Visa hänsyn
Att bo i bostadsrätt innebär att man har både rättigheter och skyldigheter som är förknippade med just boendet. Grannar finns runtomkring och man måste därför visa hänsyn så att man inte stör. (Omvänt har man förstås rätt att själv kräva hänsyn av sina grannar.) Det finns inget angivet klockslag i Bostadsrättslagen då det ska vara tyst. Men givetvis så kan hög musik sena kvällar och nätter anses som mer störande än motsvarande ljud på dagtid. En god regel är att man mellan kl 22.00 och 07.00 undviker bullrande verksamhet, att man drar ner volymen på TV, stereo etc. och att man själv inte är så högljudd att grannarna störs. Högljudda renoveringsarbeten får utföras måndag - fredag kl. 8.00-19.00 och lördag-söndag kl. 10.00-16.00.
Vad anses som normalt och vad är en störning?
Eftersom vi bor tätt inpå varandra är det ofrånkomligt, men också normalt, att vissa ljud fortplantar sig från en lägenhet till en annan. Till det normala hör t ex busiga och högljudda barn, enstaka fester med hög musik, husdjur, att någon måste spika eller borra i väggen för att sätta upp tavlor och skåp, m m. Det finns naturligtvis också sådant som inte hör till gott uppförande, då vi blir störda av ofta förekommande bråk, skrik och hög musik. Det är hur man skall komma till rätta med detta som denna information handlar om.
Åtgärder vid störning
Dina första steg, skall du styra till den granne som stör dig. Din granne har kanske inte tänkt sig för och är inte riktigt medveten om att han har stört någon. Ofta kan problemet faktiskt lösas redan här!
Om din granne inte vill förstå att han har stört dig och om störningarna upprepas, trots att ni har samtalat med varandra, bör du gå vidare till någon av föreningsstyrelsens medlemmar.
Viktigt är att du gör det skriftligt, du måste fylla en störning/klagomålslista. Detta är för att det måste finnas underlag för hur omfattande störningen är.
Störning/klagomålslista hittar du längst ned på sidan.
Styrelsen tar då upp frågan på sitt nästa sammanträde och om man bedömer att störningarna är anmärkningsvärda uppmanar man med en skriftlig varning ”anmodan om rättelse”, oftast via föreningens förvaltare, brevet ska upplysa personen i fråga om att han eller hon omedelbart ska sluta störa sina grannar och att störningen annars kan leda till avhysning.
Som sista utväg kan styrelsen ansöka hos tingsrätten om uppsägning av den störande grannen för att kunna avhysa denne. Då krävs bevis i form av dokumentation, vittnen och eventuellt rapporter från polis och väktare. Du bör bereda dig på att själv bli kallad för att vittna. För att nyttjanderätten till lägenheten skall kunna förverkas måste man alltså kunna bevisa störningarna och att de är tillräckligt graverande.
Klicka på länken nedan för att ladda ner en störning/klagomålslista att fylla i.