Driftstörning under Sök bostad/Hyr bostad: Just nu går det inte se lediga hyreslägenheter i Uppsala län. Vi arbetar på en lösning.

Kamerabevakning

All kamerabevakning sker i enlighet med den nya kamerabevakningslagen.

Föreningen har installerat kamerabevakning på följande platser inom föreningen:

  • Garage: tre kameror per våningsplan, totalt sex st. 
  • Garage: en kamera utanför garageportarna 
  • Miljöstuga: en kamera är placerad i vår miljöstuga
  • Tvättstugorna: en kamera i varje tvättlokal, dvs två st per tvättstuga
  • Två st kameror som ser mot skolgården och som spelar in under vissa perioder på dygnet när skolverksamheten upphör och samlingar av utomstående ökar.
  • Utomhuskameror som övervakar våra offentliga utrymmen: KA10 mot KA8, KA12 mot KA10, KA16 hela parkeringen, KA9 hela parkeringen samt gården, KA5 mot KA3, sam KA3 mot KÖP8.
  • Samtliga portar övervakas dygnet runt. 

Ändamålet för kamerabevakningen är att förebygga brott och öka boendes säkerhet. Vi har tyvärr inte kunnat komma till rätta med vissa företeelser på annat sätt än genom kamerabevakning. 

Inga personuppgifter lagras tillsammans med inspelat bildmaterial och ljud spelas inte in. 

Inspelat bildmaterial från våra kameror sparas i högst 30 dagar, varefter det automatiskt raderas. För kamerabevakning av utomhusområden är lagringstiden begränsad till maximalt 14 dagar. Dessa lagringstider har fastställts utifrån en bedömning av vad som är nödvändigt och proportionerligt för att kunna upptäcka, utreda och vid behov anmäla incidenter såsom skadegörelse eller obehörigt tillträde. Alla händelser upptäcks inte omedelbart av styrelsen eller boende, och en viss tid krävs också för att hinna säkerställa samt överföra relevant material innan det automatiskt raderas.

Inspelningsutrustningen är placerad i ett låst utrymme dit ett begränsat antal personer har tillträde och det inspelade materialet skyddas för åtkomst genom lösenord. Enbart ett fåtal personer inom föreningen har tillgång till det inspelade materialet. Värt att notera är även att våra fastigheter är "maskade" så ingen behöver oroa sig om att man är övervakad i sitt eget hem. Kamerorna ser endast dom allmänna utrymmen. 

Ingen extern leverantör har anlitats för leverans eller konfiguration av kameraövervakningsutrustningen. Föreningen har i stället använt intern kompetens för att själva ansvara för upphandling, konfiguration och driftsättning av systemet. Enbart en extern installatör har anlitats för viss teknisk installation, såsom kabeldragning och montering. Genom detta tillvägagångssätt har föreningen kunnat minimera kostnaderna för projektet och undviker därmed löpande utgifter för drift eller support från tredje part.

För frågor angående vilken typ av kameror och inspelningsutrustning som används så hänvisar vi till Styrelsen för BRF Brandsö

Läs gärna mer här:
https://www.imy.se/verksamhet/kamerabevakning/kamerabevakning-pa-olika-omraden/bostadsrattsforeningar-och-hyresvardar/

Uppdatering:

Från och med den 1 april 2025 gäller nya regler för kamerabevakning i Sverige. Den mest betydande förändringen är att kravet på att söka tillstånd hos Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) för att bedriva kamerabevakning har tagits bort. 

Vad innebär de nya reglerna?

  • Ingen tillståndsplikt: Aktörer som tidigare behövde ansöka om tillstånd hos IMY måste nu själva bedöma om deras kamerabevakning är laglig.
  • Eget ansvar för intresseavvägning: Den som bedriver kamerabevakning måste göra en dokumenterad intresseavvägning mellan behovet av bevakning och individens rätt till integritet. Detta gäller särskilt för myndigheter, kommuner och andra offentliga verksamheter.​
  • Dokumentationskrav: Det krävs en förteckning över all kamerabevakning som bedrivs eller har bedrivits under de senaste fem åren.
  • Oförändrade integritetskrav: Trots att tillståndsplikten tas bort, kvarstår kraven enligt kamerabevakningslagen och dataskyddsförordningen (GDPR). Det innebär att kamerabevakning endast får ske om det är nödvändigt och proportionerligt i förhållande till syftet .​

För bostadsrättsföreningar och privata aktörer

För aktörer som tidigare inte omfattades av tillståndsplikten, såsom bostadsrättsföreningar, innebär de nya reglerna inga större förändringar. Det är dock fortsatt viktigt att följa gällande lagstiftning och säkerställa att kamerabevakningen är berättigad och proportionerlig .​