljer godkänd kåpa, se nedan länk:

https://www.franke.com/se/sv/ks/products/product-search/product-explorer-results.html#akCache=true&p=1&t=grid&f=cat10020_13344-scndgrp10042_21055-scndgrp10047_23239-attr10644_min_58-attr10644_max_66

Modell 252-10 är en vanligt förekommande spiskåpa i vår förening.
Vissa kåpor har spjäll med extra funktionalitet för att styra centralfläkt. Denna typ av kåpor får inte användas. Det viktiga är att det bara är ett spjäll i kåpan och ingen motor.

Ventilation
Det är absolut förbjudet att ta bort eller sätta igen ventilerna i tak eller att göra annan förändring av ventilationen. Detta stör/kan störa balansen i ventilationen och därmed få stora konsekvenser för fastigheten

Balkong/Fasad
Det är inte tillåtet att borra eller göra hål i fasaden/väggarna på balkongen.
Fasaden har ett tätskikt som säkerställer att fukt inte tränger in i väggen. Punkteras tätskiktet utan erfoderlig tätning kan fuktskador uppstå.