Trivselregler

Här finner du föreningens trivselregler. Regler som är till för att vi alla ska trivas och ha det bra hemma.

Uppdaterad 20240525

 

Bakgrund

Inom föreningen finns det 119 lägenheter och ca 200 boende. För att vårt boende och samvaron oss emellan ska fungera så friktionsfritt som möjligt har styrelsen fastställt vissa trivselregler som vi alla (både bostadsrättsinnehavare och hyresgäster) är skyldiga att rätta oss efter. Ledorden är hänsyn och respekt. ”Behandla din granne så som du själv vill bli behandlad.” En del av de gamla reglerna har blivit inaktuella, andra förtjänar att påminnas om. Dessutom har vi många nyinflyttade i föreningen som kanske inte känner till vad som gäller. Därför har styrelsen gjort en översyn och uppdatering av trivselreglerna.

 

Andrahandsuthyrning

Du måste ha styrelsens tillstånd för att få hyra ut din lägenhet i andra hand.
Se separat informationssida för att hämta blankett. Blanketten skickar du till HSB. Adressen står i blanketten. Föreningen tar ut en avgift för andrahandsuthyrning. Parkeringsplats/garage ingår inte per automatik om boende med parkeringsplats/garage hyr ut sin lägenhet i andrahand.

 

Badrum

Försäkringsbolagen ersätter inte skador i våtutrymmen som orsakats av en trasig, läckande plastmatta eller där tätskiktet på golv och väggar har blivit skadat. Se därför över ditt badrum! Vid badrumsrenovering skall styrelsen alltid kontaktas med ansökan före påbörjad renovering. Föreningen lämnar bidrag avseende bytet av golvbrunn mot specificerad faktura på den faktiska kostnaden. Fakturan skickas till ektorpshojden@gmail.com. Styrelsen kommer inte att godkänna ny rördragning i golvet till klädkammaren. Skälet är att det inte finns några ritningar på hur golvvärmen är dragen.

 

Balkong

Av säkerhetsskäl får blomlådor endast placeras på insidan av balkongräcket och det är ej tilåtet att odla i pallkragar. Man får inte kasta cigarettfimpar från balkongen eller fönstret.  Tänk på att cigarettrök kan irritera dina grannar så undvik i möjligaste mån att röka på balkongen. Det är heller inte tillåtet att skaka t.ex. mattor och sängkläder från balkongen. Föreningen har låtit glasa in samtliga balkonger och särskilda regler gäller för nyttjandet av dessa. Observera att det är absolut förbjudet att borra, spika eller göra annan åverkan på fasad, inglasning, balkongtak, balkongväggar samt golv. Gällande paraboler – se under rubriken ”Paraboler”. Grillning på balkong är ej tillåtet. Grillplats finns i föreningens trädgård.
Observera att det inte är tillåtet att sätta upp vilket solskydd (jalusier) som helst, kontakta styrelsen i sådana fall.
Se även denna text från Lumon angående inglasningar. Klicka här.

 

Brandskydd

Alla lägenheter har utrustats med brandvarnare samt brandfilt. Dessa hör till lägenheten och skall alltid lämnas kavr vid eventuell flytt. Trapphusen i våra fastigheter har utrustats med brandvarnare samt brandsläckare på vartannat våningsplan. Föreningen har löpande avtal med ett företag som kontrollerar brandskyddet i fastigheterna.

Tänk på att:

  • kolla batterierna i brandvarnaren.
  • det finns brandsläckare i trapphusen.
  • aldrig använda hissen om det brinner.
  • stanna i din lägenhet om trapphuset är rökfyllt eller tills du får annan information av brandpersonal. DIn lägenhet=brandcell.

Cyklar och barnvagnar, pulkor m.m.

cykelförråd samt barnvagnsförråd finns. Kontakta styrelsen för nyckelkvittens till barnvagnsförråd om du bor på Edinsvägen 6.

Det är enligt brandförsvarets och räddningstjänstens föreskrifter ej tillåtet att ställa cyklar, barnvagnar eller andra föremål i trapphus och entréer. Brandmän och ambulanspersonal måste kunna komma fram, om olyckan skulle vara framme. Tänk på att det kan vara Du som behöver hjälp nästa gång!

 

Diskmaskin

Det finns ingen utrustning i en bostad som orsakar så många vattenskador som en diskmaskin. Därför gäller följande:

  • Diskmaskinen ska vara ansluten till ett jordat eluttag.
  • Den ska vara ansluten till kallvattenledningen.
  • En avstängningskran ska vara monterad på ovansidan av diskbänken.
  • Under diskmaskinen ska en plastlåda med höga kanter på tre sidor vara monterad. Om det börjar rinna ut vatten, rinner vattnet ner i lådan och är lätt att upptäcka.
  • När disken är färdig, ska kranen till kallvattenledningen stängas.
  • Man bör vara hemma under tiden diskmaskinen är igång.

 

Dörrar

Entrédörrarna, dvs. portarna och källardörrarna, skall hållas stängda. Vi har kodlås i portarna därför att vi inte vill få in obehöriga personer i våra fastigheter. Dessutom kommer det in mycket skräp om dörrarna står öppna.
Om du tillfälligt behöver haka upp dörren för att bära saker ut eller in (vid flyttning och dylikt), glöm då inte att stänga dörren när du är färdig! Om du ser att porten eller källardörren står öppen, var snäll och stäng den. Detta för allas vår trygghet.

Vid byte av egen ytterdörr bör den ha samma färg och överensstämma utseendemässigt med övriga dörrar i trapphuset så det ger ett enhetligt intryck. Boende ombesörjer själva eventuella byten till säkerhetsdörr.

 

Dörrmatta

Dörrmattor i trapphusen är ej tillåtna av brandmyndigheten, dessa försvårar även städningen.

 

El

Samtliga lägenheter har endast 1-fassystem installerat (230V). Man måste tänka på detta vid köp av spis, spishäll eller inbyggnadsugn eftersom dessa ofta är konstruerade för flerfasig anslutning och inte kan kopplas om till 1-fasanslutning. Man måste därför välja antingen apparater för 230 V eller sådana som är omkopplings[1]bara för 400 / 230 V.

 

Felanmälan

Felanmälan kan göras till Åkerlunds Fastighetsservice AB för fel och brister som man som bostadsrättshavare själva ansvarar för enligt föreningens stadgar. Observera att bostadsrättsföreningen betalar ej beställda arbeten/ fakturor som enligt föreningens stadgar skall betalas av den enskilde brf- innehavaren. Felanmälan som gäller föreningens ansvar ska anmälas till Åkerlunds. Hyresgäster i föreningen anmäler fel och akuta åtgärder enligt nedan. Kostnader som åligger bostadsrättsinnehavarens ansvar skall enligt stadgarna faktureras direkt till brf-innehavaren av Åkerlunds. Läs vidare i föreningens stadgar.

Akuta fel som inte kan vänta se nedan.

Som bostadsrättsinnehavare och hyresgäst i föreningen är man skyldig att anmäla fel och brister som kan riskera skador på fastigheten eller skada på tredje man.

Åkerlunds Fastighetsservice AB

Tel. 08-39 06 50

Måndag–torsdag 8–16

Fredag 8–15

Lunchstängt 12–13

Vid katastrofläge under lunchtid samt fredagar 15–16: 070-766 63 68

Akuta fel efter klockan 16 samt helger: Dygnet–runt-service, tel. 18 70 00

Fel som ej kräver tidsbokning kan anmälas per e-post till: felanmalan@akerlundsfastighet.se

Vid fel på hissen ring Nacka Hisservice: 08-773 47 50.

 

Förråd

Alla lägenheter har tillhörande förråd.  Det är inte tillåtet att förvara saker i gångarna utanför förråden med tanke på brandsäkerheten.

 

Hantverksarbete

Störande hantverksarbete, som borrande, hamrande, sågande, får ENDAST ske på följande tider:

Måndag – torsdag 8 – 19

Fredag 8 – 17

Lördag och söndag 10 – 17

Undantag då det EJ är tillåtet att utföra arbeten:

Storhelger med helgdagar såsom Jul (julafton, juldagen o annandag jul)

Nyår (nyårsafton o nyårsdagen)

Påsk (långfredag, påskafton, påskdagen o annandag påsk)

 

Du som avser utföra en längre tids renovering bör förlägga arbetet dagtid och endast i undantagsfall utföra ihållande arbeten på kvällstid eller helger. Renovering bör också anslås i porten/anslagstavlan med hänsyn till dina grannar. Tänk på att borrande/bilande orsakar starka störande ljud som fortplantar sig i hela fastigheten. Visa därför hänsyn. Ovanstående tider måste undantagslöst respekteras! Vid omfattande renoveringar/ändringar såsom ombyggnation av kök o badrum samt väsentlig ändring av planlösning i lägenheterna ska styrelsen först kontaktas.

 

Hemförsäkring/Bostadsrättstillägg

En hemförsäkring måste alla ha. Vi råder alla boende att kontrollera att hemförsäkringen även innefattar bostadsrättstillägg. En vanlig hemförsäkring ersätter endast lös egendom – det kan till exempel vara elektronik och möbler – men inte fast egendom. Eftersom fast egendom som golv, tak och väggar är dyrt att reparera är rådet att teckna en bostadsrättsförsäkring. Annars är risken stor att du får begränsad ersättning vid till exempel omfattande brand- eller vattenskada i lägenheten.

 

Hiss

Felanmälan görs till Nacka Hisservice 08-7734750

 

Husdjur

Du har ansvar för att din hund eller katt inte förorenar i husen eller i bostadsområdet. Det är absolut förbjudet att spola ner kattsand i toaletten, liksom att kasta kattsand i molokerna.  Kattsand får ej kastas i sopmolokerna då leder till högre kostnader för sophantering pga dess tyngd, och i förlängningen avgiftshöjning. Vi hänvisar att kattsand skall lämnas till kommunens återvinningscentral och sorteras som restavfall. Se även information under rubrik ” tvättstugan”!

 

Information

Föreningen har en egen hemsida som uppdateras kontinuerligt. Hemsidan: http://www.hsb.se/stockholm/ektorpshojden

Viss information (av akut karaktär) sätts även upp på anslagstavlorna i portarna samt i hissarna.

 

Klotter

Klotter och annan skadegörelse polisanmäls.

 

Köksfläkt

Endast kolfilterfläkt är tillåtet.

 

Paraboler

Det är förbjudet att montera parabolantenner på fasaden eller på balkongens utsida. Detta med tanke på säkerheten. Det är föreningen som bär ansvaret om en parabol skulle ramla ner och skada någon förbipasserande.

 

Parkering och bilar

Biltrafik och parkering är förbjuden på gårdar och gångvägar i vårt bostadsområde.
Framför portarna på Edinsvägen får man parkera endast vid flyttning och avlämning av varor. Avarn security AB patrullerar flitigt i vårt område, liksom Aimo Park, som lappar felparkerade bilar på gatorna, dvs. Edinsvägen och Tallmovägen. Föreningen har bilplatser samt garageplatser för uthyrning. Kö finns, du ställer dig i kö via HSBs hemsida.

 

 

För att få hyra parkeringsplats i BRF Ektorpshöjden krävs följande:

Innehav av egen bil /motorcykel i kördugligt skick .

Fordonet får ej vara avställt längre tid än 6 månader.

P-plats skall användas för bil eller motorcykel .

P-plats får INTE användas för:

släpvagn

husvagn

husbil

trailer

P-plats får inte användas som långsiktig uppställningsplats för fordon som ej längre används.

Detta gäller för dig med garage:

Garaget är en billuppställningsplats.

Egna el-dragningar/installationer är ej tillåtna.

Eluttaget är endast till för tex. dammsugning av bil, montering/byte av däck.

Brandfarliga vätskor, max 5 liter, får förvaras i garaget.

Det är förbjudet att ladda alla typer av batterier i garaget.

 

Observera att parkeringsplatsen/garageplatsen kan komma att sägas upp med omedelbar verkan om villkoren inte uppfylls.

Kontakta HSB för information om köplats. Viktigt att du som står i kö för parkering eller garage håller dig á jour med HSBs köregler. 
Föreningen förfogar även över en gäst p-plats som kan hyras kostnadsfritt vid behov. Kontakta styrelsen

för bokning av denna. Observera att gästplatsen endast är till för besökare.

 

Rökning

Alla gemensamma utrymmen (trapphus, hissar, tvättstugor etc.) ska vara rökfria. Visa hänsyn mot dina grannar! Undvik att röka på balkongen. Se även till att rökning sker minst 10 meter bort från entréer/portar med tanke på de personer som bor direkt ovanför. Tänk på att din granne kan vara astmatiker eller rökallergiker.

 

Skadedjur

Föreningen har avtal gällande skadedjur.

OBS! I händelse av att skadedjur upptäcks i lägenhet så skall boende först kontakta föreningens förvaltare Eva Håkans, HSB, för besked om åtgärd. Tel: 010-442 14 11

 

Skadegörelse

All skadegörelse polisanmäls. I Brf Ektorpshöjden har vi nolltolerans i denna fråga.

 

Sopor och Grovsopor

Hushållssopor: kastas i molokerna. Här får endast hushållsavfall (brännbart) slängas. Soppåsen ska vara väl hopknuten. Om moloken av någon anledning skulle vara full så får du ta med soppåsen till nästa molok. Föreningen har två moloker, en utanför E2 entré, en utanför E8 källarentré. Utanför E8 finns även en molok för matavfall.

 

Grovsopor: Övrigt avfall, såsom byggavfall, möbler, gamla dörrar, elavfall, farligt avfall, färgburkar, batterier, vitvaror, kyl/frys, teveapparater etc skall transporteras till en central för avfallshantering/återvinning. Föreningen har inte avtal för denna typ av sopor.

Glas, pappersförpackningar, plast och plåt kan lämnas på närmaste retur/återvinningsstation. (vid ICA Maxi eller ICA Ektorp)

 

Närmaste återvinningscentral är Österviks återvinningscentral belägen på Saltsjöbadsvägen/Kretsloppsvägen.

Ett annat alternativ är Boo återvinningscentral, Boovägen 30. För öppettider se www.nacka.se eller ring Nacka Kommun: 08 718 80 00.

 

Störande grannar

I BRF Ektorpshöjden tar vi alltid hänsyn till varandra. Tänk på att hög musik & högt ljud från radio och Tv kan störa din granne, oavsett tidpunkt på dygnet. Om Du ska ha fest – förvarna grannarna genom att sätta upp en lapp i hissen eller på anslagstavlan. Om du blir störd, tala då i första hand direkt med den som stör. I svårare fall, kontakta styrelsen för vidare åtgärd.

 

Trapphusen och entréerna

Trapphusen och entréerna får inte blockeras av cyklar, barnvagnar eller andra föremål. Ambulans- och räddningspersonal måste kunna ta sig fram utan problem. Föremål som ändå placeras där kommer att transporteras bort. Tänk på att trapphusen är våra utrymningsvägar vid brand!

 

Tidningar

Tidningar ska läggas i behållarna som står placerade bredvid sopmolokerna. Din sopnyckel passar även i de låsen. I dessa förvaringskärl får inte kuvert eller plastpåsar kastas då de förstör pappersmassan! Endast tidningar får slängas där.

 

Trädgården

Det är roligt att vi har en trevlig trädgård som alla grannar kan nyttja. Trädgården är till för alla och kan därför ej bokas upp för privata fester. Det innebär att mindre sällskap kan nyttja platsen spontant på dagtid/kvällstid med tillgång även för övriga boende under samma tid. Alla skall känna sig välkomn i trädgården. Fester däremot, med många deltagare och / eller där musik spelas, kan uppfattas som störande av andra boende med intilliggande lägenheter. Visa därför hänsyn och spela inte musik sent på kvällen.

 

Tvättstugan

Tvättstugan får användas endast av dem som bor eller hyr i föreningens fastigheter.
Tvättid ska bokas med bokningscylindern (”pluppen”). Om du inte har någon plupp så går det bra att beställa en genom att lägga en lapp i styrelsens brevlåda (Edinsväg. 8, KV 1) alternativt skicka ett mail till ektorpshojden@gmail.com.

Om du inte kommer i tid till din tvättid har andra boende rätt att ta dina maskiner efter 60 minuter. Du har rätt att använda torkrum och torkmaskiner t o m 30 minuter efter din tvättids slut.

Det är inte tillåtet att tvätta på någon annans bokade tid. Även om det verkar som om vederbörande har tvättat färdigt, så kan du inte vara säker utan att ha frågat. På pluppen finns ett lägenhetsnummer, och på väggen i tvättstugan finns en förteckning över lägenheternas innehavare. Ring på om fråga om det är OK att du ”lånar” lite tvättid! Det kan ju också vara så att nästa som ska tvätta vill börja lite tidigare. Bokad tid har alltid företräde.

Om du har bokat tvättid men får förhinder, ta då bort pluppen, så att någon annan kan utnyttja din tvättid. Respektera sista tvättiden. Det är ej tillåtet att tvätta efter kl. 21.00.

OBS! Tvättmaskinerna är endast avsedda för tvätt av kläder och textilier. Mattor får ej tvättas i maskinerna då detta orsakar snedbalans och förstör maskinerna.

När du har tvättat klart ska du städa efter dig samt se till att alla maskiner samt torkrum är avstängda. Ta sedan bort pluppen från bokningstavlan eller ”parkera” den där. Observera! Om du har husdjur och det därför finns risk för katt/hundhår så måste du vara extra noggrann med rengöring. Se anslag i tvättstugan.

 

Ventilation/Luktstörningar 

För att ventilationen i våra lägenheter skall fungera så är det mycket viktigt att de fönsterventiler som är monterade upptill i fönsterkarmarna är öppna. Om du stänger en eller flera ventiler så fungerar inte ventilationen optimalt utan det uppkommer undertryck. Detta kan resultera i att till exempel matos från andra lägenheter trycks ut i ventilationen och in i andra lägenheter. Kolla därför dina ventiler.

 

Värmen i lägenheterna

Våra lägenheter värms upp med vattenburen golvvärme. Injustering av värmen sker löpande och vi har ett företag som arbetar med detta. Vissa lägenheter kan ibland upplevas för varma medan andra ibland har lägre temperatur.

Viktigt att veta om värmen är då det sker temperaturväxlingar ute behöver värmesystemet lite tid på sig för att ställa om. Att själv försöka vrida på värmesystemet är inte tillåtet då det kan skada systemet och orsaka obalans. Du kan själv mäta temperaturen mitt i rummet och en meter över golv. 20 grader anses vara en acceptabel inomhustemperatur. Har du kallare än 20 grader så kontakta styrelsen. Likaså om du har det alldeles för varmt.