Informationsmedelande nr 14, juni 2021

24 juni 2021 Bästa grannar, Nu är nya styrelsen ordentligt på plats och har hållit ett första konstituerande möte efter stämman. Vi är redan igång och arbetar med ett antal frågor, och innan vi alla försvinner iväg på midsommarfirande vill vi dela med oss av lite information om aktuella frågor i föreningen. Med tillönskan om en glad midsommar och en lugn och skön sommarvila.
kväll vid husarviken

 

Stämman

Vår digitala stämma hölls enligt planerna den 27 maj. Knappt hälften av föreningens medlemmar deltog inklusive de som poströstat. Inga motioner hade inkommit.

 

Nu har vi en styrelse bestående av boende och en HSB-representant. Vem som representerar HSB får vi veta efter sommaren. Vi har dessutom fått en extra resurs adjungerad som sekreterarhjälp det kommande året. Samarbetskommittén har nu spelat ut sin roll, vi tackar dem som har engagerat sig i den under de föregående åren.

 

Presentation av styrelsen:

Ulf Wanderoy, port 28, LGH 031            

Ordförande

Jag är en 57-årig civilingenjör som jobbar som Strategisk Produktledare på Ericsson sedan drygt  20 år.

Jag är gift med Maria och vi har två vuxna barn, vi bor i 28:an dit vi flyttade efter 22 år i villa.

Har under mina yrkesverksamma år även hunnit jobba som arbetsledare och chef inom bygg, it och produktion, samt varit fackligt aktiv under några år.

Jag vill i mitt arbete inom styrelsen verka för att vi ska få en bostadsrättsförening med god stämming och bra ekonomi där alla vi som bor ska trivas.

Marike Scheynius, port 26, LGH 055

 

Vice ordförande

Pensionär med tidigare erfarenhet av föreningsverksamhet och styrelsearbete.

Jag har främst ansvar för ekonomi- och garantifrågor. Det jag vill verka för i styrelsen är en välskött fastighet, en förening med god ekonomi och engagerade medlemmar.

Eva Nordenskjöld, port 30, LGH 003

Ledamot, vice ordförande i Koppångens samfällighet

Pensionär sedan flera år med tidigare erfarenhet av styrelsearbete.

Tidigare varit både chef och facklig representant.

Jag har främst ansvar för garage och gård, våra GA (gemensamhetsanläggningar) där vi samarbetar med Brf Djurgårdsvyn och Einar Mattsson

Att alla skall trivas och samarbeta i vårt hus och våra gemensamma ytor är mitt mål.

Patrik Barkman, port 28, LGH 029

Ledamot

Jag driver sen 30 år eget företag inom fastighetsdokumentation samt programutveckling inom CAD. Jag är VVS ingenjör och mina ansvarsdelar i styrelsen är främst inriktad på fastighetstekniken. Jag vill att vi skall få en fastighet att bo och trivas i med bästa klimatet med låg energiförbrukning.

Martin Högberg From, port 28, LGH 025

Ledamot

Jobbar till vardags med mjukvaruutveckling inom telekom. Bor i 28an med min fru Filippa och tre barn.

Tidigare medlem av samarbetskommitén och kommer bland annat syssla med information/kommunikation och diverse teknik- och fastighetsfrågor.

Amanda Ersson, port 28, LGH 032

Suppleant

Bostadsarkitekt och kvalitetsledare som bor med make, katt och liten dotter längst upp i mittenporten. Har stort intresse för inredning och att upptäcka världen.

I mitt styrelseuppdrag som suppleant kommer jag primärt syssla med informationsutbyte och vara behjälplig med allt som rör fastighetens utformning och design.

Monica Sommarvinge, port 30, LGH 016

Suppleant

Arbetar till vardags med regulatoriska frågor och produktcertifieringar, och på fritiden tränar jag mycket och gillar att upptäcka nya platser.

I mitt styrelseuppdrag som suppleant kommer jag att vara styrelsen behjälplig i diverse frågor och hoppas kunna bidra till att vår förening blir så trivsam som möjligt.

 

Utemiljögruppen

Ulf Wanderoy är ny ansvarig för utemiljögruppen.

 

Under sommaren har utemiljögruppen upprättat ett bevattningsschema för att säkerställa att våra växter och planteringar fortsatt håller sig fina även under semestertider.

 

Balkonginglasningen

På stämman beslöts att tillsätta en arbetsgrupp som ska ta in offerter och samordna arbetet med balkonginglasningen. I arbetsgruppen ingår Albin Frandsen som bor i trapphus 1, Hans Malmström och Mac Hallehn som båda bor i trapphus 3. Gruppen rapporterar till styrelsen som sedan fattar beslut.

 

Önskvärt är att någon som bor i trapphus 2 också engagerar sig i arbetet. Har du tid och lust för det skicka då ett mejl till brfbroparken@gmail.com.

 

Tips - förläng livslängden

·         Avfallskvarn - glöm inte köra med is inför sommarens semesterresa. Läs också gärna igenom användarinstruktionerna i bruksanvisningen med råd om vad man ska och inte ska köra i avfallskvarnen. Sådant som inte hör hemma i kvarnen kan orsaka stopp även i badrum, och vid stopp orsakat av felaktig användning får du betala för en spolning!

·         Brandvarnaren måste regelbundet dammsugas för att inte ge falsklarm. Se skötselråd.

·         Tänk också på att rensa golvbrunnarna i dusch och badrum. På hemsidan hittar ni instruktion för rengöring.

 

Ansvar för skötsel och underhåll

Du vet väl att det är bostadsrättsinnehavaren som ansvarar för vård och skötsel av lägenheten, frånsett radiatorerna. Detta gäller även balkong/altan/uteplats där innehavaren bland annat ansvarar för att underhålla trädetaljer. Det kan redan nu vara dags att olja träet.

 

Läs gärna §§ 31 och 32 i föreningens stadgar! Där klargörs ansvarsfördelningen.

 

Funderar du på att ändra något i lägenheten?

Tänk då på att vissa ändringar kräver godkännande från styrelsen. Regler och formulär för detta finns på hemsidan.

 

Som alltid ska hänsyn tas till risker förknippade med borrning i väggar och bjälklag, framförallt vad gäller att komma åt elledningar eller rördragningar - en bra detektor rekommenderas.

 

Observera att högljudd byggnation endast får ske mellan 10-20 på vardagar och mellan 10-17 på helger, se föreningens ordning- och trivselregler!

 

Vem tror att kläder och möbler kan lämnas på golvet i miljörummet?

Fortfarande finns det boende som tror att vad som helst kan slängas och ställas i miljörummet. Det är så tråkigt att behöva tjata om detta igen och igen. Om du är osäker på vad som kan slängas i miljörummet, läs då på lapparna som sitter på väggarna eller fråga en granne! Grovavfall, elavfall, kläder etc. får inte lämnas i miljörummet.

 

Farligt avfall och mindre elavfall kan lämnas i den automatiska miljöstationen vid hus 25 på Bobergsgatan (mitt emot Settergatan), eller till den mobila miljöstationen som regelbundet besöker vår stadsdel. Större saker, som möbler, lämnas på någon av stadens återvinningscentraler, eller om man saknar bil, på det pop-up återbruk som kommer till stadsdelen ett par gånger per år. Myrorna i Hjorthagen tar också emot kläder, möbler och annat som kan återbrukas.

 

15 846 kronor kastade i sjön

Ytterligare 7 042 kronor kastade i sjön för att några kastat saker i sopsugnedkasten som är för stora eller vecklar ut sig. Hittills i år har stoppen kostat föreningen 15 846  kronor. Blir det ingen bättring är prognosen att vi betalar ca 38 000 kronor (613 kr/lägenhet) i år.

 

Efterbesiktning av mark

Den 4/6 gjordes en etableringsbesiktning av gårdens växtlighet. Komplettering med flera smultronplantor och några andra växter ska göras. Två av träden ska beskäras och fortsatt observeras. Vid trappan mot Husarviken skall en växtyta tas bort.

För gården finns ett skötselavtal med Riksbyggen.

 

Även sedumtaket och bioptoptaket är nu slutgodkänt. Det innebär bland annat att föreningen tar över ansvaret för skötsel och bevattning av vegetationen på våra tak i samband med tvåårsbesiktningen i juni 2022.

 

Brytskydd

Efter enträget arbete från styrelsen har vi äntligen fått brytskydd monterade på våra entrédörrar och på ett antal dörrar till våra allmänna utrymmen. Detta är något som ingick i entreprenaden.

 

Hyreslokalen

Färdigställande av hyreslokalen påbörjas innan sommaren och beräknas bli klar i slutet av september.

 

VVS-installation

Det missnöje och den frustration vi alla känt angående vårt inomhusklimat har nu resulterat i att JM har tagit in en ny underentreprenör vad gäller värme och ventilation. Alla är angelägna att få ordning på den installation som visat sig vara bristfällig.

 

Toalettsitsar till alla

Några har fått sina toalettsitsar bytta till IFÖ Sign hårdsits. Det är de vars sitsar gått sönder. Alla sitsar skulle från början varit IFÖ Sign. De som istället installerades var en billigare illa passande variant. Dessa kommer att bytas ut i höst. 

 

Möten med JMs eftermarknad

På styrelsens initiativ har vi fått till regelbundna möten med JM eftermarknad, HSB Bostad, HSB eftermarknad och NyBo HSB Stockholm i syfte att få till en bättre dialog och hantering av garantiärenden. Alla parter ser positivt på detta.

 

Efter semesterperioden räknar vi med att få en plan över de nu kända garantifelen som ska åtgärdas.

 

Garaget

Nu flyttar det in fler hyresgäster i garaget. Det blir trångt kring en del pelare och det är viktigt att vi parkerar inom markeringarna för att underlätta in och utfart. Kör gärna ända in i din ruta så gången blir så bred som möjligt.

 

Vi vill påminna om att förvaring av saker i garaget inte är tillåten på grund av brandsäkerhetsskäl

Arbete i garaget är inte möjligt, skall du byta däck eller ägna dig åt att städa din bil får du uppsöka ett arbetsställe på t ex en mack

Dammsugaren i cykelrummet skall inte flyttas ut i garaget

 

Har du MC eller stor cykel finns det 1 plats kvar att hyra. Platsen kostar 500 kronor/månad.

 

Tvättstugan

Tråkigt, tråkigt att också tvättstugan är ett gemensamt utrymme som det finns medlemmar som tror att det bara är att använda och låt någon annan ta hand om städningen. Nedan exempel på mejl styrelsen fått från medlem. Vi har också fått ett antal muntliga klagomål som beskriver det samma.

 

“Hej Styrelsen

 

Jag tvättar med viss regelbundenhet i tvättstugan (ca en gång i månaden) och där är 'måttligt' rent för det mesta. Men just idag (27/5 kl 10) var det ett bottennapp vad gäller städningen. Hur svårt kan det vara att ta bort luddet i torktumlaren (som var överfullt!) och åtminstone sopa bort det man själv skräpat ner på golvet?? Om man inte orkar eller kan  hålla efter i den gemensamma tvättstugan, så kan man tvätta i sin egen lägenhet! Simpel as that!”

 

Samfälligheten Koppången

Har haft sin stämma. Samfälligheten ansvarar för garaget och gården tillsammans med BRF Djurgårdsvyn och Einar Mattsson.

Brf Broparkens ombud på stämman var Ulf Wanderoy, Albin Frandsen, Martin Högberg From, Eva Nordenskjöld och Marike Scheynius.

 

Respektive förening har 2 representanter var i styrelsen. För Broparken valdes Eva Nordenskjöld som ordinarie ledamot och Albin Frandsen som suppleant.

 

Vad kan jag bidra med?

Föreningen har fortfarande behov av att:

·         någon/några tar ett litet extra ansvar för miljörummet.

·         någon/några tar ett litet extra ansvar för tvättstugan, cykel- och barnvagnsrummen.

 

Skicka ett mejl till brfbroparken@gmail.com med tips om vad som krävs för att få fler medlemmar engagerade och anmäl vad du vill engagera dig i!

 

Länkar

 

BRF Broparkens hemsida:

www.hsb.se/stockholm/brf/broparken/

BRF Broparken på Facebook

Brf Broparken, NDS

BRF Broparkens mailadress:

brfbroparken@gmail.com

Stockholm Stads info:

http://vaxer.stockholm/omraden/norra-djurgardsstaden/

Lokaltidningen Ekbladet:

www.ekbladet.se/

HSB kontaktuppgifter:

www.hsb.se/stockholm/brf/broparken/garantiochkontaktuppgifter/

Kund- & medlemsservice:

010-442 11 00 (akuta fel efter arbetstid: 08-695 00 00)

 

Organisation

 

Styrelsen

Ulf Wanderoy (ordförande)
Marike Scheynius (ledamot)

Eva Nordenskjöld (ledamot)

Patrik Barkman (ledamot)
Martin Högberg From (ledamot)
Amanda Ersson (Suppleant)
Monica Sommarvinge (Suppleant)

 

Agenda

 

Kommande styrelsemöten

25/8

29/9
27/10
24/11
22/12