Informationsmeddelande nr 19, januari 2022

30 januari 2022 Nytt år, och nu även ett nytt informationsmeddelande. Slutet av förra året och starten av 2022 har varit fortsatt händelserikt i föreningen med pågående arbeten med VVS, balkonginglasning som nu kommit igång, hyresgäst till vår lokal med mera. Mer om detta och annat nedan.

Värme och ventilation
Det gjordes förbättringar i VVS-systemet innan jul och nyår, men alla problem är ännu inte åtgärdade. Styrelsen fortsätter ligga på HSB Bostad för att få ordning på fastighetens värme- och ventilationsinstallation.

I nuläget har vi en alldeles för hög energiförbrukning, några lägenheter har det för varmt, några har det för kallt och emellanåt upplever några problem med ventilationen.

Några detaljerade åtgärdsplaner har vi inte fått trots att vi pressat på om detta.

Vi har fått information om att anlitad entreprenör gjort injusteringar, men de är ännu inte klara.

Under Värmex genomgång i vecka 43 upptäcktes att det var fel på ventiler i radiatorer. Nya ventiler beställdes i vecka 44, men de har ännu inter levererats.

Innan julhelgen installerades en frysvakt i undercentralen för att undvika att ventilations- aggregatet stannar på grund av frysrisk.

I vecka 8 är det inplanerat ett så kallat vinterdriftfall av VVS-anläggningen. Vid vinterdriftfallet medverkar entreprenörerna och besiktningsmän. Representant från styrelsen kommer också att närvara.

Den VVS-installation vi har ger värme både via ventilationen (tilluften) och värmeaggregatet (radiatorerna).

Värmen ska styras centralt med anpassning till rådande utomhusklimat. Måltemperaturen är 21 grader inomhus. Blir det kallare i lägenheterna så är vi ombedda att felanmäla detta. Felanmäl också om det är för varmt.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader. De riktlinjerna gäller både hyres- och bostadsrätter. Temperaturen får inte långvarigt vara lägre än 18 grader, eftersom det då finns risk för människors hälsa.

Det interna elpriset
Som säkert ingen undgått att höra så har el-priserna på marknaden ökat avsevärt under 2021, särskilt under hösten och vintern. I genomsnitt för 2021 hamnade den faktiska kostnaden för föreningen på ca 2,06 kr/kWh inkl moms (1,65 + moms), och i december hela 3,50 kr/kWh inkl moms. Just nu tyder allt på att vi får fortsätta att räkna med högre och svängigare elpriser.

Meningen är att det interna elpriset ska ge full täckning för faktiska kostnader, och vi har alltså under 2021 legat alldeles för lågt. Från och med nästa debitering kommer priset därför att höjas för att få täckning för de faktiska kostnaderna. Exakt vad priset blir håller på att utredas. Detta gäller både IMD i lägenhet och el i garage.

Åtgärder klinkerfogar i våtrum
För de lägenheter som haft garantiärenden kring klinkerfogarna meddelar HSB Bostad följande: “Vi har tidigare meddelat att vi skulle påbörja arbetet den 17 januari. Tyvärr visar det sig att klinkerplattan Grynna har leveransproblem p g a pandemin. JM ska återkomma med vilken leveranstid plattan Grynna har och även ta fram en likvärdig produkt med leveranstid, därefter beslutar vi när avisering kan ske. Åtgärden kommer att bli klinker på klinker istället för att krafsa ur fogarna.”

Stöttor i stora cykelrummet
JM Eftermarknad har varit på plats med konstruktören och tittat på sprickorna i taket i stora cykelrummet. Konstruktören kommer att inleda en utredning kring sprickorna. Under tiden har JM som en försiktighetsåtgärd stämpat upp taket.

Stöttorna försvårar åtkomsten för cyklarna, speciellt i de övre ställen.

Garantiarbeten i växthuset 
JM Eftermarknad kommer att boka in växthustillverkaren för åtgärd av de felanmälningar som inkommit på grund av brister i monteringen av växthuset. Arbetet beräknas ske någon gång i slutet av februari.

Frivilliga krafter
Vi förstår att alla inte kan eller har möjlighet att anta ett styrelseuppdrag, men det är väldigt uppskattat om fler kan vara behjälpliga med enskilda projekt eller aktiviteter.

Vi behöver alla hjälpas åt, och flera frivilliga krafter och initiativ välkomnas, mejla brfbroparken@gmail.com om du vill och kan engagera dig!

Ett exempel på något föreningen skulle behöva hjälp med är att förbättra vår hemsida, som fortfarande har förbättringspotential.

Hyreslokalen mot Husarviken
Rozen Clean AB hyr lokalen sedan den 1 januari 2022. De har gjort anpassningar och planerar att flytta in den 24 januari.

Städning
Städningen av våra trapphus har varit dyr och inte alltid tillfredsställande. Vi har därför under hösten tagit in anbud och kommer att få en ny firma som städar vårt hus.

Balkonginglasningen
Sakkes Balkongkonsult AB har under december skrivit avtal med de flesta som har balkonger som vetter mot Husarviken och innergården. 19 medlemmar har valt att glasa in sina balkonger. Montering beräknas påbörjas i vecka 18. 

Tips - undvik onödiga kostnader
För att inte missa inbetalningar av avgifter till föreningen och få onödiga påminnelse- kostnader kan du göra betalningar via autogiro eller via e-faktura. Båda tjänsterna är avgiftsfria.

Information om hur du ansluter till autogiro och e-faktura hittar du om du loggar in på Mitt HSB på “Mina Sidor” -> “Min Bostad” -> “Avier & pantnoteringar”.

Vad händer i Norra Djurgårdsstaden?
Om ni är intresserade att följa vad som händer i Norra Djurgårdsstaden så följ stadens nyhetsbrev! Där kan man i senaste utgåvan bland annat läsa om arbetena med Gasklocka 2, som ska omvandlas till scen, och se ett seminarium om vatten och grönska i stadsdelen.

Styrelsemöten och föreningsstämma 2022
Styrelsemöten
: 17 februari, 17 mars, 21 april och 19 maj.

Föreningsstämma: 8 juni.