När man bearbetar eller river ner material som innehåller asbest frigörs en stor mängd asbestfibrer som svävar i luften under mycket lång tid eftersom fibrerna är mycket lätta och tunna.
Du som boende kan riskera att träffa på asbest i till exempel golvlim, golvmattor, golvplattor, kakelfogar, kakelfix, ventilationskanaler, rörkrökar, pluggar och fogar.
Observera att asbest inte enbart är en arbetsmiljöfråga, även om regelverken framför allt reglerar yrkesmässig hantering. Felaktig hantering av asbest vid renovering i din lägenhet utgör en stor hälsofara − inte bara för dem som vistas i lägenheten utan också för grannar, då asbestdamm ligger kvar länge i luften och sprider sig.
Du som boende har ett stort ansvar för att detta hanteras korrekt.
Vid misstänkt asbest är det bra att låta ett godkänt företag ta prover för analys. Om du efter det behöver sanera asbest måste detta göras av godkänd saneringsfirma och enligt gällande regler. Konsultera alltid styrelsen om du är osäker.
Om du på eget initiativ renoverar din lägenhet svarar du själv för alla kostnader som uppstår, vilket även inkluderar asbestsanering. Om asbest upptäcks vid en eventuell skada, till exempel en vattenläcka, kan en del av ansvaret för asbestsaneringen hamna på föreningen.
På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa mer information om hantering av asbest.