Fjärrvärmeuppror

14 juli 2005 HSB och andra bostadsorganisationer har länge varit kritiska till att fjärrvärmeföretagen i praktiken intar en monopolställning. En årlig undersökning kallad Nils Holgersson som jämför alla priser på tekniska tjänster, visar tydligt att priserna på fjärrvärme är omotiverat höga. I Stockholm t.ex. har Fortum höjt priserna med 40% de senaste fem åren.

Fjärrvärme är en miljövänlig energikälla. Men med dagens prisutveckling är risken stor för att övergången från mindre miljövänliga alternativ stoppas upp. Fjärrvärmeutredningen vill därför stärka kundernas ställning.

  • För att påverka avtalssituationen införs en laglig rätt att, på begäran, få förhandla med fjärrvärmebolaget i samband med att anslutning till nätet sker samt vid villkorsändringar under löpande avtalstid.
  • För att lösa tvister som kan uppstå mellan parterna inrättas Fjärrvärmenämnden. Tanken är att nämndens beslut, som har karaktären av rekommendationer, ska följas av parterna. Idag finns ingen förhandlingsrätt alls!!

HSB ser positivt på förslagen från den statliga utredningen, men det är ändå i detta sammanhang "Fjärrvärmeupproret" ska ses.

Syftet är att stärka partsrollen.
Eftersom de nya konsumenträttigheterna inte är särskilt kraftfulla, rent lagmässigt sett, gäller det att göra partsrollen (prisförhandlarpositionen) så stark som möjligt. Upproret går ut på att vi som fjärrvärmekunder håller ihop för att påverka Fortums prissättning. Gransätra brf. tillhör de föreningar som anslöt sig tidigt, idag är ett drygt 50- tal föreningar med.

Tillägg den 1/10- 05
Ännu har påtryckningarna inte lett till något konkret annat än att Fortum i slutet av september inbjöd de protesterande föreningarna till ett särskilt informationsmöte. Massmedia har uppmärksammat "Upproret" i både artiklar och etermedia-inslag. Styrelsen följer förstås frågan med stort intresse.