Informationsmeddelande nr 25, december 2022

17 december 2022

Juletider
Snart är det jul och vi tänder ljus för att få en trivsam stämning. Men det är viktigt att vi tänker på den ökade brandrisken. MSB rekommenderar att alla har en brandsläckare och en brandfilt i hemmet. Tänk på att förvaring av material och utrustning i trapphusen inte är tillåten. Det kan utgöra en brandfara. Passa gärna på och läs ”Skydda dig och dina grannar vid brand” när du åker i någon av hissarna.

Avgiftshöjning
Från och med den 1 januari 2023 höjer vi avgifterna med 8 procent. Därutöver inför vi individuell debitering även för kallvattnet (12,50 kr/m3) och höjer debiteringen av varmvattnet för full kostnadstäckning för föreningen (75 kr/m3). Vi är medvetna om att det finns en stor osäkerhet om hur räntor, elpriser och inflation utvecklas under året. Budgeten för 2023 är balanserad för kända kostnader men riskdelen är relativt låg och utesluter därför inte att ytterligare höjning kan komma i fråga under 2023.
Det är särskilt nyare bostadsrättsföreningar med hög belåning som är utsatta i tider med stigande räntor. Förutom ränteläget och inflationen så är de höga elpriserna särskilt bekymmersamma. Kostnaderna för fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp har också ökat markant. Många föreningar tvingas därför att genomföra mycket drastiska avgiftshöjningar.

Sopsugen
Föreningen har hittills i år helt i onödan betalat över 12 000 kronor för stopp i sopsugen som berott på att någon boende har kastat ned sådant som fastnat i sopsugen. Tänk på att inte trycka in påsar och sådant som kan veckla ut sig.

Spara energi
Styrelsen har inlett ett arbete med att se över vad som kan göras för att minska vår gemensamma energiförbrukning. Styrelsen har redan sänkt värmen i trapphusen och de allmänna utrymmena genom att sätta termostater på radiatorerna i nolläge. Vi tittar även på att sänka värmen i garaget och att installera rörelsesensorer för styrning av belysningen där. I trapphusen, garage och källarplanen har vi LED-lampor.

Det finns en del man kan göra själv för att markant påverka sin egen energiförbrukning. Detta utan att göra särskilt stora avkall på komforten. Några enkla åtgärder är att hushålla med varmvatten och att släcka lampor i utrymmen där ingen är. Att använda den elektriska handdukstorken och torktumlaren sparsamt och att byta till LED-lampor är också effektiva sätt att minska sin elförbrukning. En LED-lampa förbrukar 80 procent mindre el och håller 10–20 gånger längre tid.

Vill man kontinuerligt följa sin egen el- och vattenförbrukning så gör man det via via boendeappen Avy. Du når information om den via länken: https://www.hsb.se/stockholm/brf/broparken/boendeinformation/matning-och-avisering/

Spartips
Har du tips på besparingar skicka då in dem till brf.broparken@gmail.com.

Aktivitetsdagen
Vid föreningens aktivitetsdag den 30 oktober gjordes flera insatser, t ex städ, tvätt och underhåll av växthuset, möbler och krukor, skräpplockning, ogräsrensning på terrass, utanför entréer och längs trottoar. Vinterförvaring av pelargoner, rengöring av sopkärl och golv i miljörummet, städning och rensning i cykel- och barnvagnsrum samt inventering av lampor och lysrör i allmänna utrymmen. Förmiddagen avslutades vid lunchtid med korvgrillning på terrassen. Tack till medlemmar som deltog!

Husgruppen 
I förra informationsmeddelandet presenterades husgruppens syfte i korthet. Gruppen som består av Kristina Rydén, Fredrik ”Peppe” Nordenskjöld, Ulf Wanderoy, Patrik Barkman och Susanna Stockhaus har haft sitt första möte. Husgruppen kommer t ex att göra ronderingar i fastigheten, utföra vissa åtgärder och underhåll eller felanmäla.

Cykelrummet
Efter många turer har vi nu fått ett slutgiltigt förslag för åtgärd av stora cykelrummet. Förslaget innebär att ett balksystem byggs upp som håller upp bjälklaget, för att det ska hålla för de utryckningsfordon det skulle ha varit dimensionerat för. Då det inkräktar på utrymmet för cyklar på de övre platserna kommer ställen behöva anpassas, med högre avstånd mellan cyklar. Några få platser går då förlorade i tvåvåningsställen, men de kan ersättas i samma rum. Exakt utformning av ersättningsplatser och servicestation är inte klar.

Under arbetets gång behöver rummet tömmas på cyklar. JM kommer erbjuda cykelskydd för de som har möjlighet att förvara cyklar på balkong/utomhus, och i övrigt kommer vi tillfälligt behöva nyttja andra utrymmen i fastigheten för cykelförvaring. Vi väntar på besked om när arbetet kan starta. I samband med att rummet ska tömmas kommer det även genomföras en cykelrensning.

Vinterunderhåll
Under vintern behöver vi hjälpas åt att hålla snö- och halkfritt utanför våra entréer på Labradorgatan samt utanför miljörummet och vid sopsugar. Snöskyffel och borste finns i respektive port. På terrassen sker inget vinterunderhåll, men även för denna yta kan vi hjälpas åt med snöskottning utanför portar.

Salt och grus/sand för användande utanför våra entréer finns i miljörummet till vänster innanför dörren.

Styrelsemöten och nästa föreningsstämma

Möten våren 2023
19 januari
16 februari
23 mars
13 april
23 maj - föreningsstämma

God Jul och gott nytt år!
Styrelsen vill passa på att önska god jul och gott nytt år till alla medlemmar!