Trivselregler

Tillsammans äger och förvaltar vi husen där vi bor. Genom att följa trivselreglerna kan såväl gammal som ung bidra till den goda gemenskapen i vår förening. Tillsammans gör vi vårt boende ännu mer trivsamt.

Störningar
Som boende i flerfamiljshus måste man tåla vissa störningar, exempelvis "levnadsljud" såsom lekande barn, dammsugning, tv-ljud, barnskrik, att nattjobbare lagar mat och duschar mitt i natten samt att folk spelar musik på dagtid. Vi behöver visa tolerans mot varandra och varandras levnadsmönster. Rent juridiskt finns inga generella regler kring detta.

Det som däremot ska undvikas är störande ljud mellan kl 22.00 och 08.00.

I störande ljud räknar vi in:

  •   höga röster i lägenhete

  • hög volym på musikanläggning

  •    hög volym på TV eller annan media

  •    m.m.

Om ni planerar fest eller andra trevligheter är det bra om du/ni redan innan (med god framförhållning) informerar dina/era grannar företeelsen. Antingen att  du/ni plingar på dörren hos berörda och berättar vad som är på gång, eller att du/ni sätter upp en lapp i porten om att ni skall ha fest eller liknande. Acceptansen och toleransen brukar öka markant om man har blivit informerad.

Samma förfarande gäller även om man ska göra någon form av renovering/ombyggnad i sin bostad. Se även punkt Ombyggnad/förändring av lägenhet eller inredning.

Vad ska man göra om man upplever att grannen stör?
Vid problem med störande grannar ska den första åtgärden alltid vara att ta upp saken grannar emellan. Ring på och försök prata med varandra innan situationen ev eskalerar.

Om störningen är allvarlig och akut ska anmälan göras till styrelsen.

Maila till hammarsmedjan@gmail.com

Om störningen är av sådant slag att det finns akut oro för någons hälsa eller om situationen är hotfull ring 112.

Avvikelser från gott uppförande, t ex ofta förekommande bråk, skrik eller hög musik, utgör störningar. Bedömningen av om en störning föreligger ska ske objektivt utan hänsyn till den drabbades personliga förutsättningar.

Ombyggnad/förändring av lägenhet eller inredning
När man vill renovera sin lägenhet (utöver normalt underhåll av ytskikt)  så menar vi ombyggnationer som faller inom föreningens ansvarsåtagande, dvs ingrepp i konstruktion, ventilation, VA eller el-installationer etc (exempelvis renovera badrummet, ändra planlösning, flytta vägg mm). I sådana fall måste man inhämta ett godkännande från styrelsen och ev bygglov från kommunen. Logga in på HSB s hemsida och under "Dokument" finner du dels regler för vad du får ändra i din lägenhet, informationsmaterial och blanketter, exempelvis ”Ansökningblankett Ändringar i lägenhet 202311”

Vid ombyggnation/förändring/renovering/andra hantverksarbeten gäller dessa tider:

Borrning med slagborrmaskin, bilnings-arbeten och övriga högljudda maskiner och handverktyg får endast utföras :

måndag-fredag mellan kl 08.00 - 18.00

lördag-söndag mellan kl 10.00 och 16.00.

Gemensamma utrymmen
Vi måste tillsammans se till att portdörr, källardörr, förråd och andra gemensamma utrymmen hålls stängda och ordentligt låsta. Detta är ett enkelt sätt att minska risken att få oinbjudna gäster. Om du upptäcker ett trasigt lås måste felanmälan ske direkt till www.hsb.se 

Cyklar och barnvagnar
Av säkerhetsskäl får inte cyklar, barnvagnar, dörrmattor, prydnader eller andra föremål stå/ligga uppställda i trapphusen. Dessa står i vägen vid städning och kan blockera vägen vid en utrymning eller en sjuktransport. Ställ cyklar så att framkomligheten blir bra för andra boende, både utomhus och inne i cykelförråden.

Laddning av El-sparkcyklar och andra föremål
När du laddar ett exempelvis litiumjon-batteri utvecklas det hög värme både i och på batteriet.

Laddning av elprodukter får därför endast ske under kontrollerade former

1.       Ladda under uppsikt: Det är viktigt att alltid hålla uppsikt när du laddar batteridrivna produkter, särskilt sådana med litiumjonbatterier. Ladda aldrig under natten eller när du inte är hemma.

2.      Använd originalutrustning: Använd endast den laddare som tillverkaren rekommenderar för produkten. Tredjepartsladdare kan vara farliga och öka risken för brand.

3.      Placering av laddning: Ladda elsparkcyklar på en plats där det inte finns brandfarligt material runtom, till exempel på ett hårt, icke-brännbart underlag.

4.      Säker hantering av skadade batterier: Om batteriet visar tecken på skada, svullnad, eller om det har blivit överhettat tidigare, ska det inte användas eller laddas. Dessa batterier ska tas om hand som farligt avfall.

 

En vanlig batterityp är litiumjon. Sådana batterier finns i allt från mobiltelefoner och datorer till laddbara trädgårdsredskap, cyklar, sparkcyklar med mera. Vid brand utvecklas farliga gaser, det gäller även vid brand i ett litiumjonbatteri, därför är det viktigt att få en tidig varning om brand skulle uppstå. Det får du genom att ha fungerande brandvarnare i tillräcklig omfattning. Se även till att du har fungerande och fria utrymningsvägar så att du kan sätta dig i säkerhet om olyckan skulle vara framme. Källa MSB

Lägenhetsförråd
Det viktigt att vi förvarar våra saker i de utrymmen som har tilldelats oss och låter övriga utrymmen vara fria från upplag. Allt som hittas utanför källarförråden kommer att slängas. Ordning och reda skapar trivsel och lokalvårdare och fastighetsskötare kan utföra sina sysslor.

Balkonger/uteplatser
Balkongerna kan vi använda till mycket, men det finns också några saker du bör tänka på: 

Det är förbjudet att grilla på balkongen; oavsett värmekälla, el/gasol/kol -grill.

Den som har uteplats på markplan kan använda grill, under förutsättning att grillen flyttas ut så den är placerad utanför balkongen ovanför.

Tänk på att minimera olägenheter för omgivningen från grillrök.

Blommor är ett trevligt inslag i vår miljö. Om du vill hänga en blomlåda på räcket så måste den av säkerhetsskäl hängas på insidan. När du vattnar dina prunkande lådor kontrollera att vatten inte rinner ner till grannen. Samma sak gäller när du vill sopa golvet fritt från skräp och snö.

Om du hänger tvätt, säkerställ även här att vattnet inte rinner ner på grannens balkong.

Mattor skakas och piskas vid piskställningen (baksidan av port 38), inte på balkongen.

Tänk på att inte mata fåglar från balkongen. Rester av fågelmat kan locka råttor och andra skadedjur till våra hus.

Låt balkongen/uteplatsen bli uterummet där vi trivs och kopplar av

Rökning
Rökning är förbjudet i alla allmänna utrymmen såsom tvättstuga, trapphus och källare. Tänk på att dina grannar kan vara överkänsliga så visa hänsyn.

Det är inte tillåtet att röka på öppen balkong då det stör grannar. Behöver du röka så gå gärna ut till anvisad plats mellan husen. Kasta inte fimpar på gården och rök inte direkt vid port eller ytterdörr då lägenheterna ovanför får in röken via friskluftsintagen.

Tvättstugan
Det är viktigt är att vi följer anvisningarna som finns i tvättstugan. Då går arbetet lättare och våra maskiner fungerar bra och håller längre. Om tid bokas ska tvätt starta senast 30 minuter efter passets början, i annat fall betraktas tvättstugan som ledig och får då användas av någon annan. Torktumlaren och torkskåpet får användas 45 minuter in på nästa tvättpass, om det är okej för den som tvättar. Prata med den som har efterföljande tvätt tid.

Om det blir fel på tvättmaskin, torkskåp eller torktumlaren fel-anmäler du till ENTEMA. felanmalan@entema.se Efter felanmälan fyller du i en "felanmälanlapp" som finns i tvättstugan och sätter upp den på den berörda maskinen. Då vet alla som tvättar efter dig att maskinen inte fungerar, är felanmäld och kommer att åtgärdas. Ingen vill tvätta då något är ur funktion. 

Städning av tvättstugan- egenansvar
Efter varje avslutat tvättpass ska följande städning utföras

  • tvättmaskinerna avtorkas med våt trasa

  • tvättmedelsfack rengöras från överskott av tvättmedel samt lämnas öppna

  • luddfiltret på torktumlaren borstas rent efter varje torkning

  • takfiltret i torkskåpet ska tas ned och borstas av efter varje torkning ’

  •  golven ska sopas alternativt damsugas rent samt våttorkas

Tvättstugan får ej användas innan kl 7:00 eller efter 22:00 eftersom det kan störa de närmast boende.

En timer är installerad på tvättmaskinerna så strömmen bryts mellan kl 22:00-07:00.

Har du inte tagit ur din tvätt innan dess blir den inlåst till nästkommande dag.

Saknas städutrustning i tvättstugan maila styrelsen.

Lämna tvättstugan i ett sådant skick som du själv vill ta emot den 

Gården - föreningens mark - våran oas
Våran gröna baksida uppskattas av boende. Därför är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt med:

  • Att väl vårda föreningens egendom (utemöblerna).
  • Om skada eller något annat uppstår – meddela omedelbart detta till styrelsen.
  • Lämna givetvis inte några cigarettfimpar, matrester eller liknande - ta in allt det som ni tog med ut.
  • Vill ni flytta på borden så går det bra - men bär tillbaka borden till ursprunglig plats efteråt.

Skadedjur
Vid upptäckt av skadedjur kontakta i första hand Brf Hammarsmedjans försäkringsbolag, Länsförsäkringar som har fullserviceavtal med anticimex.

Telefon till anticimex 08-51763400                                                                                              

Andrahandsuthyrning                                                                                                                               
Om man önskar hyra ut i andrahand finns blankett att hämta och fylla i på 
www.hsb.se välj dokument sedan blanketter. Ansökan görs via HSB. 

Nyckelhantering
När du flyttar in, var noga med att kontrollera att du har fått alla nycklar. Vid behov, byt lås.

Ventilation
Husets ventilation bygger på naturligt självdrag . Det vill säga den varmare luften inne i huset strävar uppåt i ventilationskanalerna, Då uppstår ett svagt undertryck i lägenheten, varpå luft sugs in genom ventilerna över fönstren. för att balansen ska fungera är det viktigt att ventilerna är öppna så att luften kommer in obehindrat. Köksfläkten kan också skapa obalans, den får inte anslutas direkt till utkanalen i köket. Då riskerar den att trycka in mer luft än vad som går upp i kanalen, och följden blir att matos kan tryckas in i andra rum eller trapphus. Köksfläktens utblås måste därför installeras med ett sk. dragavbrott. dvs en stos för att skapa en distans mellan fläkt och ventilationskanal. 

Har man en spisfläkt med motor är det förbjudet att ha den direkt kopplad på ventilationsröret.

Brandsäkerhet
Levande ljus är den vanligaste orsaken till brand i hemmet. Tänk på att placera ljus så att inget kan ta eld. Lämna inte brinnande ljus utan släck när du lämnar rummet.
Spisen är en vanlig brandorsak. Varma plattor smälter fett som kan droppa ned. Fett och olja tar lätt eld på heta plattor. Torrkokning i kastruller kan orsaka brand. Var noga med att stänga av spisen.

  • Rengör fläkten regelbundet.
  • Trapphusen är din väg ut och räddningstjänstens väg in och skall därför hållas fria från tillhörigheter. Brännbara tillhörigheter som barnvagnar och möbler kan leda till anlagd brand och farlig rökutveckling.
  • Förvara aldrig brandfarliga varor som lösningsmedel, bensin eller gasol i källarförrådet.
  • Brandvarnare är en billig livförsäkring. Funktionstesta din brandvarnare regelbundet. En brandsläckare och brandfilt är mycket bra att ha om olyckan är framme. Eld från olja eller fett skall kvävas. Vatten förångas och kan skvätta upp i ansiktet samtidigt som det kan förvärra elden.

Felanmälan
All felanmälan oavsett om det är i den egna lägenheten eller något utav våra gemensamma utrymmen, sker alltid via HSB:s sida, logga in och gå in på mitt hsb https://mitthsb.hsb.se/mitthsb/arenden-felanmalan/mina-arenden/felanmalningar/