Bo i bostadsrätt

Information om vad det innebär att bo i bostadsrätt.

BO I BOSTADSRÄTT
Detta är information om vad det innebär att bo i bostadsrätt.

Vi äger fastigheten tillsammans
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening vars huvudändamål är att på obegränsad tid upplåta bostäder med bostadsrätt till sina medlemmar.
Begreppet bostadsrätt används oftast i dagligt tal för att beteckna den lägenhet du har. Men det är viktigt att komma ihåg att när du köper en bostadsrätt köper du ingen fysisk lägenhet utan endast en rätt att nyttja en viss lägenhet.
Det innebär att du tillsammans med dina grannar är medlem i en ekonomisk förening som äger fastigheten och därmed lägenheterna. Du är själv med och äger huset du bor i, allt från lägenheterna, de gemensamma utrymmena och utemiljön, m.m.
Styrelsen har uppdraget att se till att bostadsrättföreningen förvaltas på bästa sätt, men alla medlemmarna är gemensamt ansvariga för att boendet fungerar bra.

Underhåll
Det är styrelsen som har ansvaret för att fastigheten underhålls och är i förstaklassigt skick. Bostadsrättsföreningens syfte är att främja medlemmarnas ekonomiska intresse för att behålla fastighetens värde.
Byggnader och mark är bostadsrättsföreningens viktigaste tillgångar. Dessa måste underhållas och utvecklas både för trivselns och ekonomins skull.
Genom att planera och styra underhåll och reparationer, finansiering och lån kan styrelsen se till att fastigheten behåller sitt värde.
För att kostnader för det periodiska underhållet ska fördelas jämt över åren upprättar styrelsen en långsiktig underhållsplan. Varje år görs avsättning till fonden för yttre underhåll i enlighet med planen.
Underhållet av fastigheten anses vara så viktig att det har en särskild paragraf i stadgarna. §33 i stagarna.
Styrelsen ska också varje år göra en besiktning av fastigheten.

Skillnaden mellan bostadsrätt och hyresrätt
Att bo i bostadsrätt går inte att jämföras med hyresrätt. Boende i hyreslägenhet betalas genom hyra medan du som medlem i bostadsrättsförening betalar en avgift för nyttjande av viss lägenhet. 

Avgiften inkluderar kostnader för underhåll av fastigheten som trappor, hissar, källare, tomtmark, fritidslokaler, sophantering m.m.
Ju mer hänsyn man tar till allt, utöver ”sin” lägenhet, ju lägre blir kostnaderna för skötsel som åläggs i en ekonomisk förening.
Den gemensamma månadsavgiften stiger i takt med de totala kostnaderna för bostadsrättsföreningen.

Det här gör styrelsen
På föreningsstämman utser du och dina grannar en styrelse. Deras uppdrag är att leda bostadsrättsföreningens arbete och ansvara för förvaltningen av fastigheten.
I förvaltningen ingår både stora och små arbetsuppgifter. Det kan vara allt från administrativt och teknisk förvaltning till att hälsa nyinflyttade medlemmar välkomna.
Eftersom styrelsemedlemmarna ej alltid är specialister köper man in t.ex. förvaltning från HSB Norra Stor-Stockholm, samt andra uppdrag från andra entreprenörer.

Styrelsearbete
I en ekonomisk förening, som vår, krävs att det finns en styrelse vars medlemmar väljs på föreningens årsstämma. Valberedningen presenterar på årsstämman de medlemmar för val, som visat intresse av styrelsearbete.
Om man inte vill sitta i styrelsen finns det fortfarande mycket man kan göra för att förbättra sitt och andras boende i bostadsrättsföreningen. Det finns mycket kunskap hos medlemmarna som kan användas i olika arbetsgrupper.
Ansvarig för alla arbetsgrupper är styrelsen, en arbetsgrupp kan t.ex. jobba med frågor som aktivitet i föreningen/föreningslokalen, skapa en trivselgrupp, frågor för fastighetsunderhåll, säkerhet och miljö.
Du som har synpunkter och gärna vill påverka ditt boende, gör slag i saken och anmäl ditt intresse att arbeta med något i föreningen som beskrivs ovan.

VALBEREDNINGEN SÖKER
Valberedningen för Brf Hagen söker medlemmar som är intresserad av att arbeta i föreningens styrelse eller i arbetsgrupper.
Både i styrelsen och som stöd till styrelsen finns behov av medlemmar med sakkunskap inom olika områden som t.ex. miljö, ekonomi, upphandling/förhandling mm.

Men det finns också behov av medlemmar som vill göra saker för att öka gemenskapen och trivseln i vår bostadsrättsförening. Kanske en arbetsgrupp som kan komma på och hålla i roliga aktiviteter för våra medlemmar? Någon som kan planera och hålla i områdesdagarna?

Är du intresserad eller vill du rekommendera någon?
Kontakta valberedningen, eller till någon i styrelsen med din intresseanmälan eller rekommendation – kontaktuppgifter hittar du i varje trapphus. Det går också bra att lämna i brevlådan i portalen vid Timotejvägen 13.