Informationsmeddelande nr 7, oktober 2020

28 oktober 2020 Nu när mörkret och kylan sänker sig över NDS behöver vi något att se fram emot och då känns väl söndagen den 8/11 given för både firande av Fars dag och firandet av vårt grannskap med lite mingel, dryck och aktiviteter. Vi i Samarbetskommittén, Valberedningen och boenderepresentanterna i Styrelsen ser fram emot att träffa så många av er som möjligt på gården (på säkert Corona-avstånd såklart). För att planera inköp och få ett hum om hur många som kan komma så ber vi er att anmäla er här: https://forms.gle/pL3FqALNcqXHMtGa9. Vi översänder här en uppdatering om läget i föreningen och i vår fastighet. Frågor och funderingar kan med fördel ställas när vi ses den 8e!

Garanti  - kvarvarande fel och brister

HSB Bostads eftermarknadsavdelning har nu tagit över ansvaret från projektet för att hantera garantifel. Anmäl fortsatt alla de fel du hittar till service.stockholm@hsb.se eller via webformuläret HSB Felanmälan, enligt standardrutin.

 

Du har väl inte missat att skicka in vilka felanmälningar och återstående besiktningspunkter som finns i din lägenhet till gruppen som arbetar med att göra en sammanställning. Information om detta arbete delades ut i din postbox den 20/10. Senast den 4/11 önskar gruppen få ditt underlag skickat till brf.broparken@gmail.com med ämnesraden ”FEL2020 + Lägenhetsnummer (enligt HSB). Gruppen som arbetar med sammanställningen består hittills av Patrik Barkman och Ulf Wanderoy. Fler krafter behövs!

 

 

Återstående projektarbeten

JM har via HSB Bostad presenterat ett lösningsförslag för tilluft till sopsugen. Detta är ett förslag som styrelsen inte vill acceptera då det bland annat medför ökade driftskostnader och försämrar vår inomhusmiljö. Vi har kontaktat Exploateringskontoret (Stockholms Stad) för att via dem få stöd för att om möjligt kunna stoppa lösningsförslaget.

 

Entreprenadupphandling för färdigställandet av hyreslokalen pågår fortfarande.

 

Inget förslag har ännu presenterat för att åtgärda trapphusens ytskikt. 

 

 

Värme och ventilation

Vi har problem med vår VVS-installation. Exempel på detta är för kallt och för varmt, susande rör och radiatorer. Mätutrustning har installerats för att analysera vad som är fel. Tyvärr kommer det att ta lite tid innan tillräckligt med data finns för att göra analysen.

 

 

Individuell mätning och debitering av el och vatten

HSB Bostad har via HomeSolutions beställt en utredning för att ta reda på varför det blivit så mycket problem med de individuella mätningarna av el och vatten. Om det visar sig att du blivit feldebiterad kommer du att krediteras i efterhand.

 

 

Garaget 

Färdigställandet av garaget närmar sig. Vi tackar alla som fyllt i garageenkäten; den ger oss ett bra underlag inför slutbesiktningen av garaget. Om du ännu inte fyllt i enkäten gör det senast 8/11, här.

 

 

Gården

Snart är den gemensamma innergården som vi delar med Brf Djurgårdsvyn och Einar Mattssons fastighet färdig, det blir fint. Vi meddelar när slutbesiktning är utförd.

 

 

El - Huvudsäkring

För att komma in i skåpet i trapphuset där huvudsäkringarna sitter krävs att man har en FastighetsSkötar-nyckel. Innan du kontaktar felanmälan eller jouren kontakta Patrik Barkman (port 28), Martin Högberg From (port 28)  eller Marike Scheynius (port 26). De har FS-nyckel och hjälper till om de är hemma och har tid. På så sätt spar vi kostnader för jour och annan utryckning från fastighetsförvaltningen.

 

 

Jour och jourkostnader

Om du behöver hjälp av fastighetsservice skall du vara medveten om att detta genererar en kostnad som kan drabba föreningen eller dig själv, beroende på vad som behöver åtgärdas. Särskilt jourutryckning (kvällar och helger) är kostsam och ibland kan HSB begära godkännande av styrelsen innan de hjälper dig. Självklart skall man inte dra sig för att anmäla om det verkligen är akut, tex vattenläckage.

 

 

Vitesfrågan

Förlikningsdiskussioner mellan Brf Broparken och HSB bostad angående vite på grund av förseningen pågår. Föreningens ombud är Brick advokatbyrå. HSB Bostad har anlitat en av sina egna jurister. I och med att vi nu är i tvist så är rättsskyddet i föreningens försäkring aktiverat. 

 

Stort tack till alla er som svarade på enkäten i våras angående störningar.  Enkäten har varit ett bra underlag för att beskriva de störningar vi boende drabbats av på grund av att fastigheten inte var klar och slutgodkänd av besiktningsman vid inflyttning.

 

 

Signal-mobiltäckning

Direkt mobiltäckning från operatörens mast kan var låg. Våra fina fönster hindrar signalen att komma in. För att förbättra mobiltäckningen kan du i din telefon aktivera alternativ ”insignal” från WiFi och/eller införskaffa en signalförstärkare. Instruktion hittas här.

 

 

Tvättstuga

För bokning av tvättstugan via mobil/dator ska den nya appen "Aptus Home" eller den befintliga Aptus-portalen på webben användas: http://broparken.baxectotal.se/aptusportal. Det går fortsatt även att boka via informationstavlorna i entréerna. De som tidigare använt appen "Bokning" rekommenderas att avinstallera den och istället installera "Aptus Home". Se bifogat infoblad för mer information (av säkerhetsskäl läggs inte detta infoblad upp på hemsidan).

 

 

Nycklar och nyckelbrickor

Behöver du spärra nyckelbrickor kan detta göras på aptusportalen eller i den nya appen ”Aptus Home”.

 

Om din nyckelbricka inte fungerar till entréportarna, källardörrarna, miljörummet och till garagenedfarten så kan den vara felprogrammerad. Felanmäl i så fall detta!

 

 

Planteringslådor

Föreningen har planteringslådor både på terrassen och på marknivå mot Labradorgatan. Ett erbjudande till de ”närboende” att sköta dessa har givits och flera har tackat ja. Det blir dock några lådor som skall skötas av föreningen. Kanske finns det någon som saknar sin frånflyttade trädgård och har erfarenheter vi alla kan ha glädje av i föreningen - huset är ju vårt gemensamma ansvar vilket också inbegriper våra omgivningar. Om du är intresserad av lite påtande i rabatten och vill vara med och tycka till om växter och planteringar i föreningen, anmäl då detta via mejl till brf.broparken@gmail.com.  

 

 

Försäkring och bostadsrättstillägg

Föreningen har sin försäkring hos Folksam. I denna ingår en gemensam bostadsrättsförsäkring för samtliga medlemmar. Det innebär att du som medlem inte behöver ha motsvarande tilläggsförsäkring via din hemförsäkring.

 

Självrisken hos Folksam på bostadsrättsförsäkringen är 1 500 kronor. Dock gäller 3 000 kronor vid läckageskada. Vid en skadehändelse som drabbar både förening och boende, alltså både fastighetsförsäkringen och bostadsrättsförsäkringen, tillämpar Folksam bara en självrisk (den högsta). Det innebär ofta att boende slipper att betala sin självrisk på 3 000 kronor.

  

Se alltid till att ha en vanlig hemförsäkring, så att det finns ett skydd för ditt personliga lösöre samt en ansvarsförsäkring som täcker eventuella skadestånd.

 

 

Balkonginglasning

Bygglovsansökan lämnades in den 5/5 2020 till Stadsbyggnadskontoret. Ansökan behöver kompletteras och revideras då det enligt detaljplanen inte är tillåtet att glasa in utskjutande balkonger mot gata i efterhand. Styrelsen har bett projektet revidera ansökan samt gör en separat ansökan för de utskjutande balkongerna mot Labradorgatan. Är du intresserad av att följa ärendet kan du göra det här.

 

 

Rondering 

Fastighetsskötarna ronderar vår fastighet en gång i veckan. Detta kompletterar vi med att själva gå runt i fastigheten. Vi kontrollerar bland annat utrymningsvägar, förråd och trapphus. Vi vill poängtera att all förvaring av tillhörigheter ska ske i lägenhet eller förråd på grund av brandsäkerhetsskäl. Detta gäller även dörrmattor och dekorationer i trappuppgångar – även om de inte är lättantändliga kan de utgöra en snubbelrisk vid utrymning. Vi vill också poängtera att om någon tar med något till växthuset ska det tas med tillbaka.

 

 

Miljörummet och återvinning

Vårt miljörum har sina Ups-and-Downs. Vi handlar allt mer på nätet vilket ger en ökad belastning på kärlen för kartong och papper. Alla måste hjälpas åt för att komprimera dessa! Ökad volym leder till ökade kostnader för föreningen och i slutändan för dig. 

 

Vi har kompletterat med ett kärl för returflaskor och returburkar då det framkommit att dessa tenderar att slängas i plast- respektive metallåtervinningen. Panten kan skänkas till Vi-skogen, idrottsförening eller den som frivilligt pantar. 

 

Behöver du kasta något som inte ska läggas i miljörummet hittar du information om var det finns återvinningscentraler på https://www.stockholmvattenochavfall.se/.

 

 

Vem bor här?

Missa inte möjligheten att lära känna din fastighet och dina grannar på Fars dag, söndagen den 8/11. Anmäl er här före den 5/11.

 

 

Frivilliga krafter

Ett annat sätt att lära känna dina grannar och vår fastighet, förutom att vara med på minglet, är att engagera sig i något rörande föreningen. Vi behöver alla hjälpas åt, och flera frivilliga krafter och initiativ välkomnas, mejla brf.broparken@gmail.com om du vill engagera dig!

  • Elkunning person välkomnas för samarbete med Styrelsen och Samarbetskommittén.
  • Vår hemsida har förbättringspotential. Vi behöver hjälp med att förbättra den.
  • Någon som kan vara bokningsansvarig för växthuset. Det får gärna vara två som delar på uppdraget. 
  • Utemiljö- och växthusgruppen behöver förstärkning.

 

Om du har idéer och önskemål som du vill genomföra för att få till ett bra boende och en bra gemenskap tar vi mer än gärna emot dessa.

 

Länkar

 

BRF Broparkens hemsida:

www.hsb.se/stockholm/brf/broparken/

BRF Broparken på Facebook

Brf Broparken, NDS

BRF Broparkens mailadress:

brfbroparken@gmail.com

Stockholm Stads info:

http://vaxer.stockholm/omraden/norra-djurgardsstaden/

Lokaltidningen Ekbladet:

www.ekbladet.se/

HSB kontaktuppgifter:

www.hsb.se/stockholm/brf/broparken/garantiochkontaktuppgifter/

Kund- & medlemsservice:

010-442 11 00 (akuta fel efter arbetstid: 08-695 00 00)

 

Organisation

 

Samarbetskommittén

Amanda Ersson (sammankallande)

Martin Högberg From

Susanna Stockhaus

 

Boende styrelsemedlemmar 

Marike Scheynius (ledamot)

Eva Nordenskjöld (ledamot)

Patrik Barkman (suppleant)

 

Agenda

 

Kommande möten i SK

Tisdag jämna veckor, tills vidare

 

Kommande styrelsemöten

4/11

6/12

 

Utskriftversion