Sortering av matavfall är igång!

02 december 2024 Nu kan vi börja separera matavfall från övriga sopor och slänga det i nedkastet för matavfall. Här får du information om vad som är hushållsavfall, hur och var du slänger det samt tips på hur du gör hanteringen enklare.

 

Vad är matavfall?

Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas när du har lagat eller ätit mat. Att sortera matavfallet är ett steg i att göra Stockholm mer klimatsmart och fossilbränslefri. Matavfallet omvandlas till biogas och biogödsel. 

Exempel på matavfall:

  • Matrester, råa och tillagade
  • Kött och ost
  • Bröd, kakor och gryn
  • Skal och rester från frukt och grönsaker
  • Kaffesump (även filter) och tepåsar
  • Fisk och skaldjur (även skalen)
  • Fågel-, fisk- och köttben (små och tunna)
  • Pasta och ris
  • Äggskal
  • Hushållspapper och servetter som du har torkat upp matrester eller matfett med
  • Snittblommor (utan jord) 

Mer information om matavfall och annat avfall hittar du i broschyren ”101 frågor och svar om källsortering och återvinning” som du fått i brevlådan.

 

Så här ska vi göra

Þ Allt matavfall ska sorteras i kommunens bruna papperspåsar.
Endast kommunens påsar är tillåtna. Tomma påsar hämtar du i den grå brevlådan som hänger på väggen i entrén till alla portar. Lådorna fylls på med påsar kontinuerligt.

Þ Använd gärna den ventilerande påshållaren som vi delade ut i november.
Den är konstruerad för att hålla påsen torr. Torrt matavfall luktar mindre och påsen går inte sönder.

Þ När din påse är full, försluter du den och lägger den i nedkastet som är avsett för
matavfall. Fyll inte påsen mer än att den går att stänga ordentligt (max upp till den
streckade linjen). Nedkastet är det högre av de två nedkasten och har en ögla högst upp. Använd samma nyckel som till nedkastet för övriga hushållssopor.
 

Detta kan inte läggas i matavfallspåsen:

  • Förpackningar som plastpåsar eller mat i takeaway-förpackning
  • Tobak, cigarettfimpar och snus
  • Tuggummi
  • Krukväxter och jord
  • Kattsand, strö eller sågspån från burdjur
  • Dammsugarpåsar
  • Grova köttben
  • Tops, bomull och plåster
  • Glass- och ätpinnar
  • Grillkol och aska
  • Trädgårdsavfall
  • Bindor och tamponger
  • Kemikalier och mediciner
     

Tips vid sortering av matavfall. Genom att lära sig några enkla trix så blir det enklare att hantera matavfallet i köket.

Þ Använd hållaren för matavfallspåsen. Den är konstruerad för att hålla påsen torr och torrt matavfall luktar mindre och påsen går inte sönder. Diska påshållaren då och då (den tål maskindisk)

Þ Vik ner kanten på matavfallspåsen så blir öppningen stabilare.

Þ Lägg i använt hushållspapper i botten av matavfallspåsen så suger det upp lite av fukten i påsen och minskar lukt och gör påsen torrare.

Þ Låt matavfallet rinna av ordentligt i slasken för att minska fukten.

Þ Torrskala potatis och rotfrukter direkt i matavfallspåsen så blir påsen inte så blöt.

Þ Slå in sådant som luktar mycket i papper innan du lägger det i påsen. Tidningspapper eller hushållspapper går bra.

Þ Ibland kan fett göra att påsen ser genomskinlig ut och man tror att påsen ska gå sönder. Påsen är mer tålig än man tror. Känner du dig osäker så lägg påsen i en annan matavfallspåse när du ska bära ut den. Det är viktigt att du inte använder en plastpåse.

Þ Byt påsen varannan eller var tredje dag även om den inte är full. Är det riktigt varmt kan du byta ännu oftare.

 

Länkar till mer info och tips:

- Upplands Väsby kommun:
https://www.upplandsvasby.se/bygga-bo-och-miljo/avfall-och-atervinning

- SÖRAB: https://www.sorab.se/sorteringsguiden/