Informationsmeddelande nr 24, september 2022

30 september 2022

Allmän information

2-årsbesiktning

Efterbesiktning av åtgärder efter vårens 2-årsbesiktning skedde delvis i veckan som var. Det är dock fortfarande en hel del punkter som inte åtgärdats i tid till efterbesiktningen. HSB Bostad och JM meddelar att anmärkningar på parkettgolv troligen kommer åtgärdas först efter årsskiftet, detta på grund av leveransproblem, då tillverkning sker i Ukraina. Åtgärder av färgsläpp och rostfläckar på balkonger kommer ske först i vår då det krävs en utomhustemperatur över 10 grader.

 

Det var tyvärr många som inte var hemma och inte heller hade lämnat sina lås i serviceläge. Någon ny chans kommer inte ges till dessa, utan rätten till efterbesiktning är förverkad.

Garantibesiktningen av VVS blev återigen uppskjuten i väntan på den särskilda besiktning som planeras ske i slutet av oktober. Vinterdriftfall planeras att utföras i vinter, sommardriftfall först nästa sommar. Så tyvärr riskerar vi behöva leva med icke-optimalt inomhusklimat ännu en tid.

 

Även el-, mark- och fasadbesiktning blev uppskjuten dels på grund av dubbelbokad besiktningsman, dels att för mycket arbeten återstod på mark/fasad. Även dessa besiktningar planeras att genomföras i slutet av oktober.

 

Ekonomi

Elpriset justeras upp fr.o.m september pga ökade prisnivåer från 1,70 till 3 kr exkl moms. Som utvecklingen ser ut kommer detta antagligen behöva justeras upp ytterligare under hösten/vintern.

Avgifterna höjs med 10% från och med kvartal 4 i år. De kommer sedan behöva höjas ytterligare under början av 2023. Hur stor höjning det blir kommer att fastställas i samband med höstens budgetarbete då vi har en bättre bild av exempelvis nya låneräntor.

 

Tips på energisparande åtgärder 

Som framgår ovan kommer utdebiteringen för vår personliga elförbrukning att öka och risken är stor att ytterligare höjningar kan komma senare. Den kanske enskilt viktigaste besparingen du kan göra är att använda den elektriska handdukstorken så lite som möjligt. Att byta till led-lampor har ju varit ett myndighetsmantra länge, investeringen är snart intjänad och tacksam för miljön. Ett gott samvete är den bästa huvudkudden.

 

Felanmälan och beställning av åtgärder

Medlemmar uppmanas att anmäla fel som upptäcks i allmänna utrymmen. Felanmälan sker via HSB kund- och medlemsservice, lämpligen via felanmalan.hsb.se, eller i brådskande fall via telefon till jouren - skicka gärna också ett mail till styrelsen och berätta vad du felanmält.  

Felanmälan och beställningar direkt till leverantör får inte göras av enskild medlem, utan endast av styrelsen eller fastighetsskötare/förvaltare anlitad av styrelsen!
 

Husgruppen 

Ett sätt att sänka föreningens kostnader och bidra till en trivsam och välskött fastighet är att engagera sig i husgruppen. Är du intresserad anmäl dig då till brfbroparken@gmail.com. Vi behöver flera kompetenser och fler som engagerar sig. Gruppen leds av Patrik Barkman.

 

Utemiljö-/växthusgruppen

Det behövs fler som kan och vill bidra med engagemang i vår utemiljö. Är du intresserad anmäl dig då till brfbroparken@gmail.com, eller prata med Ulf Wanderoy eller Inger Eriksson för mer information.

 

Städdag

Söndagen den 30 oktober kl 10:00 är det dags för vår gemensam städ- och underhållsdag. Det kommer att vara saker att göra inom våra allmänna ytor, t ex utemiljö/växthus och miljörum. Om du vill tipsa om uppgifter inom våra gemensamma ytor kan du göra det till brfbroparken@gmail.com. Vi träffas utanför våra portar och beräknar hålla på ett par timmar. 

 

Rökning och grillning på balkong

Den senaste stämman bekräftade beslutet att enbart el-grillar är tillåtna i vår förening/fastighet. Det främsta skälet är brandsäkerhet och våra ordningsregler stipulerar dessutom förbud att förvara t ex gasolflaskor på någon plats inom fastigheten. Av hänsyn till grannar ber vi alla atat vara noggranna med rengöring och skötsel, även el-grillar kan osa rejält.

Rökning är tillåten på egen balkong, även här ber vi att du visar hänsyn till dina grannar.

 

Husmodell Broparken

I entrén till 26:an står den modell av Brf Broparken som användes av HSB i samband med försäljning av lägenheterna.

 

Förvaring i cykelrum och allmänna utrymmen

Vi vill påminna om att endast cyklar får förvaras i cykelrum, ej exempelvis pulkor eller annat. Detsamma gäller i barnvagnsrum som är till för barnvagnar och rullstolar. Det är heller inte tillåtet att förvara saker ovanpå eller utanför sitt förråd. Allt som ligger utanför/ovanpå förråden i våra förrådsutrymmen kan komma att rensas bort utan förvarning. Vi vill även påminna om att saker inte får ställas eller förvaras i trapphus eller på våningsplanen.

 

Miljörummet

Det har blivit en bättre ordning i miljörummet, men det händer att annat än det kärlen avser ställs i miljörummet, det är t ex elektronik, porslin, kläder/skor. Du hänvisas till stadens miljöstationer. Flyttkartonger hänvisas också till återvinning i stadens miljöstationer.

 

Styrelsemöten och nästa Föreningsstämma

Möten hösten 2022

20 oktober

17 november

15 december

 

Möten våren 2023

19 januari

16 februari

23 mars

13 april

23 maj - Föreningsstämma