Badrumsrenovering

Badrumsrenovering
Renoveringar i våtrum kräver särskild hänsyn till fackmässigt utförande och efterlevande av gällande byggnormer samt branschöverenskommelser: SäkerVatten 2021:1. Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BKR), samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK), samt intyg Elsäkerhetsverket. Var noggrann med att anlitade entreprenörer uppfyller dessa krav och har behörighetsbevis som intygar det. När arbetet är slutfört är det viktigt att du som lägenhetsinnehavare har garantier på arbetet som utförts. Om det exempelvis skulle bli en vattenskada kommer ditt försäkringsbolag att kräva intyg på att arbetet utförts fackmässigt.

Golvbrunnar i våtrum är ej tillåtna att flytta utan styrelsens godkännande.

När du ansöker om renovering av badrum ska du tydligt beskriva vad du vill göra. Om du avser flytta exempelvis handfat, wc, dusch eller badkar behöver du komma in med en ritning där det tydligt framkommer hur det ser ut idag och hur ni skulle vilja att det ska se ut efter renovering. Extra viktigt att vatten, avlopp och ventilation finns med där nuvarande placering är inritat samt kommande placeringar efter renoveringen.

Vattenburen handdukstork
I alla föreningar är tappvarmvatten kopplat med varmvattencirkulation för att snabbt få varmt vatten i kranen. Många hus som byggts på 80- och 90- talet främst har vattenburna handdukstorkar kopplats på vvc. Sedan 2011 är det inte längre tillåtet med denna typ av installation på grund av risk för tillväxt av legionellabakterier. Vid renovering får vattenburen handdukstork ej återmonteras vid renovering, (SäkerVatten 2021:1, kap 5). Den får dock ersättas med en el-driven handdukstork, men detta kräver korrekt jordning.

När handdukstorken tas bort får den outnyttjade ledningen proppas max 200 mm från den vattenförande ledningen där den är inkopplad. Alternativt ska en bygling (loop) med injusteringsventil installeras mellan vv och vvc ledning. Flödet ska sedan justeras så att det inte blir ”kortslutet” mot varmvattencirkulationen vilket medför att alldeles för mycket vatten passerar där. Fullt flöde kan orsaka problem med tappvarmvatten i andra lägenheter på samma stam.

Lägenhet som är längst upp i trapphus får aldrig proppa en ledning utan där är det alltid loop (bygling) med injusteringsventil som gäller. Var noga med att aktuell entreprenör är fullt införstådd med vad som gäller när de tar bort den vattenburna handdukstorken. Inspektionslucka måste finnas för åtkomst till injusteringsventilen och dokumentation (bilder) ska alltid lämnas till förvaltaren (styrelsen).

Golvbrunn
Golvbrunnar tillverkade före 1990 måste bytas ut i alla sina delar i samband med renoveringen. Här ska du som boende inkomma med intyg till styrelsen att den som ska byta brunnen är behörig. Vid byte av golvbrunn ska hänsyn tas till att det kan vara tunna bjälklag mellan våningarna och man ska alltid göra en syn av lägenheten under innan arbetet påbörjas.

Skadas lägenheten under dig vid renovering så är det ditt ansvar att se till att det åtgärdas. Kommunicera med din granne. Byte av golvbrunn bekostas av dig som boende.

Avstängningsventiler
Avstängningsventiler, ballofixer eller motsvarande, ska alltid monteras på dina rör i lägenheten. I samband med arbete med rör i slits är det obligatoriskt att montera en tät slitsbotten och skvallerrör enligt Säker Vattens regelverk.

Inspektionslucka
Vid badrumsrenovering är det obligatoriskt att det skall finnas en lättåtkomlig inspektionslucka till rörslitsen och den ska vara installerad enligt Säker Vattens anvisningar. Luckan ska vara så stor att man kan arbeta med rören via luckan, vi rekommenderar minst 30*30 cm.