Förändring av lägenhet

Bostadsrättsinnehavare är skyldig att underhålla sin lägenhet och får göra mindre förändringar i lägenheten. Du får t.ex. lägga nya golv, sätta upp skåp eller byta ut vitvaror i köket. För större arbeten krävs alltid styrelsens tillstånd. Det gäller t.ex. ingrepp i byggnadens stomme och påverkan eller förändring av lägenhetens rumsindelning och installationer i kök och badrum.

Tänk på följande:

  • omfattande förändringar i rumsfördelning, flytt av kök och badrum, ändring av installationer samt inglasning av balkong mm kräver bygganmälan eller bygglov. Läs på Stockholms stads hemsida: https://bygglov.stockholm/nar-behovs-bygglov/
  • lägenhetsinnehavaren är ansvarig för att anlitad entreprenör rättar sig efter föreningens regler samt gällande branschregler.
  • godkända/behöriga företag/hantverkare skall användas för arbeten med el, VVS samt våtrum.
  • vid om- och tillbyggnader samt inkoppling till föreningens värme-, vatten-, eller avloppsstammar och ventilationskanaler eller ändring av ventilationsdon ska anmälan alltid ske till styrelsen med en utförlig beskrivning.
  • vid rivning och/eller uppförande av väggar eller annat som kan påverka ventilationen i lägenheten, kommer föreningens anlitade ventilationsfirma att genomföra mätning och utföra ny injustering av ventilationen på medlemmens bekostnad.
  • var medveten om att felaktiga åtgärder och installationer som du vidtar i din lägenhet kan medföra kostnader på föreningen som du som medlem får stå för. Även om styrelsen informerats om dina åtgärder är det alltid du som ansvarar för uppkomna konsekvenser.
  • se vidare föreningens stadgar och gränsdragningslista, som visar underhållsansvarets fördelning mellan föreningen och medlemmarna.

Inför förändring i din lägenhet finns här en blankett att fylla i och lämna till styrelsen för godkännande innan arbetet påbörjas.

Störande byggarbeten

För att störa dina grannar så lite som möjligt vid ombyggnad eller renovering bör hantverkare informeras om följande:

    • samla ihop bilande och borrande till en eller två gånger per dag, helst mellan kl 10 och 14.
    • informera dina grannar i god tid om kommande arbeten, sätt upp en lapp i alla entréer med namn och telefonnummer och ungefär under vilken tid arbetet kommer att pågå.
    • hissväggar och golv liksom trapphus skall skyddas med grov papp eller masonit vid transporter i hissar och allmänna utrymmen om dessa riskerar att skadas. Uppkomna skador skall åtgärdas och bekostas av lägenhetsinnehavaren. Viktigt att föreskrifter för hissens viktbegränsning respekteras.