Kök

Köket är hemmets hjärta. Här finns plats för prat, skratt och småtimmarnas förtroliga samtal. Köken är estetiskt vackra men också funktionella.

Vitvaror

Det är 5 års garanti på vitvarorna (om de finns kvar i lägenheten). Om du skulle upptäcka något fel på en vitvara ska felanmälas ske direkt till  Electrolux på tel: 0771-76 76 76. I samband med en eventuell felanmälan måste man ange ett garantibevisnummer, det hittar du här.

Spiskåpor

Många boende som kommer från fristående villor är inte vana vid spiskåpor. Spiskåpor har ingen egen inbyggd fläkt utan nyttjar istället husets centralfläkt. Kåpan är kanalansluten mot husets frånluft dvs mot aggregat med separata kanaler från lägenhet upp till samlingslåda och huvudkanal på frånluftsida. Luftflödet ökas eller minskas genom öppning eller stängning av spjället. För att spiskåpan i kök ska ha en bra funktion ska fettfilter i den rengöras med jämna mellanrum.

 

Det är viktigt att spiskåpan startas dvs öppna spjället innan matlagning i spisen eller ugnen påbörjas. Fönster skall öppnas lite på glänt vid matlagning för att få ersättningsluft och för att få ut maximalt forceringsflöde. Det spelar ingen roll vilket fönster man öppnar.

 

Spiskåpan kan öppnas även när man förbereder mat så att lukter inte sprids inom lägenheten.
Låt även spiskåpan vara på en stund efter att matlagning är avslutad.

 

Så rengör du spiskåpan 

För att spiskåpan i kök ska ha en bra funktion ska fettfilter i den rengöras med jämna mellanrum. Hur ofta fettfilter måste rengöras beror helt på, hur ofta, och vilken typ av mat man lagar. Vid ”normal-användning” kan rengöring av fettfilter utföras med ca: 2 till 3 månaders mellanrum. Fettfiltret ska diskas så att fett etc. avlägsnas från det.  För detaljerade instruktioner kring rengöring av kåpa se bilagan Bruksanvisningar av Spiskåpa.

OBS! Du får inte installera en köksfläkt (spiskåpa med motor) i de fall det sitter en spiskåpa i ditt kök. Det påverkar hela ventilationssystemet och kan medföra att man trycker in matos till grannarna. 

Diskmaskin

Genom att rengöra din diskmaskin några gånger per år ser du till att öka livslängden på den.

Rengör diskmaskinen

  • Rengör och kontrollera silen regelbundet
    Silen är enkel att plocka bort och rengöra med en vanlig diskborste. Kontrollera så att det inte fastnat matrester.
  • Kör en tom diskmaskin ibland.
    Ett enkelt sätt att hålla diskmaskinen ren är köra ett diskprogram utan disk i maskinen, då rengör den sig själv.
  • Rengör och kontrollera spolarmarna
    Spolarmarna är den del av diskmaskinen som spolar vatten på din disk. På spolarmarna finns det små hål, här är det lätt att matrester, fett och kalk fastnar. Genom att hålla koll på spolarmarna regelbundet kan du snabbt lägga märke till om hålen täpps igen. Använd en tandpetare, pincett eller tunn ståltråd för att avlägsna smutsen.

Fett och matrester kan bidra till stopp i avloppet

Om du häller ut matolja och fett i diskhon blir det lätt stopp i avloppet. När matfettet kommer ut i avloppet sjunker temperaturen, fettet stelnar och sätter sig på avloppsrörens väggar. Det leder till försämrad avrinning och till sist kan det bli stopp i avloppet.

  • Ta för vana att torka ur den avsvalnade stekpannan och kastruller noggrant med hushållspapper innan du diskar den och släng pappret i soporna som matavfall.
  • Man kan även låta fettet stelna i kylen, till exempel i en kopp. Det stelnade fettet är lätt att skrapa ur och slänga i matavfallet.
  • Större mängder matfett kan man hälla i en petflaska och slänga bland de brännbara soporna eller lämnar in på närmaste återvinningscentral.
  •  Även vanliga matrester som spolas ner i vasken kan orsaka stopp i rören, tex kaffesump, råa ägg. Var noga med att skrapa av tallrikar innan man sköljer och att man använder silen för diskhon för att hindra att matrester hamnar i avloppet.

Rengöring av vattenlås under diskho

Att få stopp i avloppet brukar hända alla någon gång. Vattenlåset under din diskho behöver du regelbundet rengöra för att det inte ska blir stopp eller dålig avrinning. Det är både enkelt och snabbt gjort att förebygga stopp i avloppet. Att tänka på är att du genom att göra rent ofta faktiskt kan förhindra att det blir stopp.

Att rensa vattenlåset är väldigt enkelt och gjort på tio minuter. Det enda du behöver är en hink att samla upp smuts och vatten i, handskar, skruvmejsel och gärna en tång med långa skänklar för att rensa i vattenlås och rör. För hjälp se gärna filmen Rensa vattenlåset.

  1. Placera en hink under röret och skruva bort den nedre delen på vattenlåset och var beredd på att det kommer att rinna vatten. Tippa ur så mycket som möjligt av smutsen och vattnet i hinken och lägg kåpan åt sidan.
  2. Lossa därefter den övre ringen och sidoringen.
  3. När samtliga ringar är lossade och kåpan är borta är det dags för lite pillande och lirkande. Ta ett stadigt tag om vattenlåset och böj den försiktigt nedåt tills den släpper från det övre röret. Drag sedan ut vattenlåset från sidoröret.
  4. Rengör vattenlåset och kåpan och skölj noga med varmt vatten. Smuts som stannar kvar i trånga skrymslen tar du enkelt bort med exempelvis en skruvmejsel eller något annat smalt.
  5. När vattenlåset är rent skakar du ur vattnet och sätter tillbaka det i rören och avloppsjobbet är klart! 

 

Rensa vattenlåset