Spiskåpa

Spiskåpor

Många boende som kommer från fristående villor är inte vana vid spiskåpor. Spiskåpor har ingen egen inbyggd fläkt utan nyttjar istället husets centralfläkt. Kåpan är kanalansluten mot husets frånluft dvs mot aggregat med separata kanaler från lägenhet upp till samlingslåda och huvudkanal på frånluftsida. Luftflödet ökas eller minskas genom öppning eller stängning av spjället. För att spiskåpan i kök ska ha en bra funktion ska fettfilter i den rengöras med jämna mellanrum.

 

Det är viktigt att spiskåpan startas dvs öppna spjället innan matlagning i spisen eller ugnen påbörjas. Fönster skall öppnas lite på glänt vid matlagning för att få ersättningsluft och för att få ut maximalt forceringsflöde. Det spelar ingen roll vilket fönster man öppnar.

 

Spiskåpan kan öppnas även när man förbereder mat så att lukter inte sprids inom lägenheten.
Låt även spiskåpan vara på en stund efter att matlagning är avslutad.

 

Så rengör du spiskåpan 

För att spiskåpan i kök ska ha en bra funktion ska fettfilter i den rengöras med jämna mellanrum. Hur ofta fettfilter måste rengöras beror helt på, hur ofta, och vilken typ av mat man lagar. Vid ”normal-användning” kan rengöring av fettfilter utföras med ca: 2 till 3 månaders mellanrum. Fettfiltret ska diskas så att fett etc. avlägsnas från det.  För detaljerade instruktioner kring rengöring av kåpa se bilagan Bruksanvisningar av Spiskåpa.

OBS! Du får inte installera en köksfläkt (spiskåpa med motor) i de fall det sitter en spiskåpa i ditt kök. Det påverkar hela ventilationssystemet och kan medföra att man trycker in matos till grannarna.