Stamfastigheten Sicklaön 37:41 är under ombildning till en GA =gemensamhetsanläggning enligt anläggningslagen. På stamfastigheten finns 10 bostadsrättsförening varav 3 är under byggnad. När de är klara om ca 3 år beräknas området Finnboda omfatta ca 900 lgh och 1800 personer. Den nuvarande fastighetsägaren, Finnboda Industrilokaler HB = HSB, har för avsikt att hos Lantmäteriet begära att skyddsrummet överförs till Samfälligheten i samband fastighetsbildning. Genom ett sådant förfarande kommer skyddsrummet att inte längre vara en belastning för de kommersiella fastigheter som HSB enligt detaljplan och exploateringsavtal har för avsikt att bilda och sälja på fastighetsmarknaden. För Brf i Finnboda kommer skyddsrummet att innebära ansvar och ekonomiska kostnader i form av underhåll. I dagens läge kostar el till avfuktning ca 1200 kr/månad exkl moms, därtill kommer kostnader för underhåll och regelbundna besiktningar.
Under 1939-1945 ingick Finnboda Varv och Finnberget i Stockholms fasta försvarsområde. Varvet byggde och reparerade örlogsfartyg för marinens räkning. På Finnberget ovan varvet fanns befästningsverk och 433 e luftvärnstroppen med uppgift att skydda varvet från luftangrepp. 1947-49 uppfördes personalbostäder på Finnberget och som en beredskapsåtgärd gjordes husgrunden mot Saltsjön extra kraftig och försågs med gluggar. Den fanns plats för kanoner på lavett som kunde beskjuta inkommande fartyg mot Stockholm. Någon gång under krigstiden byggdes troligtvis två skyddsrum under Finnbodaberget. Ett mindre rymmande ca 250 personer utmed Varvsvägen (det nu aktuella) och ett större för ca 500 personer precis framför den 100 m långa cementpiren. Det senare har ingången i en modern tillbyggnad och har klassats om från skyddsrum till bergrum. Det har sedan godkänts av brandmyndigheten som festlokal.
Skyddsrummen var inte uppförda åt civilbefolkningen utan för Finnboda varvs anställda. Gissningsvis var det försvaret, som bekostade skyddsrummet, då varvets anställda var krigsplacerade här. Försvaret = marinen hade troligtvis ett intresse av skyddsrummen så länge Finnboda varv var ”en beredskapsindustri”. Intresset upphörde nog först i juni 1969 då Örlogsbasen på Skeppsholmen flyttade till Muskö. Samtidigt övertogs Beckholmen med marinens dockor av Saléns, som också 1970 köpte Finnboda Varv av Sveabolaget (Rederi AB Svea). Strax efter övertagandet kom oljekrisen med uppläggning och skrotning av fartyg. Varvsnäringen var inte lönsam och Svenska staten gick in och bildade 1977 Svenska varv, dit även Finnboda varv kom att höra. Nacka och Stockholms kommun samt Landstinget sköt till 10 milj kronor vardera för att rädda varvet och arbetstillfällen åt 700 anställda. Som ersättning fick de tre överta stamfastigheten Sicklaön 37:41 med undantag av all bebyggelse (verkstäder,kontor)som fick tomträtter till vilka knöts servitut med tillhörande markanläggningar (bla slipar, torrdockor). Varvet levde vidare. Skyddsrummen under Finnbodaberget tillhörde sannolikt stamfastigheten. 1997 köpte HSB mark och byggnader inklusive tomträtter för att bygga bostäder. Gissningsvis lyckades HSB förhandla så att stora skyddsrummet blev ett bergrum mot att lilla skyddsrummet rustades upp till gällande kravnivå. Det är omöjligt för HSB, som äger de kommersiella fastigheterna i Finnboda, att idag begära att skyddsrummet nedmonteras till bergrum.
Ingen Brf i Finnboda är intresserad av att skyddsrummet överförs till Samfälligheten. Vi tycker det är en kommunal angelägenhet att skydda kommunens innevånare och inte en uppgift för föreningarna. HSB vill inte ha skyddsrummet som måste knytas till en fastighet. Skyddsrummet blir "en belastning" för ägaren och försvårar försäljningen på öppna marknaden. Om beslutet hos Lantmäteriet blir till vår nackdel så kan Brf = Samfälligheten hyra ut utrymmet. Kravet från myndighet är att utrymmet inom 48 timmar skall vara återställt till ett perfekt skyddsrum. Alla skyldigheter för en ägare är reglerat i lagbestämmelser.