Brandinformation

Dokumentation över systematiskt brandskyddsarbete i Brf Delfinen är upprättat november 2004 och inlämnat till Södertörns Brandförsvarsförbund. Pärmar finns i tvättstugan och Delfinariet där man kan läsa om hur vi i vår förening arbetar med systematiskt brandskyddsarbete i föreningen.

Så förebygger du brand

Brandvarnare

En väl fungerande brandvarnare är den viktigaste utrustningen för att rädda liv vid brand. Vi har också investerat i brandsläckare och brandfilt till alla lägenheter. Dessa tillhör lägenheterna och får inte tas med vid avflyttning. Det bra om du ser till att själv skaffa en jordfelsbrytare.

Starta inte diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp när du inte skall vara hemma.

Släck TV-n på kvällen med knappen på TV-n (ej fjärrkontrollen).

När du går hemifrån eller går och lägger dig, så kom ihåg att släcka levande ljus, stänga av spisen och se till att eventuella cigaretter är ordentligt släckta.

Brandfarliga varor

Man får inte förvara brandfarliga varor t.ex bensin, lösningsmedel, gasoltuber m m i källaren. I en lägenhet får förvaras max 5 liter gasol (typ 2012) eller max 10 liter vätska.

Gastuber

Lösa gastuber för dykning eller medicinskt bruk får förvaras i lägenheter och då i hallen och nära ytterdörren. På insidan och utsidan av dörrkarmen skall finnas en skylt som varnar för gastuber.

Förvaring av mopeder och motorcyklar

Mopeder och motorcyklar får bara förvaras utomhus eller i garage. Inte i cykelrum eller förråd.

Tänk igenom före

Tänk igenom vilka brandrisker som kan finnas i din lägenhet. Det är bra, speciellt om man har barn, att tillsammans med dem göra en plan för hur man skall göra om det skulle börja brinna.

Viktigt att veta om trapphusen

Eftersom trapphusen och våningsplanen är utrymningsvägar och brandceller får absolut inte något förvaras i trapphusen och på våningsplanen av olika skäl:

  • Risken för anlagda bränder
  • Hindrar utrymning och brandmännens arbete, eftersom sikten kan vara dålig pga rök, risk för snubbling och fall.
  • Branden kan sprida sig till föremålen som förvaras i trapphusen och våningsplanen, med ökad rök och hetta som följd.
  • Hindrar ambulansmännen vid hämtning av sjuka personer på bår och övriga transporter.

Om det börjar brinna

  1. Rädda
  2. Larma (ring 112)
  3. Varna
  4. Släck

Utrymning vid brand i huset

Brinner det i den egna lägenheten och Du inte kan släcka så utrym den fortast möjligt, larma 112. Brinner det på annan plats i fastigheten så stanna i Din lägenhet och invänta vad brandförsvaret meddelar. Om trapphuset är rökfyllt så är brandförsvarets stegar via fönster och balkong Din utrymningsväg.

Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Använd absolut inte hissarna när det brinner.

Röken dödar

Brandrök är mycket giftig. Om Du måste passera genom rökfyllda utrymmen så kryp under röken genom att krypa på alla fyra och med ansiktet så nära golvet som möjligt. Där är det kallast också.

Checklista

Här följer några råd som kan göra ditt hem säkrare:

  • Brandsläckare och brandfilt
  • Investera i en handbrandsläckare och se till att alla i familjen vet var den finns och hur den fungerar.
  • Ställ stearinljus på ett säkert avstånd från gardiner och annan inredning som lätt kan fatta eld.
  • Stäng av TV:n med strömbrytaren.
  • Dra alltid ur stickkontakten till brödrost, strykjärn och kaffebryggare.
  • Byt ut gamla och trasiga sladdar.
  • Dammsug bakom kyl och frys för att minska brandrisken.
  • Rengör köksfläkten från fett som lätt kan antändas.
  • Använd inte ett högre watt-tal på glödlamporna än vad som anges.
  • Ta för vana att stänga av elektrisk utrustning när du lämnar hemmet och lägger dig för kvällen.
  • Se till att ha en förbandslåda i hemmet och en "första hjälpen-kudde" i bilen.
  • Brandsläckaren, brandvarnare samt brandfilt tillhör lägenheten och får inte tas med vid en flytt, ej heller ta med sig till sitt sommarställe eller liknande.

    Som lägenhetsinnehavare och ur försäkringssynpunkt är du själv skyldig att förvissa dig om släckarens och brandvarnarens kondition. Vid eventuell misstanke om funktions problem med släckare eller brandvarnare, kontakta styrelsen, som under gällande garantitid anlitar en fackman att åtgärda eventuella problem och vid behov även byta ut den.

    Bra att veta.

    Hur länge håller en brandsläckare?
    Den ungefärliga livslängden för en brandsläckare och brandvarnare är cirka 10 år. Därefter bör dessa kasseras och lämnas till en destruktions anläggning. Dom brandvarnare vi kommer att leverera har 10-års litium batteri installerade samt magnetfästen för enkel montering i taket.

     

    Vi rekommenderar att brandsläckare och brandvarnare  i hemmet kontrolleras minst varje kvartal. Du kan själv kontrollera brandsläckaren med jämna mellanrum genom att lägga örat intill och vända den upp och ned och skaka den lätt. Om allt är som det ska så ska du höra när pulvret rör sig på insidan och manometerns visare ska stå inom det övre gröna området.

    Brandsläckaren placeras lämpligen nära ytterdörren. Då finns också en utrymningsväg. Se till alla i familjen vet var släckaren är placerad.