Elbilsladdning i våra garage

26 oktober 2020 Elsäkerhetsverket som utfärdar regler för Säker El samt Brandförsvaret som utför brandsyn av våra garage avråder bestämt från laddning av elbil eller laddbara hybridbilar i vanliga 230V vägguttag. Här förklarar vi varför.

Bland annat på grund av : Vid en för hög nätbelastning i garagen på grund användningen av denna typ av laddning,  (minst 6-8 tim laddtid, som behövs för att batteriet ska bli fulladdat), kan värmeutvecklingen i elnätets kontakter och vägguttag smälta på grund av varmgång i kablar och orsaka kortslutning. Därmed är risken stor att en allvarlig kabelbrand kan uppstå. I vissa fall kan även elbilens batteri komponenter ge upphov till fel som därmed kan utgöra en allvarlig brandfara.

Våra garage uppfyller idag inte dom stränga krav för Säker -El och Brandsäkerhet som ställs för att på ett betryggande sätt hantera laddning av  el-hybridbilar.

Därför har styrelsen nu beslutat att följa deras rekommendationer.  

Garagen är i huvudsak uppförda i trä där en fullt utvecklad kabelbrand kan ödelägga en hel garagelänga samt där förvarade bilar. Kabeldragningar och uttag i garagen är åldrat och inte dimensionerat annat än för motorvärmare.

I våra GARAGE är det därför direkt olämpligt och FÖRBJUDET att ladda El och Hybrid bilar genom att använda befintliga 230V uttag för laddning.

Att tänka på: Som innehavare av en garageplats kan du hållas ansvarig för alla materiella skador som uppstår efter en kabelbrand om utredningen gör gällande att du är vållande.

Har man idag en garageplats eller önskar hyra en ledig sådan och avser att skaffa en laddbar bil, hänvisar vi tillsvidare till någon av dom 11 laddstolpar vi har utomhus på parkeringen.

Om vi i en framtid ser ett reellt ökat intresse för laddbara bilar i föreningen och nuvarande laddstolpar inte räcker, får vi i så fall ompröva frågan, beroende vilka nödvändiga investeringar som krävs för en säker ombyggnad av garageplatserna etc.

Styrelsen 24-08-2020