Värme och ventilation

Temperaturen i din lägenhet

Alla har vi egna preferenser på när temperaturen är skön och behaglig hemma. Det finns även riktmärken att gå efter. Folkhälsomyndighetens riktvärde för inomhustemperatur är 18 grader, mätt som operativ temperatur*, vilket motsvarar ungefär 20 grader i lufttemperatur. Med några enkla tips och kunskap om hur uppvärmningen fungerar kan du själv påverka temperaturen i din lägenhet.

Så kan du påverka temperaturen:

Det finns några saker du själv kan göra för att påverka temperaturen i din lägenhet, så börja med att gå igenom dessa punkter:

  • Ställ möbler en bit ifrån elementen och undvik gardiner som täcker dem. När luften kan röra sig fritt runt elementen sprids värmen lättare till resten av lägenheten.
  • Lämna dörrar mellan rum öppna eller på glänt för att få en jämn värmecirkulation i hela lägenheten.
  • Om elementen är kalla och du vet hur ska göra, kontrollera om det är luft i elementen. Är du osäker på hur man utför luftning av element ska du kontakta fastighetskötaren via felanmälan. Det finns en risk för vattenskador vid felaktig luftning av element. Se filmen Lufta elementen för att få hjälp hur man gör.
  • Se till att din att forceringen i din spiskåpa inte är på då du inte lagar mat, annars evakueras mer varm frånluft än nödvändigt ut lägenheten.
  • Vädra en kort stund istället för att låta fönstret stå på glänt under långt tid, så går inte så mycket värme till spillo.  

Är det för kallt?

Lyckas du inte med egna åtgärder få upp temperaturen i din lägenhet ska du kontakta felanmälan. Om tillräckliga åtgärder inte vidtas av dem finns en möjlighet att vända sig till Miljö- och hälsoskyddsnämnden (eller motsvarande) på kommunen.

*Operativ temperatur kan mätas med en glob- eller kubtermometer och tar hänsyn till både lufttemperaturen och temperaturen på omgivande ytor som fönster och väggar. Kalla ytor stjäl värme från kroppen vilket kan upplevas som att det känns kallt – även om lufttemperaturen är bra. Operativ temperatur speglar därför hur kroppen upplever temperaturen.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Kondens/imma och is på fönster

Utsidan av fönstret:
Imma och även is på utsidan av fönsterrutorna kan framträda, förutom under vintern, under vår och höst. Under perioder med hög luftfuktighet och stora temperaturskillnader mellan natt och dag, finns det risk att utvändig kondens och i vissa fall iskristaller bildas på välisolerade fönster, med begränsad sikt som följd. Fönstret isolerar så effektivt att nästan ingen rumsvärme läcker ut genom fönstret. Fönstrets utsida kan då bli kallare än utomhusluften och kondens bildas. Den försvinner under morgontimmarna när glaset efterhand värms upp.

Insida av fönster:
Kondens på fönstrets insida uppstår vanligen på grund av att rumsluften hindras att cirkulera intill fönstret. Ett tätt gardinarrangemang, eller en fönsterbräda monterad tätt intill väggen kan vara orsaken. Se även till att friskluft/tilluftsintagen är öppna.

Om inget av ovanstående fungerar för att åtgärda problemet bör en felanmälan göras för att säkerställa att det inte är något fel på ventilationssystemet.

Skulle du däremot få imma mellan fönstren så ska du ta kontakt med oss genom att göra en felanmälan.

Tänk på: 

  • Under hösten och våren skiftar temperaturen ute mellan varma dagar och kallar nätter. Om utetemperaturen varierar kraftigt från en dag till en annan kan värmesystem som styrs av bland annat utetemperatur ta lite tid på sig att anpassa sig och justera temperaturen inomhus. Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i din lägenhet, men det brukar regleras på någon dag.
  • Kalla element behöver inte betyda att det är något fel. När temperaturen i lägenheten är 20 grader eller mer blir elementen kalla.
  • För varje grad vi ökar temperaturen i våra lägenheter ökar energiförbrukningen vilket bidrar till negativ klimatpåverkan.

Ventilation

Byggnaden har så kallad FTX-ventilation (till- och frånluftssystem via fläktar med en energibesparande värmeåtervinning). Tilluft filtreras och förvärms innan den tillförs bostaden, detta för att skapa ett hälsosamt och behagligt inomhusklimat. Tilluft tillförs lägenheter via tilluftsdon i sovrum och vardagsrum. Frånluft evakueras från lägenheter via frånluftsdon i våtrum och ibland via frånluftsdon i klädkammare, samt via spiskåpa i kök.

Ibland kan man uppleva ett brusljud från till- och frånluftsdon. Det kan bero på att ventilationsdon är smutsiga. Att rengöra dem själv går bra. Brusljud ifrån till- och frånluftsdon kan också bero på att det är obalans mellan tillufts- och frånluftsflöde. OBS! Om detta är orsaken, så är det inget man ska åtgärda/ställa om själv. För att ventilationen ska vara fungerande får till- och frånluftsdon täckas inte över.

För att din lägenhet ska ha rätt inomhusklimat krävs det att du har en korrekt ventilation. Därför är det viktigt att du rengör frånluftsdon och fettfilter i spiskåpan regelbundet.

Så rengör du ventilationsdonet

Frånluftsdon i våtrum och i klädkammare behöver du rengöra ett par gånger per år. Du rengör dem genom att dammsuga öppningen/glipan på dem, eller genom att torka rent dem med en fuktig trasa. Ibland sitter det ljuddämpande ”kuddar” i donen, dessa får inte tas bort.

Samtliga don är förinställda för att erhålla rätt luftmängder. Ändra därför inte öppningen/glipan på dem, då kan hela ventilationssystemet påverkas.

 Se gärna filmen Välkommen hem till HSB, där går vi igenom hur venitialtion och värme fungerar i din nya bostad.

Mät inomhustemperaturen

För att ta reda på lufttemperaturen i din lägenhet ska du placera en termometer mitt i rummet minst en meter över golvet. Visar termometern 20 grader eller mer är värmen i din lägenhet på rätt nivå.

Lufta element

Här får du tips kring hur du luftar ditt element på rätt sätt.