Informationsmedelande nr 9, januari 2021

17 januari 2021 Nytt år, nya tag! Nu går vi mot ljusare tider och hoppas att pandemiläget gör detsamma. Boenderepresentanterna i styrelsen och samarbetskommittén jobbar vidare och hoppas att få möjlighet att samarbeta med fler av er grannar under året som kommer. I följande informationsmeddelande rapporterar vi om några aktuella frågor och flera goda nyheter. Håll tillgodo. God fortsättning, önskar Samarbetskommittén och Styrelserepresentanterna
snöflingor

Uppgörelse om förseningsvite
Föreningen och HSB Bostad har förlikats i förhandlingen om förseningen i färdigställandet av fastigheten. Enligt entreprenadkontraktet skulle fastigheten varit slutgodkänd av besiktningsmannen senast den sista september 2019. Fastigheten blev slutgodkänd den 12 juni 2020.

Fem miljoner femhundratusen (5 500 000) kronor är det belopp HSB Bostad har betalat till föreningen.

Brick advokatbyrå har företrätt föreningen i förhandlingarna om vitet.

Styrelsen har beslutat att merparten av vitesbeloppet ska användas för en extra amortering på ett av våra lån.

Garantiärenden och kvalitén på leveransen omfattas inte av vitet. HSB Bostad har fortsatt ansvar för att avhjälpa fel och ansvar för fel och skada under garanti- och ansvarstiden.


Möte med ledningen för HSB
Styrelsens boenderepresentanter och Sven Gustafsson hade den 13 januari ett möte med representanter från HSB:s ledning. Initiativtagare till mötet var styrelsens boenderepresentanter. De som var med från HSB var Jonas Erkenborn, VD HSB Bostad och Anders Joachimsson som sitter i HSB Stockholms ledningsgrupp, är affärsområdeschef fastigheter och är styrelseledamot i styrelsen för HSB Bostad.

Syftet med mötet var att:

  • framföra föreningens uppfattning om bristerna i leveransen av fastigheten och hantering av garantiärenden med mera som har klara förbättringspotentialer. 
  • säkerställa att HSB Bostad fullföljer leveransen.
  • ta en diskussion om vad som kan göras för att förbättra samarbete framöver då HSB i nuläget inte lever upp till en god kundnöjdhet.

Mötet var i det stora hela bra. HSBs representanter tog med sig några punkter hem som de ska återkoppla kring. En förhoppning är att detta resulterar i förbättringar som gör att vi boende kan återfå förtroendet för HSB, men detta får framtiden utvisa.


Sopsugen
Vet ni att det kostar oss ca 1 800 kronor varje gång vi orsakar ett stopp i sopsugen? Vi har haft detta på grund av bland annat:

  • Pizzakartonger. De ska sorteras som papper i miljörummet.
  • Stor frigolitbit. Den ska sorteras som plast i miljörummet. 

För att minska risken för stopp försök också minimera storleken på soppåsarna så de inte täpper till i nedkastet och orsakar stopp. Man ska inte behöva kämpa för att få in påsarna i nedkastet. Ett tips är att använda påsar som rymmer en mindre volym

Stoppen leder till merkostnader som påverkar föreningens ekonomi. Pengarna stoppen kostar oss spenderar vi hellre på något av bestående värde.


Miljörummet  

Så fint och snyggt det är i miljörummet nu. Må det hålla i sig!

Ett JÄTTESTORT tack till Bo och Margaretha som under vecka 2 ansvarat för städning och iordningställande av vårt gemensamma utrymme. Det är allas vårt ansvar att bibehålla detta! Lägenhet 03 tar stafettpinnen vecka 3. Det är därefter fritt fram att ta över stafettpinnen! Vem tar vecka 4, 5, 6 ………..? Mejla gärna brfbroparken@gmail.com om när ni kan ta en extra koll.

Sorteringen i miljörummet har fortsatt förbättringspotential. Vi har nyligen tagit bort ett av kärlen för plast till förmån för ytterligare ett kärl för papp. Det finns förbättringar som var och en kan göra:

  • Vik ihop kartonger och pressa ihop påsar. Vi vill inte betala för luft.
  • Sortera ditt avfall korrekt. Tydliga skyltar finns ovanför respektive kärl.
  • Använd gärna sopsugen för mindre plastförpackningar för att inte belasta kärlet i miljörummet.
  • Pizza-slice är också återvinningsbart, fast i egen avfallskvarn!

 Torsdagen 25 februari kl. 18:00-18:30 kommer den mobila miljöstationen till Jaktgatan 3. Passa på att slänga ditt avfall som inte hör hemma i miljörummet då. Där kan du exempelvis lämna elavfall upp till en mikrovågsugns storlek. Övrig info och fler datum hittar ni  här.


Garaget
Det finns nu tre MC-platser som avser parkeringsplats för motorcykel eller annan utrymmeskrävande cykel, varav två i dagsläget är lediga. Kostnaden för att hyra en sådan plats är 500 kronor per månad. Är du intresserad anmäl dig då i den digitala kön.

Från den 1 juni 2021 sker en avgiftshöjning på 250 kr/månad för de som har en elbilplats och innehar en elbil. Idag kostar en garageplats med laddstolpe lika mycket som en vanlig garageplats. Föreningen har gjort en extra investering för laddstolpar och mätning av elförbrukning. Dessa behöver likt allt annat i fastigheten avskrivas, driftas och underhållas. Elförbrukningen för laddning av elbil debiteras separat.


Individuell mätning och debitering av el och vatten
Kontroll av de individuella vattenmätarna, elmätarna och temperaturmätarna kommer att göras i alla lägenheter i vecka 5. Avisering om vilken tid som gäller för din lägenhet kommer att läggas i postfacken och skickas ut i ett gruppmejl. Det är Home Solutions som gör kontrollen.


Brandsäkerhet
Föreningen arbetar för att någon gång under 2021 få en brandöversyn tillsammans med Djurgårdsvyn.


Hemsidan
Ett arbete har påbörjats för att förbättra hemsidan. Vi tar mer än gärna emot förslag på förbättringar. Mejla till brfbroparken@gmail.com om du till exempel hittar information som finns på mer än ett ställe, hittar sökvägar som är felaktiga, saknar något eller ser något som behöver uppdateras. 


Disponibla utrymmet i trapphus två
I källaren, under entrén för port 28, finns ett utrymme som föreningen kan använda till något gemensamt. Det är ett låsbart utrymme på ca 24 kvadratmeter med en låg dörr men full takhöjd inuti. Snickarhörna är ett förslag som inkommit men det finns säkert flera idéer. Då utrymmet är relativt stort, så kan det gå att kombinera exempelvis snickarhörna med något annat. Skicka dina förslag till brfbroparken@gmail.com.


Utemiljön och växthuset
Under januari planeras ett möte i utemiljö- och växthusgruppen med syfte att bland annat se över behov och önskemål, skötsel och förvaring samt årsplanering.


Föreningsstämma 2021
Den 27 maj 17 - 18.30 är det preliminärt stämma.

Motioner till stämman ska skickas in till rene.lintunen@hsb.se och till brf.broparken@gmail.se senast den 31 mars 2021.

 

 

Länkar

 

BRF Broparkens hemsida:

www.hsb.se/stockholm/brf/broparken/

BRF Broparken på Facebook

Brf Broparken, NDS

BRF Broparkens mailadress:

brfbroparken@gmail.com

Stockholm Stads info:

http://vaxer.stockholm/omraden/norra-djurgardsstaden/

Lokaltidningen Ekbladet:

www.ekbladet.se/

HSB kontaktuppgifter:

www.hsb.se/stockholm/brf/broparken/garantiochkontaktuppgifter/

Kund- & medlemsservice:

010-442 11 00 (akuta fel efter arbetstid: 08-695 00 00)

 

Organisation

 

Samarbetskommittén

Amanda Ersson (sammankallande)

Martin Högberg From

Susanna Stockhaus

 

Boende styrelsemedlemmar 

Marike Scheynius (ledamot)

Eva Nordenskjöld (ledamot)

Patrik Barkman (suppleant)

 

Agenda

 

Kommande möten i SK

Tisdag jämna veckor, tills vidare

 

Kommande styrelsemöten

24/2

24/3

29/4

 

Föreningsstämma

27/5 kl 17:00-18:30