För frågor om pågående arbete ska du i första hand vända dig till entreprenören Repipe AB, med kontaktuppgifter nedan. Om du inte har fått svar inom rimlig tid, kontakta styrelsen på styrelsen.farjan@gmail.com så tar vi det vidare.
Projektledare
Martin Pettersson
073-951 25 44
Felicia Fahlström
070-009 19 39
Varför behöver föreningen renovera sina kökstammar?
Svar: Den tekniska livslängden på stammarna börjar närma sig sitt slut. Föreningen har senaste åren noterat att en del stammar har ett mindre läckage, vilka har orsakat skador, vilket även bekräftar att åtgärden måste ske nu och inte senare.
Varför renoverar vi inte badrumsstammarna?
Svar: Badrumsstammarna renoverades i mitten av 1990-talet och dessa stammar har ännu inte nått sin tekniska livslängd.
Vad innebär relining?
Svar: Tekniken har funnits under en längre tid och är ett alternativ till traditionellt stambyte. Vid ett stambyte rivs alla ytskikt, inredning och väggar för att komma åt stammar. Relining är en annan metod där entreprenören “gjuter” en ny stam i befintlig stam. Tekniken leder till att vi slipper riva och kan utföra stora delar av arbetet från två lägen i stammen.
Vilka fördelar har relining jämfört med traditionellt stambyte?
Svar: Relining går snabbare, är billigare än stambyte och har en mycket längre teknisk livslängd än traditionellt stambyte.
Vilka nackdelar har relining jämfört med traditionellt stambyte?
Svar: Det finns risk att stammen är i så dåligt skick att arbetet ej kan utföras med metoden. Då måste hela stammen bytas ut. Baserat på en undersökning som gjordes under 2023 ska detta inte vara fallet i föreningen men detta kan med säkerhet inte sägas förrän arbetet med relining har påbörjats.
Generell tidsplan?
Svar: Projektet är indelat i tre etapper. Etapp ett är först ut under hösten 2024 och planeras att färdigställas innan årsskiftet. Etapp två beräknas starta under första halvan av 2025 för att sedan fortsätta med etapp tre under andra halvan av 2025. Vilka trapphus som blir aktuella för respektive etapp skrivs ut på Färjans hemsida innan start av respektive etapp. I första etappen berörs E, F, G, H, I, K, L, M.
När börjar arbetet i mitt trapphus?
Svar: Tidsplan för pågående etapp kommer att presenteras för berörda lägenheter. Om du inte får en tidplan så är din lägenhet inte aktuell för etappen. För etapp ett börjar vi i trapphus F och avslutar i M. Planerad start för projektet är v. 41. Tidsplanen kommer att vara rörlig beroende på framdriften i projektet. Ni kommer att bli informerade med några veckors framförhållning för önskat tillträde till lägenheten.
Hur länge kommer arbetet pågå i min lägenhet?
Svar: Planerad tid för arbetet i respektive lägenhet är ungefär fem (5) till sju (7) arbetsdagar, det kan komma att innebära att vattnet även är avstängt i köket under helg.
Vad innebär förstudien?
Svar: Föreningens projektgrupp behöver besöka era lägenheter några veckor innan arbetet med renoveringen påbörjas. Vi vill undersöka tillgängligheten i er lägenhet och se vart ert kök är placerat. Detta för att underlätta för entreprenören när arbetet ska påbörjas.
Resultat av förstudien?
Svar: Har du inte fått någon ytterligare avisering efter förstudien så är det god tillgänglighet i er lägenheten där arbete skall utföras. Om du har vindsförråd eller garage där stammen löper ut så informerar vi om att vi behöver åtkomst till detta förråd och föreningen hjälper till att flytta saker.
Behöver jag vara hemma under förstudien eller när Repipe utför arbetet?
Svar: Nej, vi kommer att samla in nycklar under förstudien. Nyckeln återlämnas när alla arbetena i respektive trapphus är färdigställda.
Om mitt kök är flyttat och är påkopplad på WC-stam?
Svar: Skulle det vara så att ert kök är flyttat och är påkopplat på WC-stam kommer ni ej påverkas av arbeten. Ert kök kommer att kunna vara i drift. Däremot önskar vi komma in i er lägenhet för att säkerställa att relingen av köksstammen gått bra och att vi inte har läckage i er lägenheten när allt är färdigställt.
Kommer jag kunna använda min köksvask när arbetet pågår i min lägenhet?
Svar: Nej, tyvärr inte. Inget får spolas ner i köksstammen när arbete pågår. Däremot kan du fortfarande använda din toalett och allt däri, så länge det inte är påkopplat på en köksstam.
Kommer jag behöva riva ut sitt kök eller flytta på saker?
Svar: Nej, arbetet kommer att kunna utföras från vaskskåpet. Däremot kan lådor behöva plockas ut för tillgänglighet. Det finns även risk för att entreprenören kommer behöva plocka ut baksidan i köksskåp för att utföra arbetet på ett korrekt sätt. Besked om detta kommer i samband med förstudien, där vi inventerar tillgängligheten i berörda lägenheter. Informationen skickas via lapp i brevlådan eller direktkontakt från projektgruppen.
Behöver jag skydda golvet för arbetet?
Svar: Nej, entreprenören ansvarar för detta.
Är det möjligt för husdjur att bo kvar när arbetet pågå i min lägenhet?
Svar: Ja, det finns absolut inget hinder för att husdjur kan bo kvar under reliningen. Här är det upp till ägaren att se till djurens bästa. I de fall husdjur befinner sig i lägenheten under pågående arbete är det lägenhetsinnehavaren som har ansvar för husdjuret. Varken djur eller de som arbetar ska åsamkas skada på grund av detta. Det bästa är att avgränsa ett område i lägenheten som också kan stängas eller låsas, där djuren får visats under den tid arbetet pågår.
Vad behöver jag förbereda inför arbetet i min lägenhet?
Svar: Det åligger dig som boende i en lägenhet som ska relinas att städa undan och plocka bort dina ägodelar och möbler för att skapa fri passage för arbetet. Detta om inget annat avtalats eller informerats om. Utöver detta bör du flytta alla dina värdefulla ägodelar och de saker du är rädd om till säkra utrymmen i lägenheten där hantverkarna inte befinner sig.
Vad kan göras för att skydda möbler och andra ägodelar under reliningen?
Svar: Gällande möbler och ägodelar i de utrymmen som berörs av reliningen ska de flyttas till andra rum som inte berörs. Detta är ditt ansvar som lägenhetsinnehavare. När det gäller skydd mot damm och smuts, kommer entreprenören lägga ut skydds-plast samt papp på de ytor som berörs av arbetet.
Dammar och låter det mycket under reliningen?
Svar: Arbetet ska inte medföra något större störande ljud men de berörda rören kommer rensas och spolas, vilket kan orsaka en del smuts och buller. Särskilt om rören är hårt igensatta måste speciella renskedjor eller skärhuvuden användas för att få bort den värsta smutsen. Det kommer även finnas en kompressor som låter litegrann.