Att bygga om eller renovera i din bostadsrätt

När du köper en bostadsrättslägenhet följer det också med en underhållsskyldighet. Det är viktigt att du förstår vad du får och inte får göra i din lägenhet, vilka åtgärder som kräver styrelsens godkännande och att du har kännedom om ditt ansvar och vilka branschregler som du måste följa.

Vad du får renovera utan styrelsens tillstånd styrs av föreningens stadgar. Se § 31–37, 44. Blankett för ansökan om ändring hittar du längst ner på denna sida. Den fyller du i och vidarebefordrar till styrelsen.

Tillsammans med ansökan behöver du även skicka in en ritning där det tydligt framkommer hur det ser ut idag och hur ni skulle vilja att det ska se ut efter renovering. Extra viktigt att vatten, avlopp och ventilation finns med där nuvarande placering är inritat samt kommande placeringar efter renoveringen. Om du använder dig av en entreprenör så behöver du även inkomma med efterfrågat underlag (specificerat nedan).

Gör inga väsentliga förändringar i lägenheten utan att först ha rådgjort med styrelsen! Var noga med att alla arbeten utförs av hantverkare med rätt kompetens och behörighet!Det kan gå så illa att du vid en försäljning inte får denna försäljning godkänd av styrelsen innan du åtgärdat felaktiga/icke godkända förändringar.

Renoveringsansökan

För att göra en ansökan om renovering används blanketten ”Regler för ändring i lägenhet” som du skickar tillbaka till föreningens styrelse tillsammans med bilagor som styrker att ombyggnationen kommer ske efter gällande regler. Du som boende har ansvar för att visa intygen nedan på att arbetet kommer utföras korrekt. Utan det kan styrelsen inte godkänna din renoveringsansökan.

Reglerna kring renovering kan verka lite krångliga men de finns till för att både skydda dig som bostadsrättshavare och förebygga skador i fastigheten, något som riskerar att bli kostsamt för alla i slutändan.

Du får INTE påbörja arbetet innan du skickat in följande underlag:

  1. Behörighetsbevis BKR (Byggkeramikrådet) alternativt intyg auktorisation GVK
  2. Intyg auktorisation SäkerVatten
  3. Intyg Elsäkerhetsverket
  4. Vid ändring av ventilation ska firma för injustering anges.
  5. Försäkringsbrev som visar att respektive företag har gällande försäkring för de arbeten de utför.
  6. F-skattebevis för respektive företag.

Efter renoveringen ska styrelsen kontaktas och syn utföras. Till styrelsen ska du skicka in följande efter renoveringen:

  1. Kvalitetsdokument (egenkontroll) BKR alternativt GVK
  2. Intyg SäkerVatten där det tydligt framkommer vilket arbete som utförts och om det finns någon avvikelse.
  3. Om ventilationen ändrats ska boende bekosta injustering i lägenheten och om så behövs i andra lägenheter som påverkas. Injusteringsprotokoll lämnas till styrelsen.

Bra länkar med information:

www.sakervatten.se 
www.bkr.se
www.gvk.se
www.elsakerhetsverket.se 

Nedan följer några viktiga punkter inom specifika områden som många undrar över:

Bärande konstruktioner
Du får inte förändra bärande konstruktioner.

Stammarna
Du får inte ändra i stammarna för vatten och avlopp.

El- och VA-ledningar
Arbeten som gäller el- och va-ledningar skall utföras av behörig hantverkare.
Om du behöver stänga av vattnet eller elen ska du ta kontakt med Åkerlunds.

Balkonger
Balkongerna får inglasas. Detta kräver bygglov. Bygglov ges av avdelningen för bygglov på Nacka Kommun. När du fått ditt bygglov måste du även få ett godkännande av styrelsen.

Parabolantenn
Du får inte sätta upp parabolantenn utanför balkong eller fönster. Det enda godkända sättet är att placera den innanför balkongräcket eller på uteplats.

Balkonggolv
Om du målar balkonggolv måste du använda färg som är avsedd för ändamålet, annars kan det uppstå skador på balkongen som kan bli mycket kostsamma att åtgärda.

Ytterdörr
Om du byter ytterdörr skall de uppfylla gällande krav för brandklass och brandgastäthet och färgen skall vara i samma färgton som tidigare dörr för att ge ett homogent intryck i trapphus och på våra gårdar.

  • Lägenhetsdörrar skall ha samma utseende som granndörrarna, för säkerhetsdörrar med laminat är 1067 Mahogny och 1216 Teak (dörrexempel: Daloc S33 eller S43) nära i utförande. För lägenhetsdörrar behöver dörrarna fortfarande ha Brevfack/Postinlägg (även om detta kan komma att ändras senare, men det finns idag inga besked från PostNord)
  • Radhusdörrar skall ha färgkoden NCS-6030-Y60R (dörrexempel: Daloc Y33) med liknande struktur (exempel Linea 040 som tillval) som befintliga dörrar. För radhus är det möjligt att välja dörrar med fönster, men rekommenderas vara homogent med grannhus.

Badrumsrenovering
Vänligen se separat sida.

Köksrenovering
Vänligen se separat sida.