Några enkla tips att spara energi

I den här avdelningen hittar du bl.a. tips och trix för att spara på el, värme och vatten.

1. Byt ut era lampor mot lågenergilampor eller lysrör, och släck lampor när ni inte är i rummet.
2. Använd datorns energispar-läge och stäng av datorn när ni inte använder den.
3. Standby-läge - en miljöbov, Stäng av på riktigt!
4. Tvätta vid lägre temperaturer och låt tvätten hängtorka.
5. Spara vatten vid dusch/bad.
6. Spara vatten vid diskning.
7. Byt ut dina vitvaror och spara pengar.
8. Lägg locket på din energiförburkning när du lagar mat.
9. Fråga din el-leverantör om miljövänlig Grön el.
10. Vädra rätt under kalla årstiden.
11. Säg "Nej Tack till Reklam", minska papperkonsumtionen.

1. Byt ut era lampor mot lågenergilampor eller lysrör, och släck lampor när ni inte är i rummet. Belysningen i tvättstugor, matkällare, cykelutrymmen, barnvagnsrum och på vindarna ska släckas efter användandet.

2. Använd datorns energispar-läge och stäng av datorn när ni inte använder den.
Att lämna datorn på över natten slösar el som skulle räcka till att skriva ut 800 A4-sidor med en laserskrivare. På ett år motsvarar det 1,9 ton i koldioxiodutsläpp (fakta hämtat från Aftonbladet.se).

3. Standby-läge - en miljöbov, Stäng av på riktigt!
Många har idag såväl TV, DVD, Surround system, digitalbox, video eller TV-spel i sitt vardagsrum. Trots att inte apparaterna används förbrukar stand-by läget runt 0,65 kWh per dygn motsvarande 237 kWh på ett helt år. I sin livstid drar faktiskt dina apparater mer ström när dom inte används än under den tid dom används. De flesta apparater är mer av än på, därför drar dom mer el över tiden i standby-läge. En video förbrukar t.ex. 19 gånger mer energi i standby-läge än under sin livstid när den används.

4. Tvätta vid lägre temperaturer och låt tvätten hängtorka.
Det är en ansenlig mängd tvätt som passerar tvättmaskin och torktumlare under ett år, runt 175 kilo per person. En tvättmaskin förbrukar cirka 1,4 kWh för 4 kilo tvätt i 60 grader, samma mängd tvätt i 40 grader förbrukar endast 0,6 kWh. Om man undviker att tvätta vid 60 grader skulle enorma mängder energi sparas. Dagens moderna tvättmedel kan tvätta lika rent vid lägre temperaturer, och tvättar ofta lika rent utan förtvätt.

Se till att alltid tvätta med full maskin, den mesta energin går till uppvärmning av vattnet som sedan åker direkt ut i avloppet dessutom förbrukas lika mycket vatten och el även om tvättmaskinen endast är halvfull.
Att torktumla tvätten drar tre gånger så mycket energi som att tvätta den, dessutom slits kläderna fortare i en torktummlare. Låt hellre tvätten hängtorka.

5. Spara vatten vid dusch/bad
Ett normalhushåll förbrukar i medeltal 200 kubikmeter vatten årligen. Vattenförbrukningen varierar starkt i olika familjer, vissa förbrukar dubbelt så mycket som andra, men snittförbrukningen räknas till 210 liter per dygn, varav 70 liter (33%) utgör varmvatten.

Det finns en hel del att göra för att minska sin vattenförbrukning. Att duscha i 5 minuter istället för att bada, sänker kostnaden för varmvatten till hälften; från 6 kWh till 3 kWh. Men kom ihåg att om du står i duschen i 15 minuter istället för 5 minuter så ökar förbrukningen till 9 kWh.

Läckande toalettstolar och kranar betyder stora vattenförluster och onödiga kostnader.

6. Spara vatten vid diskning
Att diska för hand i diskho eller diskbalja samt skölja i sköljbalja, är ett energisnålt sätt att diska. Att däremot diska och skölja under rinnande vatten är en dödssynd i energispartider. Fem minuter skölj eller disk under rinnande vatten förbrukar hela 3,0 kWh - tre gånger så mycket som att diska i diskhon!

Du som för bekvämlighets skull väljer diskmaskin, bör koppla upp den till kallvattenanslutningen. En kallvattenansluten diskmaskin drar 20-40 procent mindre energi eftersom varmvatten endast används under själva diskmomentet och vid sköljning.
En diskmaskin med kallvattenanslutning förbrukar runt 1,4 kWh per disk, medan en varmvattenansluten maskin drar uppåt 2,1 kWh för varje disk. Och kom ihåg: en halvfull maskin drar lika mycket ström som en full. Se därför till att diskmaskinen är välfylld innan du kör igång, och välj program med 55 grader, det räcker oftast.
Använd gärna miljömärkt diskmedel.

7. Byt ut dina vitvaror och spara pengar
Din kyl, frys och sval förbrukar cirka 1000 kWh per år, förutsatt att du har någotsånär moderna vitvaror. Om du har kyl och frys äldre än 10 år, är det inte ovanligt att energiförbrukningen är det dubbla!

En modern kombinerad kyl/sval drar ungefär 0,5-1,0 kWh per dygn. En kombinerad kyl/frys drar cirka 1,0-1,7 kWh per dygn, och en frys runt 1,0-2,0 kWh under 24 timmar.

För att hålla nere energiförbrukningen är också viktigt att hålla rätt temperatur i kyl och frys. Varje onödig kallgrad i frysen drar runt 1 kWh mer i veckan, en 5 procentig ökning av energiåtgången. Rekommenderade temperaturer i kyl är 4-6 plusgrader och i frys minus 18 grader.

Lite tips:
- Låt frysvaror tina i kylen så får du gratis kyla i kylskåpet. Ställ däremot inte varma varor i kylskåpet då det krävs mycket energi att kyla ner dessa.
- Frysen är den stora energislukaren. Se till att den är ordentligt avfrostad och håll kondensorn (det svarta rör- paketet på baksidan) fri från damm. En dammig kondensor kan innebära upp till 30% högre elförbrukning!
- Köp energisnåla vitvaror. Idag är alla vitvaror energiklassade, där A-klass innebär lägsta förbrukning.
- Köp inte större kyl eller frys än nödvändigt. Ett hushåll med fyra personer har sällan nytta av större volym än 350 liter.

8. Lägg locket på din energiförburkning när du lagar mat!
Att laga mat innebär helt naturligt en hel del energiåtgång.

-Spisen
En spisplatta förbrukar på full effekt runt 1,5 kWh/tim och en större stekplatta runt 2,0 kWh. Så kom ihåg att lägga locket på kastrullen - du kan spara 30-50% energi som annars skulle gå förlorad!
Se till att kastrullerna har jämn botten och samma storlek som plattan (hellre för liten platta än för stor platta på spisen). Stäng av plattan och utnyttja eftervärmen att laga färdigt maten.

-Ugn
Att laga mat i ugn är betydligt energisnålare än att ha flera spis- plattor på samtidigt. En ugn med temperatur på 200 grader förbrukar cirka 0,6 kWh varje timme medan en platta på full effekt drar mellan 1,5-2,0 kWh.

-Köksfläkten
Köksfläkten är i sig en blygsam energiförbrukare i jämförelse med spisen, bara motsvarande en 60 watts glödlampa. Däremot drar den ut stora mängder uppvärmd luft som måste ersättas. Vid en utetemperatur runt nollstrecket motsvarar det en energiförbrukning på 2-3 kWh per timme. Så låt inte fläkten stå på för fullt i onödan.

9. Fråga din el-leverantör om miljövänlig Grön el
Dom flesta större el-leverantörerna har idag ett miljövänligt alternativ som t.ex. vindkraft, vattenkraft, biobränsle mm, som inte orsakar koldioxid-utsläpp. Fråga din elleverantör och begär grön el!
Att gå över till el som produceras av förnyelsebara källor, exempelvis vindkraft etc., sparar varje hushålls utsläpp av koldioxid med en tredjedel.

10. Vädra rätt under kalla årstiden.
Om du vill vädra så gör det med tvärdrag under kort tid istället för att ha fönstret på glänt under lång tid. Den kalla årstiden rasar annars kylan över elementtermostaten som öppnar fullt och vi eldar för kråkorna.

Se över fönstrens tätningslister, att slippa fönsterdrag förbättrar även din inomhusmiljö. Tätningslist kan hämtas hos fastighetsskötaren, på gaveln till Rå 14.
Har du persienner så fäll gärna ner dessa nattetid under den kalla årstiden så isolerar du ute kylan bättre.

Var även noga med att stänga våra entrédörrar. Ibland står dom helt öppna och all värme rasar ut, dessutom ökar inbrottsrisken när dom står öppna.

11. Säg "Nej Tack till Reklam", minska papperskonsumtionen
Ett enkelt sätt att minska papperskonsumtionen är att tacka nej till all reklam vi får varje vecka, som ändå åker rakt ned i soporna. Det blir åtskilliga kilon som kommer i vår postlåda varje år.