Stämman blir digital
Som huvudregel ska stämman hållas på en fysisk plats. På grund av pandemin antogs i maj 2020 en tillfällig lag som möjliggör att föreningsstämmor får hållas digitalt.
Torsdagen 27 maj 17:00 - 18:30 är det stämma. Likt förra året blir det en digital stämma som i år kommer att kompletteras med möjlighet till poströstning.
Rondering och brandsäkerhet
Fastigheten ronderas regelbundet båda via den fastighetsservice vi köper av HSB och av styrelsen/samarbetskommittén. Alla har dock ett ansvar för brandsäkerheten. Dörrmattor, barnvagnar och annat skrymmande och brandfarligt får inte förvaras i trapphusen.
Inbrotts- och stöldrisk
Var uppmärksam på att dörrar du öppnat verkligen går i lås när de stängs! Se även till att inte släppa in obehöriga som ringer via porttelefonen!
Garantiåtgärder - du måste ge tillträde
Enligt föreningens stadgar ska medlem enligt § 39 ge tillträde till lägenhet för att utföra arbeten som bostadsrättsföreningen svarar för.
När en entreprenör, till exempel HSB Bostad eller JM, aviserar arbete i din lägenhet måste de beredas tillträde. Du risker föreningens och din möjlighet till åtgärd av garantifel om du nekar tillträde. Du risker också att få betala för tid som leverantören avsatt för arbetet.
Fastighetsservice, jour och jourkostnader
Om du behöver hjälp av fastighetsservice ska du vara medveten om att det genererar en kostnad som kan drabba dig eller föreningen, beroende på vad som behöver åtgärdas.
Särskilt jourutryckningar är kostsamma. Ibland kan HSB begära godkännande av styrelsen innan de gör en jourutryckning. Självklart ska du inte dra dig för att anmäla om det verkligen är akut, till exempel om det gäller vattenläckage.
Cykelrensning planeras i maj – märk din cykel
Det är trångt i cykelrummen, och det mindre cykelrummet som ju också är ett barnvagnsrum är överfullt. Därför är det angeläget att vi använder det på bästa sätt. Fundera på om du kan placera din cykel i det större cykelrummet i stället och små barncyklar i något av de andra barnvagnsrummen.
De cyklar som inte är märkta med namn och datum den 15 maj kommer vi att ta bort från cykelrummen.
Cyklarna tillfaller föreningen efter 6 månader enligt hyreslagen. Om föreningen väljer att göra en polisanmälan om hittegods tillfaller cyklarna föreningen om inte ägaren hör av sig inom 3 månader från polisanmälan.
Öppna sopsugnedkasten med vita passagetaggen
Listan med taggar har skickats till Envac, och förhoppningsvis kommer vi inom några dagar kunna använda våra vanliga vita taggar även till sopsugen. Vi lyckades till slut få ut en komplett lista på taggar ur vårt passer-system, så även taggar som inte ”blippades” kommer att fungera.
De tillfälliga svarta taggarna kommer sluta fungera efter att alla vita taggar aktiverats i systemet.
5 290 kronor kastade i sjön
Föreningen har hittills i år betalat 5 290 kronor för att några kastat något för stort i sopsugen. Pizzakartonger, stora frigolitbitar, för stora påsar som trycks ned i nedkastet och sådant som kan veckla ut sig är exempel på sådant som orsakar stopp.
Rensning av stopp i sopsugnedkasten under helg kostar dubbelt så mycket som en rensning av stopp en vardag.
Utemiljögrupp
Styrelsen har beslutat att bilda en utemiljögrupp som på styrelsens uppdrag ansvarar för att vårda och sköta föreningens utemiljö.
Utemiljön omfattar entréer mot Labradorgatan, markytan framför dörren till miljörummet, ytan framför och kring sopsugsnedkasten, föreningens planteringslådor som inte enskilda medlemmar avtalat om att sköta själva, den gemensamma delen av terrassen och växthuset.
Med den här gruppen hoppas vi skapa gemenskap i föreningen och att många medlemmar engagerar sig i arbetet med föreningens fastighet.
Susanna Stockhaus är sammankallande för gruppen. Vill du delta i gruppen eller hjälpa till med något praktiskt arbete, till exempel sköta växter, vårda växthuset eller skotta snö, anmäl då det till brfbroparken@gmail.com.
Innergården som ingår i en samfällighet med grannfastigheterna Djurgårdsvyn och Einar Mattsson sköts av samfälligheten.
Bokning av växthuset
Utöver bokning av tvättstugan sker numera bokning av växthuset via Aptus-appen eller informationstavlorna i entréerna. Bokningar i pappersalmanackan har flyttas till det elektroniska systemet.
Bokning får göras två gånger per kalenderår och lägenhet. Om lägenheten hyrs ut i andra hand får inte bokning av växthuset göras. Bokningsreglerna finns på hemsidan.
Kontroll av de individuella mätarna för el- och varmvattenförbrukning
Fem förväxlingar av mätare har konstaterats. Det innebär att det är tio lägenhetsinnehavare som betalat för någon annans förbrukning av el och varmvatten. De medlemmar som betalat för mycket kommer att krediteras och de som har betalat för lite kommer att debiteras den summa de egentligen skulle betalt.
I kommande aviseringar ska korrekt debitering ske.
Tyvärr, nådde vi inte 100 %-ig kontroll av de individuella vatten-, el- och temperaturmätarna. Tre lägenhetsinnehavare hade inte sina lägenheter tillgängliga för kontroll av Home Solutions trots att två tillfällen till kontroll gavs och det erbjöds möjlighet att själv skicka in uppgifter om mätarna.
Tvättstugeregler
På hemsidan finns nu också regler för vad som gäller för tvättstugan.
Garaget
Avtalen för hyra av garageplatser kommer att ses över. Ordningsregler för garaget kommer att utarbetas tillsammans med Brf Djurgårdsvyn.
Varför smuts runt ventilationsdonen?
Varm luft med hög fuktighet drar med sig små sot- och smutspartiklar i små vattendroppar som virvlar runt i rummet. Termiken gör att luften stiger upp mot taket. Tilluften har en hastighet ut genom ventilationsdonet som gör att den drar med sig omkringliggande luft.
Den luft som kommer in i rummet via donet är kallare än rumsluften. Det gör att rumsluften med högre temperatur och fukt kondenseras och fäller ut vattendroppar mot takytan som är lite kallare.
Väderstation på taket
En väderstation kommer att sättas upp på sedumtaket på trapphus 3. Väderstationen mäter temperatur, fukt, lufttryck, regnmängd, vindhastighet och solstrålning.
Skälet till att vi får en väderstation på taket är att styrelsen fått förfrågan om att tillhandahålla ett “grönt tak” till ett forskningsprojekt som som leds av Stockholms universtitet. Projektet, Greener Cities Project, ska pågå i två år. Syftet med projektet är att ta fram en strategi för att använda teknologi för att utveckla och forma en bra interaktion mellan naturen och urbana miljöer. De vill särskilt undersöka hur gröna ytor och gröna tak i Norra Djurgårdsstaden kan främja klimatet
Föreningen kommer att få en länk för att i realtid läsa av värden på väderstationen.
Styrelsen planerar att anordna ett tillfälle då någon från projektet kommer och berättar om projektet.
Hemsidan
På föreningens hemsida finns mycket och bra information - titta gärna på den ibland.
Länkar |
|
BRF Broparkens hemsida: |
|
BRF Broparken på Facebook |
|
BRF Broparkens mailadress: |
|
Stockholm Stads info: |
http://vaxer.stockholm/omraden/norra-djurgardsstaden/ |
Lokaltidningen Ekbladet: |
|
HSB kontaktuppgifter: |
www.hsb.se/stockholm/brf/broparken/garantiochkontaktuppgifter/ |
Kund- & medlemsservice: |
010-442 11 00 (akuta fel efter arbetstid: 08-695 00 00)
|
Organisation
Samarbetskommittén Amanda Ersson (sammankallande) Martin Högberg From Susanna Stockhaus
Boende styrelsemedlemmar Marike Scheynius (ledamot) Eva Nordenskjöld (ledamot) Patrik Barkman (suppleant)
|
Agenda
Kommande möten i SK Tisdag jämna veckor, tills vidare
Kommande styrelsemöten 24/3 29/4 29/5
Föreningsstämma 27/5 kl 17:00-18:30 |