I säkringsskåpet i din lägenhet (oftast placerat ovanför hatthyllan) finns, förutom säkringar, även jordfelsbrytaren monterad. En jordfelsbrytare kan beskrivas ungefär som ett automatiskt nödstopp som slår av elen i lägenheten om något händer som kan innebära fara för liv. Om det till exempel kommer in vatten i ett eluttag eller om en elektrisk apparat blir strömförande slår jordfelsbrytaren omedelbart från all ström.
För att komponenterna ska fungera när det behövs är det viktigt att de kontrolleras - något man gör enkelt på egen hand. Två gånger per år bör jordfelsbrytaren "motioneras" för att du ska kunna vara säker på att den fungerar. Detta gör du genom att trycka på TEST-knappen som sitter på jordfelsbrytaren. När du gör det fälls vippan ned och strömmen bryts. För att få igåg elen igen för du upp vippan i "uppläge" igen och den ska då stanna i detta läge. Om den inte gör det kan du försöka några gånger till, annars behöver du kontakta en elektriker. Att vippan inte vill stanna i "uppläge" kan nämligen bero på att det finns ett elfel i din lägenhet eller på att jordfelsbrytaren gått sönder.
Observera att det är du som bostadsrättsinnehavare som har underhålls- och reparationsansvar för såväl säkringsskåpet som all elinstallation i din lägenhet. Genom att regelbundet kontrollera jordfelsbrytaren säkerställer du att den fungerar om det verkligen gäller. En jordfelsbrytare som inte fungerar som den ska ger inte det skydd som är avsett och den kan också göra att du blir utan el trots att inget elfel inträffat. Om ett elfel inträffar vid en olämplig tidpunkt så att jouren måste tillkallas innebär det i slutändan en mycket onödig kostnad för dig som boende, eftersom kostnaden kommer att vidarefaktureras till dig om det visar sig att felet berodde på något som du som bostadsrättsinnehavare är underhållsansvarig för (som exempelvis jordfelsbrytaren).