Information om uppvärmning

11 oktober 2024

Information om uppvärmning

Eftersom det har förekommit en del diskussioner och frågor kring uppvärmningen av våra fastigheter vill styrelsen härmed ge en lägesuppdatering.

 

Styrelsens arbete med att modernisera och förbättra föreningens värmesystem går framåt, steg för steg. Målsättningen är att både förbättra inomhusklimatet för oss alla och samtidigt hålla kostnaderna för uppvärmning på en rimlig nivå.

 

Det arbete som utförs är säsongsberoende, vilket innebär att vissa åtgärder behöver göras under sommarsäsongen och andra åtgärder och uppföljningar kan ske under eldningssäsongen. Vissa åtgärder är också beroende av varandra och behöver därför utföras i tur och ordning.

Läget just nu

Den nya datoriserade undercentralen (DUC) som togs i drift under föregående säsong fick under den första vintersäsongen sina temperaturuppgifter för uppvärmning från utomhustermometer.

 

Under sommaren 2024 har arbetet med att utplacera temperaturgivare i 50% av föreningens lägenheter slutförts. Samtidigt har DUC satts upp för att ta emot och redovisa information från dessa temperaturgivare.

 

I slutet av augusti byttes även en äldre del av den inkommande värmestammen till Fregattvägen 73.

Nästa steg - Uppvärmning baserat på inomhustemperatur

Värmesystemets pump- och styrenheter kommer från och med säsongen 2024/2025 att reglera värmen i våra fastigheter baserat på både utomhustemperatur och det uppmätta medelvärdet av faktiskt inomhustemperatur.

 

Den nya värmestyrningen togs i bruk vid månadskiftet september/oktober 2024. Vid uppstarten så upplevde och rapporterade flera medlemmar att det var kallt i lägenheterna. Problemet visade sig bero på inmatningsfel av ett temperaturvärde. Det är nu åtgärdat. 

Nästa steg - Luftning och rening av system

Vid månadsskiftet september/oktober 2024 kompletterades värmesystemet med en avgasare och ett magnetiskt filter. Avgasaren tar bort luft från systemet för att undvika korrosion och ineffektiv värmeöverföring. Det magnetiska filtret fångar upp järnpartiklar (magnetit) som bildas vid rost och skyddar systemet från blockeringar och slitage. Därmed kan effektiviteten bibehållas i systemet.

 

Vid luftning av värmesystemet uppstår nya ljud från undercentralen. Inledningsvis sker luftning och rening kontinuerligt under en 30-dagars period, för att sedan övergå till att endast utföras en timme på vardagar dagtid. När systemet luftas kommer därmed ljud från värmesystemet med tiden att minska, i takt med att luft försvinner från systemet.

Åtgärder som planeras

Arbetet med värmesystemet sker som sagt stegvis, där vissa steg är beroende av varandra och av säsong. Följande åtgärder diskuteras och planeras.

 

Mätning av kvalitet på vattnet i värmesystemet.

Värmesystemet är ett slutet system och efter genomförd uppstartsluftning och rensning av partiklar så kan systemets vattenkvalitet mätas och utgöra underlag för beslut om ytterligare åtgärder.

 

Uppföljning av inomhustemperaturer och punktvisa insatser.

Genom att systemet nu rapporterar temperaturer från flera lägenheter i varje trapphus så finns nu möjlighet att med ett konkret dataunderlag och i realtid följa upp hur värmen fördelar sig i våra fastigheter. Det ger oss också möjlighet att se hur eventuella kommande åtgärder slår på systemet som helhet.

 

Styrelsen har under föregående vintersäsong 2023/2024 fått rapporter från medlemmar som meddelat att de har antingen väldigt kallt, eller väldigt varmt, i sina lägenheter. Vilket tyder på obalanser i systemet. Vi hoppas nu kunna bekräfta dessa obalanser med mätdata och vid behov även göra punktvisa insatser som vi sedan också kan följa upp.

 

Vi kommer att börja arbetet med att fokusera på de obalanser vi redan känner till på Fregattvägen 67, 73, 74 och 76.

 

Kontroll av termostatventiler och byte av termostater i samtliga lägenheter

Denna aktivitet rekommenderas av den oberoende energikonsult som anlitades i januari 2024. Åtgärderna ligger också inom en 5-årsperiod i föreningens underhållsplan. Styrelsen har beslutat att tidigarelägga detta till 2025, med reservation för mätresultat av vattenkvalitet. Åtgärderna bör utföras under sommarsäsongen.

 

Kontroll och injustering av flödesventiler

Denna aktivitet rekommenderas av den oberoende energikonsult som anlitades i januari 2024. Åtgärderna ligger också inom en 5-årsperiod i föreningens underhållsplan. Styrelsen har beslutat att tidigarelägga detta till 2025. Åtgärderna bör utföras under vintersäsongen och efter kontroll av termostatventiler och byte av termostater i samtliga lägenheter.

Har du fler frågor?

Om du har frågor eller vill rapportera något om uppvärmningen i din lägenhet under kommande vintersäsong så är du välkommen att kontakta styrelsen, flottiljen@gmail.com. När vi får en skriftlig redogörelse från dig så ger det oss möjlighet att följa upp ditt ärende, samla in mer information vid behov och göra en samlad bedömning av läget.