Informationsmeddelande nr 3, april 2020

09 april 2020 Bästa grannar, Arbetet för samarbetskommittén och styrelsen har fortgått den senaste månaden, trots Coronan som härjar, dock med anpassade mötesformer. I följande mail beskriver vi detta. Vår fortsatta målsättning är att fram till sommaren månatligen skicka ut information, status på pågående ärenden och generella beslut som fattats i styrelsen. Månadsbreven kommer att publiceras på brf Broparkens hemsida och annonseras via mail. Informationen är uppdelad i Produktions-, Förvaltnings- och Övriga frågor

 

Produktionsfrågor

 

Åtgärder & besiktning
Detaljerad information gällande enskilda lägenheter hänvisas till HSB Bostad.

Garage

  • Arbetet med att putsa pelarna korrekt mot taket pågår.
  • Utredning pågår fortfarande för att se vad som kan göras för att förbättra framkomligheten i den trånga passagen i nedre delen av garaget.
  • Eventuellt kommer ett mjukt ytskikt att fästas på betongen i den trånga passagen i syfte att minimera plåtskador vid påkörning. Detta görs i avvaktan på utredningen.
  • Varningslampa ska sättas upp för att varna om någon är på väg upp ur eller ner i garaget.
  • Pelare ska målas för att visuellt förbättra avståndsbedömning.
  • Del av vägg i nedre del i nedfarten ska målas i avvikande färg.
  • Översyn av utåtgående dörr från det största cykelrummet gentemot parkeringsplats ännu inte klar.
  • Slutstädning kommer ske.
  • Efter styrelsens förfrågan står HSB Bostad för uteblivna garageintäkter för de garageplatser som inte tillträtts fram till nu. Det innebär att föreningen inte lider någon ekonomisk skada för garageplatser på grund av förseningen. 

Kommersiell Lokal
Sökande efter hyresgäst pågår. Lokalen ska färdigställas och anpassas efter blivande hyresgäst. HSB Bostad står för lokalhyran på 31 500 kr/månad, beräknad intäkt enligt ekonomisk plan, tills lokalen är färdigställd. Efter det att lokalen färdigställts täcker HSB Bostad upp för utebliven hyresintäkt i upp till 6 månader, därmed kommer inte föreningen lida någon ekonomisk skada pga lokalens försenade färdigställande.

Trapphus
Oförändrat läge sedan förra informationsbrevet: Trapphusens utseende underkändes i besiktningen av de gemensamma utrymmena. HSB Bostad ska återkomma med förslag på åtgärd. Styrelsen ska godkänna denna åtgärd innan någonting görs.

 

Förvaltningsfrågor

 

Städning/skötsel
Utökad trapphusstädning har beställts och genomförs tills produktionen är färdigställt. Hjälp gärna till att sopa runt våra entréer så att det är så prydligt som möjligt innan gatumiljön utanför är färdigställd.

Porttelefon
Om du ännu inte skickat in begärda uppgifter (namn och telefonnummer på max 2 personer) till brfbroparken@gmail.com; gör det! 75% av lägenheterna har skickat in, och detta har överlämnats för implementering. Vi kommer hädanefter att skicka in uppdateringar månadsvis.

Signal/mobiltäckning
Dålig täckning i nyproducerade hus är ett känt problem då väggarna är tjocka och fönsterna är täta. Det finns ett antal lösningar för att förbättra signalstyrkan. Vi väntar på offert på  vilka möjligheter det finns  att förbättra signal/mobiltäckning i fastigheten.

Informationstavlorna
Oförändrat läge sedan förra informationsbrevet: Undersökning pågår för att se om vi kan höja informationstavlorna.

Bredbandsavtal
Oförändrat läge sedan förra informationsbrevet: Utredning pågår huruvida Telenors TV-streamingtjänst ingår eller inte.

Nycklar och taggar
Nu finns rutin för nyckelbeställning upplagd på hemsidan under ”Instruktioner”. Taggarnas koppling till sopsugsnedkasten försvann då Envac åtgärdade nedkasten. Vi utreder möjligheten att återfå kopplingen.

Kostnader för ytterligare taggar är enligt nedan:

  • Extra tagg/nyckelbricka till allmänna utrymmen: 300 kronor.
  • Extra fjärrdosa till garaget: 520 kronor. För ej inlämnad fjärrdosa debiteras 1 000 kronor.


Sophantering/miljörum
Se instruktionen för detta på hemsidan under ”Instruktioner”.

Hjälp till att hålla ordning och släng rätt saker i miljörummet! Bara några dagar efter SKs städning i soprummet den 10 mars var det åter någon/några som lagt grovsopor i miljörummet. Grovsopor ska inte läggas på golvet, det finns ingen som ansvarar för att ta bort dem. Grovsopor ska inte heller ”smugglas” ned i ex kartongåtervinningen – om den hittas där efter hämtning av övrig korrekt sorterad kartong debiteras vi stora summor pengar för detta, som i slutändan kommer riskera höja våra månadsavgifter. Om Du återvinner kärl (t.ex glas) som kan tänkas lukta illa efter någon dag, skölj ur kärlet.

Problemet med dörrlås ska nu vara åtgärdat så att dörren kan gå i lås. Försök alltid använda dörrautomatiken för att undvika att dra i dörren - det resulterar bara i att dörren inte går i lås.

Tvättstuga
Instruktion till bokning finns på hemsidan under ”Instruktioner”. Det arbetas med att ta fram underlag/offert för att få en bättre höjd på arbetsbänken i tvättstugan.

De i särklass största områdena till missnöje i en brf är Tvättstuga och Miljö/Återvinningsrum. Dagens vädjan; Respektera andras bokningar, dvs använd inte maskiner i Tvättstugan på tid som bokats av någon annan.

Trivsel- & ordningsregler
Trivselregler finns publicerade på hemsidan under ”Mina sidor”, men är under omarbetande. De nya reglerna kommer att finnas publicerade på hemsidan i början av maj.

Eftersom vi alla är relativt nyinflyttade pågår fortfarande en del borrningsarbete och annat som är störande för Dina grannar. Eftersom alla tre hus är sammanbyggda med en betongstomme så kan ljud färdas långväga, inte bara till närmsta granne. De kommande reglerna har därför en skrivning som säger att arbete som kan tänkas störa kringboende ENDAST får utföras mellan klockan 10.00 och 20.00. Detta gäller från och med idag.

Brandfrågor
Rollen som ansvarig för vårt Brandskyddsarbete är fortfarande vakant.  Om Du kan tänka Dig att vara behjälplig med detta viktiga område, läs gärna ett bra exempel på HSB.se och sök på brf HANTVERKAREN. Anmäl Dig via brfbroparken@gmail.com.

Dörrautomatik
Ibland har man behov av att ställa upp dörrar temporärt, t.ex när man lastar ur bilen i garaget eller ska ut och in i källarförrådet flera gånger. På ’lådan’ innehållande dörrstängarmotorn ovanför dörren  finns en liten knapp ställbar i flera lägen. Om Du ställer den i läge I stannar dörren i uppställt läge. Glöm inte att ställa tillbaka knappen i läge II för att stänga/låsa dörren när Du är klar.

 

Övriga frågor

 

Engagemang i föreningen
Nu efterlyses grannar som med stöttning av oss i Samarbetskommittén vill driva egna frågor. Har ni exempelvis ett växtintresse, en vilja att starta en delningspool för verktyg, en bokcirkel eller syjunta, hör av er till oss på brfbroparken@gmail.com så sammankopplar vi er.

Cykelstölder
Tyvärr har vi haft åtminstone två tillgrepp av cyklar från det stora cykelrummet i port 30.

Det kan vara så att felaktig projektering kring dörrar gjorts, eller att man tänkt fel när det gäller utrymningsvägar. Därför är det extra viktigt att vi inte släpper in någon i vår byggnad, varken via garagenedfarten eller in i våra portar (synnerligen inte port 30 som annars lämnar helt öppet ut till garaget). Om dörrautomatik används vid dörr 30 är det av extra vikt att man ser att dörren går igen efter sig och att ingen annan hinner smita in.

Det är ofrånkomligt att portkoder sprids i nybyggnationer och i många fall till fel individer, därför kommer vi snarast att inaktivera portkods-funktionen heltochhållet (utom för ’blåljus-personal’) om det är på dessa sätt som folk olovligen tagit sig in.

Växthuset
Arbete med att ta fram ett slutligt förslag på inredning och utrustning pågår och vi planerar för att starta inköp i slutet av april eller i början av maj. Vi kommer inte att kunna göra ’allt’ på en gång, mycket kommer att växa fram längs väg.

Balkonger
Många av oss vill göra våra balkonger så trivsamma som möjligt nu när våren är i antågande. Samtidigt vill vi eftersträva en enhetlighet och för fasaden passande utformning av t.ex  balkongskydd (vind och insynsskydd) och ev. markiser.

En fråga har ställts till arkitekten, som snart förväntas återkomma med rekommendationer på färgval och utformning av dessa skydd. Vi räknar med att ha detta förslag under april vilket innebär att färdiga förslag inkl. leverantör bör finnas senast i månadsskiftet april/maj.

Så länge Du inte förankrar något i golvet är det tillåtet att lägga trätrall eller annan golvbeläggning på balkonggolvet. Är Du minsta osäker, kontakta styrelsen via brfbroparken@gmail.com.

BRF Broparken i media
Sveriges radios program Plånboken, i P1 omnämnde vår förening i sitt avssitt den 25e mars. Lyssna här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2778&artikel=7437741

Stadsdelsparken
Det arbete som just nu pågår längs med Labradorgatan är Stadens arbete med att anlägga en mur mot den kommande Stadsdelsparken. Muren kommer att ha två höjder beroende från vilken sida man ser den. Från Labradorgatan kommer den att bli c:a 20 cm hög, från Parksidan betydligt högre, upp till en meter.

Passage till bron
Nuvarande plan säger att i augusti kan passage till bron bli färdig men man flaggar för att Coronaviruset kan sätta käppar i hjulet för den planen.

Trappa ned från innergården till Husarviken
Preliminärt blir trappan från innergården ned mot Husarviken klar någon gång under sommaren och staden planerar fortsatta markarbeten efter Husarviken från augusti.

 

Länkar

 

BRF Broparkens hemsida:

www.hsb.se/stockholm/brf/broparken/

BRF Broparken på Facebook:

Brf Broparken, NDS

BRF Broparkens mail:

brfbroparken@gmail.com

Stockholm Stads info:

vaxer.stockholm/omraden/norra-djurgardsstaden/

Lokaltidningen Ekbladet:

www.ekbladet.se/

HSB kontaktuppgifter:

www.hsb.se/stockholm/brf/broparken/garantiochkontaktuppgifter/

Kund- & medlemsservice:

010-442 11 00 (akuta fel efter arbetstid: 08-695 00 00)

 

Organisation

 
Samarbetskommittén
Sven Gustafsson (sammankallande)
Amanda Ersson
Kristina Liss
Eva Nordenskjöld

Boende styrelsemedlemmar 
Marike Scheynius (ledamot)
Theodor Jarnhammar (ledamot)
Patrik Barkman (suppleant)

Agenda

 
Kommande möten i SK
Tisdag jämna veckor, tills vidare

Kommande styrelsemöten
21 april 2020
26 maj 2020
16 juni 2020

Föreningsstämma
11 maj kl. 18.00 kan komma att ändras beroende på Coronautvecklingen

 

 Vi önskar er en glad (och frisk) påsk!