Informationsmeddelande nr 5, juni 2020

15 juni 2020 Bästa grannar, Sommaren är äntligen här och förutom sommarsemestrar har vi en föreningsstämma att se fram emot om två veckor - hoppas många kan vara med, antingen via länk eller på plats! En stor digital sommarbukett går till våra kära boenderepresentanter i styrelsen. Att jobba i styrelsen i en nybildad förening kräver kunskap, klokhet, uthållighet och eoner av energi. I och med att föreningen nu övertagit fastigheten från HSB/JME (se text nedan) har en milstolpe passerats och förhoppningsvis blir det en lugnare period under sommaren. Nästa period mellan stämmorna blir inte mycket lugnare och vi i SamarbetsKommitten (SK) vill å samtliga medlemmars vägnar tacka våra styrelserepresentanter; Marike, Theodor och Patrik för deras outsinliga energi och geist och för vad de åstadkommit. Ett jättestort tack och tillönskan om en lugn och skön sommarvila önskas från oss vid pennan (Amanda och Sven i SK). I följande text beskriver vi föregående månads arbete för samarbetskommittén och styrelsen.

 

Förvaltningsfrågor

 

Porttelefon
Porttelefonen är nu i bruk. Eventuella problem anmäls till HSB Felanmälan, enligt standardrutin.

Ordning- & Trivselregler
Läs gärna igenom våra ordnings- och trivselregler en gång till, de finns på vår hemsida under ”Mina sidor”. Påminnelse; enligt beslut är endast grillning med el-grill tillåten i fastigheten. Gasoltuber får heller inte förvaras inom fastigheten pga. brandrisken.

GA/Samfälligheten
Eva Nordenskjöld från SK är nu invald på GA/samfällighetstämma den 1 juni 2020 som representant för Brf Broparken. GA/samfällighet omfattas av garaget och den gemensamma innergården som vi delar med Riksbyggen och Einar Mattssons.

Utrymmen i fastigheten/Lokaler
I våra källarlokaler finns det några förrådsutrymmen som inte är uppmärkta med lägenhetsnummer. Dessa innehåller för fastigheten viktig infrastruktur och får under inga omständigheter användas eller blockeras. Saker som eventuellt ställs där kommer att slängas/återvinnas direkt, inga varningsmeddelanden alltså. Det är självfallet heller inte tillåtet att ställa och förvara någonting privat i våra allmänna utrymmen.

Elektricitet
Det har tyvärr inträffat att elektriciteten slagits ut i några lägenheter. Då behöver huvudströmbrytaren till respektive lägenhet slås på igen. Den sitter i elskåpen i trapphuset.
Eva Nordenskjöld, Patrik Barkman och Marike Scheynius har normalt sett en uppsättning nycklar (Amanda har fått Evas under hennes sommarfrånvaro) och kan kontaktas i de fall huvudströmbrytaren behöver slås på. Vi hjälper till om vi är hemma och inte upptagna.

Dörrautomatik
Tyvärr har automatiken till dörröppningarna krånglat emellanåt, i det senaste fallet var det en säkring i 26:an som orsakade problemet. Detta är uppmärksammat och arbete pågår för att komma till rätta med problemet.

El- och vatten
Avierna för tredje kvartalets månadsavgift innehöll felaktigt summerad avgift för varmvattenförbrukning (även retroaktivt sedan inflyttningen). HSB ska korrigera fakturorna. 

Fasader
Garantitiden för våra fasader är fem år. Efter två år görs en besiktning ”tvvåårsbesiktning”. Det betyder att markiser och annat inte får sättas upp (ingen borrning i fasaden alltså) innan dess men även efter de två åren skall styrelsens godkännande inhämtas innan några ingrepp får göras.

Tak
Taken på hus 1 och 3 är planterade. Taket på hus 3 har solpaneler och sedumtak där tyvärr sedumet kommer behövas läggas om (dock ej på föreningens bekostnad). Taket på hus 1 är ett så kallat biotoptak, fullt planterat för biologisk mångfald och en del av områdets hållbarhetsprofil. Biotoptaket ska hjälpa våra insekter och annat med både miljö och föda, helt i linje med NDS miljötänk. Under besiktningen passade Eva på att ta en bild på biotoptaket som bifogas denna text.

Entreprenaden godkänd
JME har rätt att kalla till slutmöte när de anser sig klara. Huvudbesiktningsmannen avgör om det råder väsentliga fel eller inte och avgör om entreprenaden kan slutgodkännas.

På slutmöte den 12/6 blev entreprenaden slutgodkänd. Det innebär att fastigheten nu är överlämnad till föreningen. De fel som kvarstår i efterbesiktningsprotokollen ska åtgärdas.

Garantitiden på 5 år börjar gälla från den 12/6 2020. Under garantitiden hanteras garantifel. Fel som inte är betydande funktionsfel kan skjutas på till 2-årsbesiktningen. Trapphusen är undantagna från slutgodkännandet.

 

Övriga frågor

 

Växthus (Orangeri)
Föreningens växthus (framgent benämnt orangeri) börjar nu ta form med nya möbler, krukor och planteringar och arbetet med kompletteringar, kanske solcellsbelysning, fortsätter.

Vi hoppas att alla medlemmar använder orangeriet och terrassen för att t.ex. ta med kaffe-korgen, lite ’bubbel’ eller kanske som lunch/middagsmiljö. En liten ’läs-hörna’ finns och man kan alltid njuta av utsikten. Den allmänna delen av terrassen med bänkar är utmärkt både för utsikt eller en härlig stund i solen. Riksbyggens grannhus börjar nu också att avtäckas och gården mellan husen tar så sakteliga form, det kommer att bli trivsamt.

Det finns kryddodlingar i orangeriet som är till för att användas av alla. Kika på vad som finns och ta chansen att krydda din mat med färska kryddor.

De allmänna Ordnings- och Trivselreglerna gäller självfallet även orangeriet. Städning och skötsel utförs av frivilliga krafter och vi hoppas att alla lämnar utrymmet i samma skick som när man kom. Som exempel kan nämnas att bord burits ut och lämnats kvar ute. Detta hoppas vi ändras inför framtiden.

Planteringslådor på terrass och uteplatser
Planteringslådorna på terrassen och vid uteplatserna mot Labradorgatan tillhör föreningen. På grund av HSB Bostads kraftiga försening blev också planteringen av växter försenat. Plantering av växterna ingår i leveransen från HSB Bostad. De omfattas också av garantin och ska likaså besiktigas.

Det har framkommit önskemål från närboende att få plantera och sköta växterna i planteringslådorna. Styrelsen och SK har beslutat att ge de ’närboende’ som vill, möjlighet att ta över ansvaret för planteringar och skötsel av föreningens planteringslådor vid terrasser och uteplatser. Ett arbete pågår för att ta fram ett avtal och ett regelverk där samtliga terrass- och uteplats-innehavare  ges möjlighet att ta över ansvar, drift och skötsel av växterna. En förutsättning är att det som planteras godkänns av ”Växthus- och planteringsgruppen” och följer kommunens eventuella krav på utemiljön.

En utmaning är att få till ett juridiskt hållbart avtal då man t.ex. måste ta hänsyn till vad som händer om någon säljer sin lägenhet.

Kristina Liss är samordnare av utemiljögruppen där ”växthus- och planteringsgruppen" ingår. Amanda Ersson är också med och stöttar i gruppen. Viktigt är att understryka att alla ska känna sig välkomna att delta i gruppen. Anmäl ditt intresse till Kristina Liss.

Balkonger
Det missförstånd med arkitekten som uppstod ang. färgkod till balkongskydd/vindskydd (även framtida markiser) är nu utrett. Den godkända kvaliteten och färgen heter Sandatex nr. 79. Föreningen kommer inte att göra en ’central upphandling’, var och en beställer själv. Sven i SK har tagit in några offerter och ett företag vi fått på rekommendation är Solskyddskompaniet. Deras offert är bra ur flera perspektiv; hantering (mätning, uppsättning etc.) och prismässigt. Detta måste dock ses som ett privat förslag, du avgör själv var du köper.

Solskyddskompaniet AB
08-778 10 20, 070-779 14 2
info@solskyddskompaniet.se, www.solskyddskompaniet.se

Markiser

Markiser och annat får inte sättas upp (ingen borrning i fasaden pga. garantitid som omnämnts tidigare). Efter tvåårsbesiktningen ska styrelsens godkännande inhämtas innan markiser får monteras.

Miljörummet
Tack för att du hjälper till att hålla rent, snyggt och endast deponerar det som får lämnas i de uppmärkta lådorna i Miljörummet. Det har blivit en avsevärd förbättring och det är vi alla betjänta av, inte minst de frivilliga krafter som håller efter ordningen och får ta hand om det som inte får lämnas där.

Kommunikation
Kommunikation med styrelsen och/eller SK ska alltid ske via e-post-adressen brfbroparken@gmail.com. Vår ambition är att återkoppla på mejl inom tre dygn. I de fall frågeställningen behöver utredas eller kräver styrelsebeslut kommer svar dröja ytterligare. ”Anonyma” e-postmeddelanden kommer inte att hanteras.

För tydlighetens skull vill vi understryka att diskussioner eller frågor i Facebookgruppen "Brf Broparken, NDS" som många medlemmar deltar i inte ingår i Styrelsens eller SKs ansvar. Gruppen finns för att underlätta grannkommunikation, och är inte en heltäckande informationskanal. Styrelsen eller SK kommer heller inte att dela någon information den vägen, utan detta sker på hemsidan.

Broparkens hemsida
Framgent kommer information endast att publiceras på föreningens hemsida och på de elektroniska anslagstavlorna i portarna. Hemsidan är öppen för alla (lösenord behövs ej) och du bör för enkelhetens skull ha länken upplagd på din padda, dator eller telefon för att hålla dig uppdaterad.

I Mitt HSB finns mycket bra dokumentation som vi rekommenderar er att läsa, bland annat skrifterna "Att bo i bostadsrätt" och "Stämman".

Föreningsstämma
Som tidigare meddelats kommer årets stämma att hållas den 30 juni. Den kommer att till största delen hållas digitalt, dvs via telefon- eller videokonferens. Kallelse till stämman är nu utdelad tillsammans med instruktioner för EASYMEET ONLINE. Övriga handlingar distribueras inom kort.

 

Länkar

 

BRF Broparkens hemsida:

www.hsb.se/stockholm/brf/broparken/

BRF Broparken på Facebook:

Brf Broparken, NDS

BRF Broparkens mail:

brfbroparken@gmail.com

Stockholm Stads info:

https://vaxer.stockholm/omraden/norra-djurgardsstaden/

Lokaltidningen Ekbladet:

www.ekbladet.se/

HSB kontaktuppgifter:

www.hsb.se/stockholm/brf/broparken/garantiochkontaktuppgifter/

Kund- & medlemsservice:

010-442 11 00 (akuta fel efter arbetstid: 08-695 00 00)

 

Organisation

 
Samarbetskommittén
Sven Gustafsson (sammankallande)
Amanda Ersson
Kristina Liss
Eva Nordenskjöld

Boende styrelsemedlemmar 
Marike Scheynius (ledamot)
Theodor Jarnhammar (ledamot)
Patrik Barkman (suppleant)

Agenda

 
Kommande möten i SK
Tisdag jämna veckor, tills vidare

Kommande styrelsemöten
-semesteruppehåll

Föreningsstämma
30 juni, kl. 17.30

 

 

 

Biotoptak, hus 1