Värmen i våra element är datorstyrda d.v.s. systemet känner av utetemperaturen och reglerar varmvattnet i elementen efter utetemperaturen.
Kalla element behöver således inte betyda att värmen är avslagen, det betyder oftare att det är tillräckligt varmt, så att termostaten slagit av.
I början på höstarna när det är stora temperaturskillnader ute blir det så att systemet slår på och av, det brukar mest vara på under nätterna, då det är lite kallare ute.
Det kan bli kallare på golven vid elementen där luften kommer in. Det är helt normalt och är en konsekvens av det ventilationssystem som valdes när huset byggdes.
Inluftsventilerna får aldrig sättas igen, även om det är kallt. Att sätta igen inluftventilerna kan skada byggnaden
Så här skriver ”Föreningen Fastighetsägarna” när det gäller temperatur i lägenheter, se nedan
"Hur kallt får det vara i en lägenhet?
Olika människor uppfattar temperaturer på helt olika sätt, det som kan vara för kallt för någon är behagligt för någon annan. Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger dock att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader. Det är riktlinjer som gäller båda hyresrätter och bostadsrätter.
Temperaturen får inte långvarigt vara lägre än 18 grader.
Ibland varierar utetemperaturen från dag till dag och det kan ta en tid innan värmesystemet sätter igång.
Utetemperaturen kan variera kraftigt från en dag till en annan, exempelvis vid omslag från plusgrader till flera minusgrader under en kortare tid. Det gör att värmesystemet som styrs av bland annat utetemperaturen kan ta lite tid på sig att komma igång. Man får som hyresgäst eller bostadsrättsinnehavare acceptera att det är lite kallare en period innan värmesystemet helt kommit igång, men om man upplever att det är för kallt och inte blir varmare på några dagar bör man höra av sig till sin hyresvärd eller styrelsen för bostadsrättsföreningen.
Vad gör jag om det är kallt i en lägenhet?
Om det är orimligt kallt i lägenheten (långvarigt under 18 grader) ska man kontakta styrelsen för bostadsrättsföreningen som då bör mäta temperaturen och undersöka orsaken till den låga temperaturen.
Hur ska temperaturen mätas?
Temperaturen ska mätas en meter upp från golvet och en bit in i rummet, mot innervägg. Golvtemperaturen får inte vara lägre än 16 grader.
Vad kan bostadsrättsinnehavaren själv göra för att det inte ska vara för kallt i lägenheten?
Vid höga utetemperaturer kan det bli mycket varmt i lägenheten. Folkhälsomyndigheten har riktlinjer för hur varm det får vara i en lägenhet.
Dra för gardiner, stäng igen persienner och vädra är de enklaste åtgärderna för att försöka minska värmen. Portabla AC:n/kylanläggningar, utan montage i väggar och fasader, kan också användas.
För att montera in AC/kylanläggning, där ingrepp ska göras i väggar/fasad, krävs tillstånd/godkännande av styrelsen.